Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált."— Előadás másolata:

1 Informatika, számítástechnika rövid története

2 TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált továbbítását, feldolgozását és hasznosítását vizsgáló tudománnyal. A számítástechnika alapvető alkalmazása manapság a számítógépek, különösen a személyi számítógépek (PC-k) építése.

3 A számítástechnika története során az egyszerű mechanikus gépektől az igen összetett elektronikus, digitális vezérlésű automatákig haladt. Számolást segítő eszközök Abakusz: kőtábla; Szorobán: Abakuszhoz hasonló golyós számolótábla; Logarléc: 1632-ben jelenik meg, szorzás, osztás, hatványozás, gyökvonás, logaritmus és trigonometrikus függvények értéket határozhattunk meg vele.

4 Mechanikus számológépek Schickard 1623-ban fogaskerekes mechanikus számológépet tervezett; Pascal 1642-ben építi egy összeadni és kivonni tudó számológépet, mely ma is működik; Leibnitz 1671-ben építi számológépe már szorozni is tudott; Babbage 1822-ben "analitikus számológépet" tervezett.

5 Elektromechanikus számológépek Herman Hollerhith készíti el az első (talán egyetlen működő) elektromechanikus számológépet a XX. sz. elején. Amerikai népszámlálás adatainak feldolgozása (2 év --> 4 hét), 1924- ben ő alapítja meg az IBM céget.

6 Elektronikus számoló- és számítógépek Az első elektronikus számítógépek 1941-45-ig kezdték meg működésüket (kié az elsőség?) : Colossus (Angliában); ENIAC (Amerikában); német Zuse számítógépe, elsőként alkalmazza a bináris számrendszert ; Konrad Zuse az amerikaiakat a bináris, jelfogós és programvezérelt számítógép konstrukcióban valamint építésben körülbelül három évvel előzte meg, hiszen a Z3 számítógépe már 1941-ben működött

7 További mérföldkövek A számítógépek jellemző alkatrészei az elektroncsövek; 1947-ben felfedezik a tranzisztort; 1961-ben jelennek meg Integrált áramkörök (IC-k); 1971-ben az Intel cég dobta piacra 4 bites mikroprocesszorát. (Mikroprocesszor alatt olyan egy vagy több integrált áramkörből álló rendszert értünk.) 1981-ben az IBM cég hozta forgalomba az első PC –t (Personal Computer).


Letölteni ppt "Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált."

Hasonló előadás


Google Hirdetések