Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kereskedelmi kapcsolatok BajororszáG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kereskedelmi kapcsolatok BajororszáG"— Előadás másolata:

1 Kereskedelmi kapcsolatok BajororszáG
Barabás Emőke, külgazdasági attasé, Magyarország Müncheni Főkonzulátusa Dr. Schüschletz Sándor, külgazdasági attasé, Magyarország Müncheni Főkonzulátusa

2 Gazdaság háttér – erős alapok
Lakosság GDP 567 milliárd Euró Infláció 0,7% Munkanélküliség 3,3% (2017. I. né. 3,2%)  A Felsőbajorországi és Müncheni Kereskedelmi és Iparkamara előrejelzése szerint folyamatosan nő a bajorországi foglalkoztatás A tartomány egyik legjelentősebb problémája a munkaerőhiány – előrejelzés szerint 17 milliárd Eurós nemzetgazdasági kiesést okoz 2017-ben (szakemberhiány, a betöltetlen munkahelyek aránya itt 5%) A tartományban működő vállalatok az üzleti klímát kedvezőnek ítélik, a rövid és középtávú konjunktúramutatók az elmúlt 5 év legkedvezőbb adatait mutatják Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy bár a GDP szempontjából Bajorország az előkelő második (567 milliárd Euró) helyen áll a tartományok rangsorában (első Észak-Rajna Vesztfália, 669 Milliár Euró), az állami kiadások a szövetségi költségvetéshez való hozzájárulási összegének emelkedése, valamint a menekültellátással kapcsolatos tartományi kiadások miatt kedvezőtlenül alakulnak. A Seehofer kabinet az állami kiadások éves emelkedésének mértékét 3 százalékpontban határozta meg, de a 2017/2018. időszakra vonatkozó kétéves költségvetés már 3,3 százalékos éves kiadásnövekedéssel számol. A évben egy további 4 százalékos növekedés várható az állami kiadások oldalán. Az infláció mértéke a tartományban évben 0,7% volt. A bajor munkanélküliség mértékét tekintve a legalacsonyabb a tartományok között évben 3,3%, míg I. negyedévében Bajorországban a munkanélküliségi ráta 3,2 %-os volt. A Felsőbajorországi és Müncheni Kereskedelmi és Iparkamara előrejelzése szerint is folyamatosan nő a bajorországi foglalkoztatás. A tartomány egyik legjelentősebb problémája a munkaerőhiány, mely az előrejelzés szerint 17 milliárd Eurós nemzetgazdasági kiesést fog okozni 2017-ben. Elsősorban a szakemberhiány az égető, a betöltetlen munkahelyek aránya itt 5%. (1206/MUC/2017 számú jelentés). Mindamellett a bajor gazdasági tárca jelentése szerint a tartományban működő vállalatok az üzleti klímát kedvezőnek ítélik, a rövid és középtávú konjunktúramutatók az elmúlt 5 év legkedvezőbb adatait mutatják.

3 Magyar-bajor gazdasági kapcsolatok I.
Bajor-magyar gazdasági (politikai) kapcsolatok – stabil és intenzív együttműködés Befektetés magyar export 36 százaléka irányul Bajorországba, míg a Németországból Magyarországra érkező beruházások egyharmadát teszi ki a bajor befektetések mértéke A Bundesbank éves adatai szerint – 4,691 milliárd euró értékben érkezett beruházás Bajorországból Kereskedelem Teljes bajor export 168,692 milliárd euró (+5,8 %) – Magyarország részesedése 3,328 milliárd euró (1,97 %) Teljes bajor import 152,116 milliárd euró – Magyarország részesedése 8,551 milliárd euró (5,62%) A évi kereskedelmi adatforgalom – Magyarország 10. hely, 11,9 milliárd euró összforgalom A Bundesbank éves adatai szerint – 4,691 milliárd euró értékben érkezett beruházás Bajorországból Magyarországra. Kereskedelem A évi áruforgalmi adatok alapján a teljes bajor export 168,692 milliárd eurót tett ki (+5,8 %), ebből Magyarország részesedése mintegy 3,328 milliárd euró (1,97 %) volt. A teljes bajor import 152,116 milliárd euróra rúgott, ebből Magyarország részesedése jelentősen megnőtt, 8,551 milliárd eurót tett ki (5,62%). A évi kereskedelmi adatforgalmat tekintve Magyarország továbbra is őrzi a 10. helyét 11,9 milliárd euró összforgalommal. A külkereskedelmi adatok folyamatos növekedése is mutatja, hogy a reláció jelentősége továbbra is évről évre nő.

4 Magyar-bajor gazdasági kapcsolatok II.
Forgalom szerkezete Bajorországba irányuló legfontosabb exportcikkek: futóművek, karosszéria és motor, áramelosztó berendezések, Tv-, rádiókészülékek, valamint adatfeldolgozó gépek Bajorországból behozott legfontosabb árucikkek: futómű, karosszéria, motoralkatrész, generátor, elektronikus alkatrészek, mérő-, irányító- és szabályozó műszerek Üzleti megkeresések 64 megkeresés érkezett a külgazdasági irodába magyar cégektől Szektorok: élelmiszeripar, gépipar (acél, cnc), ruha-textilipar, orvostechnika, gyógyszerészet, autóipar, logisztika, sporteszközök értékesítése Járműipar - beszállítók Üzleti megkeresések A tavalyi év az idei év vonatkozó időszakában összesen 64 megkeresés érkezett a külgazdasági irodába magyar cégektől. Jellemzően az alábbi szektorokból érkeztek a megkeresések: élelmiszeripar, gépipar (acél, cnc), ruha-textilipar, orvostechnika, gyógyszerészet, autóipar, logisztika, sporteszközök értékesítése.

5 Magyar cégek bajorországban
Invest in Bavaria: összesen vállalat működik külföldi cég leányvállalataként, illetve külföldi többségi tulajdonossal, mintegy 110 származási országból. Ezek között 300 magyar többségi befolyással bíró vállalat Magyar vállalatok Bajorországban elsősorban az autóipar, illetve az ide vonatkozó kereskedelem és beszállítás területein tevékenykednek, tekintélyes tovább a számuk a szolgáltatási ágazatban. Jelenetős számú magyar vállalat dolgozik az építőiparban, főként a kivitelezés területén. Bajor Gazdasági Minisztérium alá tartozó Invest in Bavaria adatai szerint a tartományban összesen vállalat működik külföldi cég leányvállalataként, illetve külföldi többségi tulajdonossal, mintegy 110 származási országból. Ezek között 300 magyar többségi befolyással bíró vállalat van (olyan cég, aminek legalább 51%-ában igazoltan magyar tulajdonosa van). Ezek elsősorban az autóipar, illetve az ide vonatkozó kereskedelem és beszállítás területein tevékenykednek, tekintélyes tovább a számuk a szolgáltatási ágazatban. Hagyományosan jelenetős számú magyar vállalat dolgozik az építőiparban, főként a kivitelezés területén. Magyar vállalatok Bajorországban elsősorban az autóipar, illetve az ide vonatkozó kereskedelem és beszállítás területein tevékenykednek, tekintélyes tovább a számuk a szolgáltatási ágazatban. Hagyományosan jelenetős számú magyar vállalat dolgozik az építőiparban, főként a kivitelezés területén.

6 Bajorország gazdasága – Jövő Digitalizáció
A következő 10 év  az új típusú értékteremtésében mennyire tud részt venni, hol találja meg a helyét. (Míg az USA és Ázsia inkább a „software”, addig Bajorország (Németország) inkább „hardware”. A made in Germany terméknek a magas minőségű „házába” a legmodernebb IT megoldást kell integrálnia.) Digitalizáció: Zentrum Digitalisierung: professzorok a tagjai, s különböző digitalizációs projektek futnak, 200 millió Euró állami támogatást egyetemekkel és vállalatokkal közösen A digitalizáció területén a piaci szereplők, valamint a K+F egyre jobban egymásra szorul Masterplan Bayern Digital II. – 10 pontból álló, öt évre szóló akcióterv, 2022-ig 3 milliárd eurót költségvetés, 2000 új munkahely – a digitalizáció kiépítésének felgyorsítása! A bajor gazdaság további bővülése és versenyképességének fokozása érdekében a tartományi kormány prioritásként kezeli a digitalizáció, valamint az elektromobilitás témakörét. a tartomány politikai napirendjét egyfelől a migrációs helyzet kezelése, másfelől a gazdasági fejlettség jövőbeni megalapozása határozta meg. Bajorországban kiemelt figyelem irányul a digitalizáció és az elektromobilitás tárgyköreire. A következő 10 év meghatározó lesz Bajorország számára, abban az értelembe, hogy az új típusú értékteremtésében mennyire tud részt venni, hol találja meg a helyét. Míg az USA és Ázsia inkább a „software”, addig Bajorország (Németország) inkább „hardware”. A made in Germany terméknek a magas minőségű „házába” a legmodernebb IT megoldást kell integrálnia. A digitalizáció fontosságát mutatja, hogy Bajorországban közel két éve létrehozták az ún. Zentrum Digitalisierung-ot, melynek mára neves professzorok a tagjai, s különböző digitalizációs projektek futnak. Működésükhöz 200 millió Euró állami támogatást kaptak, egyre több területen érnek el eredményeket egyetemekkel és vállalatokkal közösen. Fontos felismerés, hogy a digitalizáció területén a piaci szereplők, valamint a K+F egyre jobban egymásra szorul május hónapban a bajor kormány döntött a „Mesterterv” (Masterplan Bayern Digital II.) bevezetéséről a digitalizáció további előmozdítása érdekében. A 10 pontból álló, öt évre szóló akcióterv szerint 2022-ig 3 milliárd eurót költségvetéssel és 2000 új munkahelyet létesítésével járul hozzá a digitalizáció kiépítésének felgyorsításához.

7 Bajorország gazdasága – Jövő elektromobilitás
Megfelelő technológiával rendelkező infrastruktúra Automatizált közlekedés – első teszt-autópálya Bajorország (A9 München-Nürnberg között) Töltőállomások kiépítése – szövetségi források mellé tartományi tőke Együttműködés kormányzati és vállalati szinten!!! A megfelelő technológiával rendelkező infrastruktúra hiánya nem lehet az automatizált vezetés fejlődésének akadálya Az elektromobilitás, az automatizált közlekedés ösztönzéséhez szükséges első teszt-autópálya Bajorországban található (A9 München-Nürnberg között). Mindamellett több bajorországi székhelyű autóipari nagyvállalat mutat érdeklődést a Magyar Kormánnyal való együttműködésre a zalaegerszegi tesztpálya projekt témájában. Az elektromobilitás népszerűsítéséhez elengedhetetlen a hozzá tartozó töltőállomások kiépítése, melyek érdekében Bajorország különösen sokat tesz és a szövetségi források mellé tartományi tőkét is allokál. A Bajor Gazdasági és Média, Energia és Technológia Minisztérium támogatásával megszületett az un. .elektromobilitaet-bayern weboldal, mely valós idejű információkat tartalmaz a témával kapcsolatban

8 köszönjük a figyelmet! Barabás Emőke: ebarabas@mfa.gov.hu
Dr. Schüschletz Sándor: köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Kereskedelmi kapcsolatok BajororszáG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések