Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök"— Előadás másolata:

1 2017.07.21. Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Kápia friss piaci értékesítése belföldön, a DélKerTész kápia értékesítése Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök

2 Milyen követelményeknek kell megfelelni a fajtáknak?
Termelésnél figyelembe vett szempontok: Tenyészidő: - koraiság - termékenyülés (1 virágok) → Magszám, bibepont („csőrösség”) Növekedési ütem: - hajtás és bogyó fejlődés képessége - vállszélesség - megújuló képesség Növekedési esély: - Íz köz hosszúság és hajtás növekedés erőssége (légtér) - Termőszárak száma - Oldalhajtások növekedése (fito technikai munkák igénye – metszés,kordon) Gyökér: - Felszívó felület, erő - Fonálféreg ellenálló (talajos termesztés)

3 Ellenállóság Vírusok , Baktériumok, Fonálféreg Stressz tolerancia
Alkalmazkodó képesség

4 Termelt mennyiség Fólia ha ezer tonna (6 kg/m2) Szabadföld ha ezer tonna (3-3,5 kg/m2) Export ezer tonna/év % Belföldi friss fogyasztás 3,5-4 ezer tonna/év % Feldolgozóipar ezer tonna/év 50 %

5 Friss piac igényei a kápia paprikával szemben
Belföld: 6/10, (5/8) Export: 5/8-6/10 (4/7) Szín: sötétpiros, bordó Állag: - Éretten is feszes héj (nem ráncosodik) – pulton tarthatóság - Repedéstől mentes - Csuma ép (könnyen szedhető) nem szakított - Lehetőleg tompa vég (bibe pont)

6 Jövedelmezőséget befolyásoló tényezők
Jövedelmezőség: 1 kg termés előállítási költsége kevesebb legyen, mint amennyit kapunk érte Mennyiség: - hajtatásban 4-15 kg/m2 Különböző termesztés technológiák /talajos, talajnélküli/ Előállítási költségek: Fejlesztést csak úgy szabad végezni, hogy az 1 kg-ra jutó fajlagos költségek csökkenjenek - hozam, minőség, koraiság növeléssel lehet ezt elérni.

7 Minőség 6/10 – 5/8 aránya minimum 70 % (opt. 75 % felett) 4/7 aránya maximum 15 % (opt. 10 % körül) Lecsó aránya maximum 15 % (opt. 10% körül) Éves átlag árak (termelői nettó) 6/ % 5/8 100 % 4/ % Lecsó 30 %

8 Árat befolyásoló tényezők:
Minőség Koraiság Kereslet-kínálat

9 DélKerTész kápia forgalmazása, tagoknak fizetett nettó átlagár Ft/kg
Év Mennyiség (to) Érték (millió Ft) Átlagár Ft/kg 2003 380 37,5 99 2004 57,0 150 2005 543 74,5 137 2006 731 119,5 164 2007 596 101,1 170 2008 784 133,0 2009 880 104,5 119 2010 671 139,5 208 2011 623 95,5 153 2012 656 124,0 189 2013 1030 197,0 191 2014 890 185,0 2015 1040 250,5 241 2016 1104 296,0 268 Minőségi osztálytól függetlenül!

10 Havi termelői árak 2014-2016 között
2014 2015 2016 Június 413,56 382,22 436,48 Július 237,41 254,28 295,08 Augusztus 126,79 150,20 176,06 Szeptember 170,78 193,08 196,74 Október 208,39 287,97 244,57 November 232,61 275,01 272,26 Minőségi osztálytól függetlenül!

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések