Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rektori vezetői koncepció : az SZTE, mint 3. generációs egyetem Szabó Gábor rektor - jelölt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rektori vezetői koncepció : az SZTE, mint 3. generációs egyetem Szabó Gábor rektor - jelölt."— Előadás másolata:

1 Rektori vezetői koncepció : az SZTE, mint 3. generációs egyetem 2010-2014 Szabó Gábor rektor - jelölt

2 A magyar felsőoktatás tartalmi, strukturális, irányítási, finanszírozási kérdései Kampányszerű törvényi szabályozás, tömegesedés, intézményi integráció, normatív alapú finanszírozás, Bologna-rendszer, intézmény-irányítás, felvételi- rendszer stb. Kurrikulumok képzési ciklusonkénti korszerűsítése. Tehetséggondozás. Kimenet alapú (learning outcomes) képzéstervezés. Munkaadók érdemben történő bevonása konstruktív partnerként. Kreditrendszer hibáinak kiküszöbölése. Cél: teljesítményre serkentő, azt mérő és elismerő kredit- és vizsgarendszer megalkotása. A doktorképzés majdnem kizárólagos „academic” jellegét bővíteni a tudományos igényű versenyszféra K+F terveivel. Külső és belső minőségbiztosítás erősítése. Minőségi oktatás, kiemelkedő tudományos műhelyek támogatása. A „magyar” Bologna-rendszer felülvizsgálata. Alapfilozófia megértése és rendszerszemléletű érvényesítése. Meg és nem legyőzni a feleket. Kontrollált egyetemi, kari, hallgatói önkormányzati autonómia, önigazgatás. Kiszámítható, átlátható, stabil finanszírozás.

3 Oktatás – kutatás – tudásmegosztás: új célok és új szerepek 1.

4 A 3. generációs Szegedi Tudományegyetem szellemi megbízatása Oktatás - kutatás - tudás megosztás egysége, összhangja A tömeg- és elitképzés összhangja, a tehetségfeltárás, tehetséggondozás és a jövő tudás-hasznosítóinak és tudósgenerációjának képzése. A kiválók kiválasztása, kibocsátása, visszahívása. A kreatív egyetem. Tehetség, Technológia, Tolerancia. (TTT). Jövőkép alkotás, a technológiai előretekintés, valamint a társadalom- és természettudományok együttműködése A tudományos eredmények alkalmazása és felhasználása a globális ügyeinket érintő döntéshozatalban (betegségek terjedése, éghajlatváltozás, globális környezeti változások, energia-, víz- és élelmiszerellátás), a tudomány által igényelt eszközök biztosítása, és a tudománydiplomácia erősítése. 2.

5 A Szegedi Tudományegyetem kötődései, hagyományai Kötődéseink Kárpát-medencei Felsőoktatási- és Kutatási Térség). Városhoz, régióhoz (Partium, Alföld, Bánát, Vajdaság) (Kárpát-medencei Felsőoktatási- és Kutatási Térség). Nemzethez EU-hoz Világhoz (Ázsia) –Hagyományok Kolozsvár, Klebesberg, „Szegedi fiatalok”, Bibó István… 3.

6 Az SZTE és Dél-alföldi régió A régió vezető intézményévé válni Az egyetem jövője szorosan kapcsolódik a régió jövőjéhez. művészeti képzés lendületes fejlődése, Az SZTE-nek mindig, de az elmúlt hét évben hangsúlyozottan fontos törekvése volt olyan oktatási és kutatási programok meghonosítása, amely a régió hosszú távú igényeihez is igazodik. (közgazdászképzés, mérnökképzés, agrárképzés, művészeti képzés lendületes fejlődése, DEAK, egészségügyi integráció, stb.). Az egyetem óriási szellemi kapacitását még tudatosabban, még tervszerűbben szerephez kell juttatni a régió fejlesztésében. (Dél-alföldi klaszterek, Biopolis program) Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján nem elég az igényekre válaszolni, igényeket kell generálni, irányt is kell mutatni. Ennek a kihívásnak egy, erős karokra támaszkodó egységes, egyetem tud megfelelni. 4.

7 Rektori jövőkép-üzenet Milyen utat járjunk? befelé fordulót, ahol csak a karok jelenlegi problémáit láttatjuk és azok megoldására koncentrálunk? kifelé mutogatót, ahol a „megváltást” a kormányzattól és az egyetemen kívüli szereplőktől várjuk? Ajánlom a proaktívat, amelyik nyit a környezete felé, a környezet kihívásaiból kiindulva az egyetem egésze számára fogalmaz meg célokat. Melyik szervezeti megoldás lehet sikeres a mai és jövőbeni viszonyok között, az egyre élesedő versenyben? amelyik a karok önállóságát mindenek fölé emeli, és a koordináció gyenge eszközével kívánja az egyetemi célokat érvényesíteni? Ajánlom a külvilág felé egységes, stabil, átfogó egyetemi célokat követő többszintű szervezetet, amelyen belül érvényesül a karok, hallgatói önkormányzatok önigazgatása, önállósága. 5.

8 Az épülő egyetem A nagyprojektek tervszerű befejezése, kivitelezés és elszámolása, és egységes egyetemi keretrendszer a jövő beruházásaihoz az ELI kivételével, amely 10-15 évre szóló önálló program A nagyprojektek - az ELI kivételével, amely 10-15 évre szóló önálló program - 2012 végére befejeződnek, így 10 év alatt több mint 80 ezer négyzetméternyi terület újul meg: az elnyert Uniós források 100%-os lehívása kiemelt feladat. A jövőbeni egyetemi pályázatok résztvevő egységeinek kiválasztása körültekintőbb legyen, megalkotva egy olyan keretrendszert, amely lehetővé teszi minden érintett kar, szervezeti egység azonos eséllyel történő kiválasztását. Meg kell történnie az infrastruktúra-fejlesztési stratégia frissítésének. FOK új Klinika építése, mint kiemelt beruházás. Új TIOP program, átcsoportosítás a „Tudássétány” TIOP-ból (ZMK, BTK) Épülő egyetemből – fenntartható egyetem 6.

9 Fenntarthatóság A Szegedi Tudományegyetem fenntartható gazdálkodásának megőrzése,a kiválóság kiterjesztése az üzemeltetésre A következő években több mint 20 milliárd forint pályázati forrás érkezik az egyetemre, fenn kell tartanunk a ma is stabilan működő pénzügyi és gazdasági alrendszerünket. Gazdálkodásunk hatékonysága a továbbiakban nem megszorításokkal, vagy mesterséges pénzügyi korlátokkal javítható, hanem olyan műszaki és folyamatfejlesztésekkel, melyek modernizálják működésünket. Cél: „zöld egyetemmé” válni! Spórolás-kiadáscsökkentés vs. tudatos választás- gazdasági racionalitás=fenntarthatóság. 7. Épülő egyetemből – fenntartható egyetem

10 Szervezeti megújulás a Szegedi Tudományegyetemen A testületi szellem továbberősítése: a Professzori Tanács felállítása. Gazdasági Tanács szerepének tisztázása (Monok I. Vécsei L. Devarics A. Telegdy G.) Egységes humánpolitika. Minőségirányítási rendszer hatékony működtetése. A döntési jogkörök a döntési felelősséget viselő egységhez kötődően, gyorsan és hatékonyan ütközzenek és jussanak eredményre. Létre kell hozni a karok professzori-tanári testületei Elnökeiből és a MTA SZAB elnökéből álló Professzori Tanácsot 8.

11 Az SZTE az oktatás-kutatás szolgálatában A minőségdíjas SZTE-ből kutatás-intenzív egyetemi kiválósági központ A „Kutató Egyetemi” cím birtokosa, az SZTE valamennyi tudományterületén – különös tekintettel az alapkutatásokra, („éreklődésvezérelt”, curiosity-driven) a nemzetközileg is elismert kutató-fejlesztő („feladatvezérelt”, mission driven) tevékenységét tekinti alapvető feladatának, amely a versenyképes oktatás záloga. SZBK Sokszínű hazai- és nemzetközi kapcsolatrendszer bővítése (SZBK, Gabona Kutató stb. Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió, EFT, EKT). Sikeres kutatás-intenzív egyetemi pályázat TÁMOP 4.2.1/B megvalósítása. Minőségdíjból – Kiválósági Központ 9.

12 Tudomány, alkotás és innováció A tudományos eredményeinket integrálni régiónk fejlődésébe a K+F+I tevékenységen keresztül. a.) b.) c.)d.) e.) A kiemelt tudományterületek: a.) Kémia, anyagtudomány, gyógyszerkutatás, b.) Molekuláris biológia, genetika, orvostudomány, c.) Környezettudomány, energetika, d.) Információs társadalom e.) Szuperlézer. A fejlesztéseket úgy kell megvalósítanunk, erőforrásainkat úgy kell koncentrálnunk, hogy azokban egyaránt hasznosuljanak a gazdaság-, a társadalom-, a bölcsészet-, a jog-, a mezőgazdasági- és az élelmiszeripari területén elért tudományos eredményeink. A BTK nemzetközileg is figyelemre méltó kutatási hagyományaira alapozott kiemelten támogatandó tudományos munka eredményeként remélhető, hogy az Egyetemünkön folyó kutatások tudás- és tudományelméleti háttere, társadalmi hatásai is feltárásra kerülnek. 10. Minőségdíjból – Kiválósági Központ

13 A jövő tudás-hasznosítóinak nevelése Integrált képzési programok az érettségitől a felnőttképzésig, az eddigi akkreditációs eredményeinkre alapozva professional, academic BSc/BA, az alapszak önmagában is legyen alkalmas munkavállaláshoz Tömegképzés helyi, hazai piacra, FSZ képzések vs. nemzetközileg is helytálló elit képzés (professional, academic BSc/BA, az alapszak önmagában is legyen alkalmas munkavállaláshoz!). Pedagógus képzés szegedi modelljének megvalósítása, különös tekintettel az inkluzív (integrált) oktatásra. Tanárképzés, különös tekintettel a természettudományokra. A zeneművészeti képzés további fejlesztése humán erőforrás bővítéssel. DLA iskola létrehozásával bővíthetjük doktori iskoláink számát. 11.

14 Az európai egyetem A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolataira és egyetemi polgáraink mobilitására építve, a nemzetközi képzési portfólió kiterjesztése Kiválasztásra és kialakításra kerüljenek azok az elitképző és/vagy nemzetközileg is eladható programok, amelyek beiskolázása világszintű lehet. Költségtérítéses, idegen-nyelvű hallgatók arányának növelése 3-5%-ra. TÁMOP Kutatók Team-ek, fiatalok hazahozatala. Külföldi MSc/MA, PhD hallgatók megnyerése. A külföldi vendégoktatói kör hosszú távú bevonása oktatói- tudományos műhelyeink munkájába. 12.

15 A SZTE felelőssége a hallgatókért, az egyetemi polgárokért Hallgatói, oktatói és dolgozói életpályamodellek kidolgozása, a szakmai karrier egységes elismerése Kiemelt tartalmi kérdés a tehetséggondozás, az utánpótlás nevelés, egyetemi (akadémiai) karrier építés. Jól definiált karrier-utak az alapszakok és mesterszakok dzsungelében. Pályavezetési tanácsadás. Kapcsolat a munkaerő piac szereplőivel, múltbéli, jelenlegi, jövőbeni hallgatókkal. A hallgatók közti esélyegyenlőség fenntartása. Állami és civil forrásokra alapuló szociális ösztöndíj rendszer, tehetséges, teljesítményt felmutató, rászorult diákoknak. MRK Ösztöndíj alap. A hallgatói önkormányzatok alkotó részvétele a tervezési és döntés előkészítési folyamatokban. KT., Reprezentatív Szakszervezetek szerepének stabilizálása. 13.

16 Egyetemi és kari autonómia, önigazgatás Az Universitas befogadó szellemisége autonóm szervezeti identitásokon épülhet tovább Oktatási, szervezeti és gazdasági autonómia egyetemi szinten. Törvényi garanciák. A karok önállóságának, önigazgatásának további biztosítása. SZMSZ garanciák. Az alkotó egyén, a tudományos műhelyek, kutatócsoportok, tanszéki közösségek és a hagyományok teremtette autonómiák fenntartása, a bizalom rögzített szabályok mentén történő erősítése. Összefogással, az egyetem szellemiségében valósuljon meg a kutatói-alkotói-oktatói-tanulói szabadság. Tovább fejlődjön a kölcsönös érdekeltségen nyugvó együttműködés az egyes önálló egységek között. 14.

17 Az integrált egészségügy fókuszpontjai az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban Az integrált egyetem szervezeti keretei között egyértelművé kell tenni a betegellátás önállóságának határait A betegellátást és az orvosképzést nem lehet szétválasztani Az SZTE ÁOK Klinikai Központ betegellátó intézményi menedzsment teljes körű gazdasági önállóságának megteremtése elengedhetetlen feltétele az egységes regionális betegellátó rendszer biztonságos működtetésének (klinikák gazd. app. megerősítése) A Klinikai Központ leválasztását nem tartom aktuális kérdésnek, de gazdasági önállósodásukat ugyanakkor határozottan támogatom. (kiszámítható finanszírozás, progresszivitás, TVK, HBCS, overhead problémák). Klinikai Központ Elnöke Rektor-helyettes. 15.

18 Felsőoktatási forrás TOP lista 16.

19 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Rektori vezetői koncepció : az SZTE, mint 3. generációs egyetem Szabó Gábor rektor - jelölt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések