Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!"— Előadás másolata:

1 AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!
NAGY EDINA AUTÓSZERELŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE SZAKKÉPZÉSI TAGOZAT VEZETŐJE

2 SZAKMAI BEMUTATKOZÁS TATABÁNYAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BLÁTHY OTTÓ SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA

3 A KÖZÉPFOKÚ SZAKOKTATÁS HELYZETE A JÁRMŰIPAR SZAKMÁBAN
HELYZETELEMZÉS A járműiparhoz kapcsolódó döntően szakközépiskolai (szakiskolai) szakmunkás képzés létszámai viszonylag magasak: hegesztő géplakatos gépi forgácsoló Viszont sok más iparág felé is bocsátanak ki szakmunkást.

4 A KÖZÉPFOKÚ SZAKOKTATÁS HELYZETE A JÁRMŰIPAR SZAKMÁBAN
HELYZETELEMZÉS II. A speciális közúti jármű-szakmák gépgyártással kapcsolatos szakmák illetve a mérnökasszisztensi képzés létszámadatai alacsonyak. Nem iskolarendszerű OKJ képzések vannak speciális tanfolyamok, de annak költségei sokszor meghaladják a hallgatók lehetőségeit.

5 MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK
FELNŐTTOKTATÁS munka mellett végezhető képzések ELŐNYEI tandíjmentesség bárki rész vehet benne, akinek még nincs vagy csak egy államilag finanszírozott OKJ-s végzettsége van diákigazolvány munka mellett végezhető alkalmazkodik a munkavállaló igényeihez

6 MI A MEGOLDÁS?

7 MI A MEGOLDÁS? Ez még nem elegendő lépés a munkaerő-hiány megoldására, pláne nem az autóipari képzéseknél. FIATAL, JÓL KÉPZETT SZAKEMBEREKRE VAN SZÜKSÉG! A szakgimnáziumokból, szakközépiskolákból kikerülő jól képzett fiatalokra van szükség.

8 „EGY KOMPLETT SZAKEMBER ELŐÁLLÍTÁSA”
járműfényező karosszérialakatos autószerelő GÉPJÁRMŰ KARBANTARTÓ

9 KEZDETEKTŐL A MEGVALÓSÍTÁSIG
Sümegi Tamás a szombathelyi Savaria Közlekedési szakképző bázis iskolánk képviselőjének felméréséről Az autótechnikai szakmák gyakorlati képzéseire, kerettanterveire és a képzésekkel kapcsolatos együttműködési lehetőségekre vonatkozó kérdésekre 2016-ban, a kérdőív kitöltésével autójavító vállalkozások, valamint az országban közlekedési szakképzéssel foglalkozó iskolák szakemberei adtak választ. A felmérést támogatta és lebonyolításában részt vállalt az Autószerelők Országos Egyesülete

10 A KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE
A jelenlegi szabályzás problémája, a képző iskoláktól teljesen leválasztott, különböző személyi és technikai feltételekkel és különböző tevékenységi körökkel foglalkozó gyakorlati helyeken folyó szakmai gyakorlat és az egységes, előírt tudás ellentmondása. Pozitív tapasztalat, hogy a helyzet sokkal jobb a szakma korrigálását illetően, mint a korábbi, 2008-as OKJ bevezetésénél, hiszen a válaszadók többsége a 3-as, 4-es minősítést jelölte be.

11 KEZDETI LÉPÉSEK Az AOE Szakképzési tagozata első félévében ült először össze, annak ügyében, hogy megoldást találjanak a szakma problémáira 2016. novemberében elkészült az új képzés szakmai tervezete A szükséges Minisztériumok együttműködésével az anyagokat az Egyesület továbbította az illetékesek felé

12 HOGY ÁLL A FOLYAMAT NAPJAINKBAN?
2016. december 7-én kaptunk választ a tervezetre, mely pozitív kicsengésű volt Bruckner László főosztályvezető leírta, hogy az NGM részéről az NFM felé helyettes államtitkári szinten megtörtént az új 34-es szintű Gépjármű-karbantartó szakképesítés kezdeményezése. Odrobina helyettes államtitkár úr Mosóczi helyettes államtitkár úr számára javasolta, hogy az NFM szakterülete fogadja az AOE-t a szakmai egyeztetések okán.

13 AZ EGYEZTETŐ TÁRGYALÁSOK FOLYAMATA
2017. március 7-én megérkezett a válasz Miszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium alkalmas tartja a tervezet és támogatják, hogy felvegyék a szakmát az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvételét. A két érdekelt Minisztérium között szükséges egy egyeztetés-e témában. Ezt követően van lehetőség a következő lépéseket megtenni.

14 VÉGSŐ CÉL SPINDLER TIBOR SZERINT:
„az új munkakörben dolgozók az egyszerűbb karbantartási-szerelési feladatok ellátásával tehermentesíthetik a nagyobb szaktudással rendelkező autószerelőket és a felügyeletüket ellátó technikusi végzettséggel rendelkezőket, így sikerülne valamelyest mérsékelni az autószerelő-hiányt és növelni a szervizek javítási kapacitását „

15 A közös gondolkozáshoz szakmai hozzászólásokat, tapasztalati beszámolójukat az alábbi elérhetőségeken várjuk:

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések