Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fájlcsere: Technikai megoldások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fájlcsere: Technikai megoldások"— Előadás másolata:

1 Fájlcsere: Technikai megoldások
Ambrus Norbert pr1

2 A kezdetek Amint már tudjuk az egész 1999- ben kezdődött
Ez az első ugynevezett P2P (peer to peer) elvvel müködött Aki kitalálta az egy egyetemista volt és a program neve a Napster volt Ez nem strukturált P2P rendszerként működött. Szüksége volt egy központra, ami a peer-ek kiválasztását, reklámozással és a bevétellel kapcsolatos tevékenységek koordinálását, illetve az indexelést végezte.

3 A Napster felhasználói felülete

4 Folytatás 2000 után azonban már nagy számban jelentek meg a második generációs P2P hálózatok Ezek már egy úgynevezett hibrid struktúrát alkalmaztak Hiányoztak a központosított elemek A peer-ek nem voltak egyenrangúak - ez azért volt hasznos, mert ez a módszer lehetővé tette, hogy decentralizáltan működjön a hálózat, miközben a peer-eknek sem kell nagy terhelést elbírniuk, mert a superpeer-ek elvégezték helyettük a feladatokat 2002-ben történt meg az igazi áttörés: megjelent a Bittorrent protokoll, - Ez a technológia volt az, ami már ténylegesen ki tudta használni a P2P hálózatokban és gondolkodásban rejlő potenciált.

5 Peer-to-Peer technikai háttere
Ezek a hálózatok az elosztott, azon belül a tartalom elosztó hálózatok csoportkörébe tartoznak. A P2P hálózatok lényegében overlay (fedő, felettes) hálózatok, ami azt jelenti, hogy ezek egy más meglévő hálózatra épülnek, vagy egy fizikai hálózat virtuális megfelelőjeként jelennek meg. A P2P esetében a fedőhálózat magára az internetre épül. Ez a felépítés jól illik a P2P hálózatok szomszédossági elven alapuló működéséhez, hiszen a fedőhálózat tartalmazza az összes peer-t amelyek közül bármely kettő között van egy kapocs.

6 Bittorrent működése A Bittorrent protokollt, 2002-ben Bram Cohen dolgozta ki. Cohen a már meglévő rendszerek hibáit akarta kiküszöbölni. Elsősorban nagy fájlok kezelhetőségét és a sávszélesség jobb kihasználtságát. Ez a technológia használ egy központi szervert a tartalmak kereshetőségére, és a peer-ek összekapcsolására, amit tracker-nek nevezünk. Ahhoz, hogy valaki el tudja indítani a letöltési folyamatot, és hogy kapcsolódjon másokhoz, először a tracker-rel kell kommunikálnia. Kell még egy fontos elem, ez pedig a torrent fájl. A fájl csak a tracker címét, illetve a letöltendő tartalom adatblokkjaiból képzett hash értékeket tartalmazza

7 Egy Torrent program felhasználói felülete

8 Előnyök Korábban elképzelhetetlen sebességgel és stabilitással lehet letölteni Nem egy központtól függ a forgalom, ezáltal növeli a globális letöltés Biztonságosabb átvitel - nem folytonosan, hanem véletlenszerűen tölti le a darabokat; Pontosabb - minden darab épségét ellenőrzi; Robosztusság - mivel nincs központ, így a hibázási lehetőség meglehetősen alacsony, ha egy peer kiesik, a hálózat tovább működik; Az erőforrások megoszthatóak a hálózat egészében (kliens-szerver esetében többnyire a szerver végzi a számításokat, adja a tárhelyet stb.); Túlterhelés sokkal ritkább, hiszen nem egy csomóponton összpontosulnak a feladatok; Skálázhatóság terén is jobb - nincs kontrollálva a peer-ek kapcsolódása a központ által; Olcsóbb, kevesebb karbantartás igényel.

9 Végül A P2P fájlcsere a “Jövő”


Letölteni ppt "Fájlcsere: Technikai megoldások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések