Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Bemeneti kompetenciamérés 2009. szeptember 14-18. Logisztika és mérési útmutató Összeállította:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Bemeneti kompetenciamérés 2009. szeptember 14-18. Logisztika és mérési útmutató Összeállította:"— Előadás másolata:

1 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Bemeneti kompetenciamérés 2009. szeptember 14-18. Logisztika és mérési útmutató Összeállította: Kiss Róbert Marczona Tamás

2 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - A mérés időpontja 2009. szeptember 14-18. (hétfőtől-péntekig) Mérőeszközök 9. évfolyam – tanulónként 4 db teszt Kommunikáció teszt, számítógépes és papír-ceruza kitöltéssel (60 perc) Problémamegoldás papír-ceruza teszt (45 perc) Szabálykövetés papír-ceruza teszt (45 perc) Szociális kompetencia mérőlap számítógépes kitöltéssel és médiarészekkel (45 perc) 10. évfolyam – tanulónként 4 db teszt Kommunikáció papír-ceruza teszt, kiegészítve: csoportszinten vetített média részekkel vagy egyéni haladási ütemben vetített számítógépen futtatott média részekkel (60 perc) Problémamegoldás papír-ceruza teszt (45 perc) Szabálykövetés papír-ceruza teszt (45 perc) Szociális kompetencia mérőlap számítógépes kitöltéssel (45 perc) Mérőeszközök

3 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - A mérés fontos szabályai A papír-ceruza teszteket úgy kell megíratni, hogy az egymás mellett ülő tanulók kompetencia területenként különböző tesztet írjanak, vagy egy padban egy tanuló kapjon helyet. A méréssorozat lebonyolítására rendelkezésre álló 5 napos intervallumon belül az iskola maga dönthet a tesztek megíratási sorrendjéről. A számítógépes tesztek esetén nem lehet eltérni az internetes felületen megadott időponttól, de az időpontot az adatrögzítői jogosultsággal történő törlést követően, módosítani lehet! Egy napon két tesztnél többet egy tanuló nem írhat. Az adott nap első három óráján kerüljön sor a tesztek megíratására. Adott tesztet, az adott évfolyamon, az iskolán belül egy napon írják a tanulók, ha szükséges, akkor egymást követő tanórákon. A mérés szabályai

4 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Tesztenkénti részletek Problémamegoldás és szabálykövetés tesztek – 9. és 10. évfolyam Papír-ceruza tesztek, 45 perces kitöltési idővel. A nyomtatott teszteket a mai napon kapják meg az iskolák, a javítókulcsokkal együtt. Eszközigény: toll. A teszt kitöltésekor ügyelni kell arra, hogy az egymás mellett ülő tanulók ne írják ugyanazon kompetenciaterület tesztjét. A teszt javítását az iskola szaktanárai végzik a mellékelt javítási útmutató alapján. Az eredmények számítógépes rögzítését az iskola szaktanárai végzik a megadott internetes felületen keresztül. A javítás és adatrögzítés határideje: 2009. október 02.

5 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Tesztenkénti részletek Kommunikációs kompetencia teszt – 10. évfolyam Multimédiás anyagokat tartalmazó papír-ceruza teszt, 60 perces kitöltési idővel. A nyomtatott teszteket a mai napon kapják meg az iskolák, a javítókulcsokkal és a multimédiás részeket tartalmazó CD-vel együtt. A lehetséges kitöltési mód kétféle 1. Projektoros vetítéssel A teszt web alapú (html), időzített. Projektor, számítógép, hangosítás szükséges. A számítógépen a médiarészek lejátszásához szükséges szoftverek telepítése szükséges. Ezek működéséről előzetes teszteléssel érdemes meggyőződni. 2. Fejhallgatós változat A teszt PowerPoint alapú (ppt). Tanulónként 1 db számítógép és fejhallgató szükséges. A számítógépen a médiarészek lejátszásához szükséges szoftverek telepítése szükséges. Ezek működéséről előzetes teszteléssel érdemes meggyőződni. A Mérési Útmutató 1. számú melléklete tartalmazza az informatikai előkészítés részleteit.

6 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Tesztenkénti részletek Kommunikációs kompetencia teszt – 9. évfolyam Multimédiás anyagokat tartalmazó részben számítógépes, és részben papír-ceruza teszt, 60 perces kitöltési idővel. A nyomtatott teszteket a mai napon kapják meg az iskolák, a javítókulcsokkal. A multimédiás részeket az internetről tölthetik le a http://szkm.szakma.hu/meres/videok címről. Eszközigény: tanulónként 1 db internetkapcsolattal rendelkező számítógép, fejhallgató, valamint helyi számítógépes hálózat. Amennyiben az iskola nem tudja biztosítani a fejhallgatót, vagy a helyi számítógépes hálózatot, akkor a Mérési Útmutató 2. számú mellékletében talál a lebonyolítás részleteire vonatkozó forgatókönyvet.

7 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Tesztenkénti részletek Szociális kompetencia teszt – 10. évfolyam Online kitölthető számítógépes teszt, 45 perces kitöltési idővel. Eszközigény: tanulónként 1 db internetkapcsolattal rendelkező számítógép. Szociális kompetencia teszt – 9. évfolyam Online kitölthető számítógépes teszt, multimédia videó részletekkel, 45 perces kitöltési idővel. Eszközigény: tanulónként 1 db internetkapcsolattal rendelkező számítógép, fülhallgató, valamint helyi számítógépes hálózat. A multimédiás részeket az internetről tölthetik le a http://szkm.szakma.hu/meres/videok címről.

8 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Problémák és megoldások Ha az iskola nem rendelkezik megfelelő számú fülhallgatóval a mérésekhez - A mérés megkezdéséig beszerezheti ezeket. - A tanulókat kéri meg, hogy hozzanak, de ekkor is az iskola felelőssége a mérés korrekt lebonyolítása, tehát ha a tanuló nem hozza el az eszközt, akkor az iskolának kell biztosítani számára azt. - Fülhallgató helyett projektoros kivetítést használ. Ha az iskola nem rendelkezik számítógépes hálózattal A mérés szervezése ebben az esetben projektoros vetítéssel oldható meg. A 9. évfolyam kommunikáció- és szociális kompetencia tesztje esetén jelentkezhet a probléma. A 9. évfolyam kommunikációs kompetencia tesztjénél a speciális szervezési eljárást a Mérési Útmutató 2. melléklete tartalmazza. A 9. évfolyamos szociális kompetencia teszt esetén az első három feladat tartalmaz videó részleteket, ezek kivetítése szükséges projektorral.

9 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Problémák és megoldások Az online tesztek videóinak gyorsabb elérése (Mérési Útmutató 3. melléklet) A videókat a http://szkm.szakma.hu/meres/videok címről lehet letölteni. http://szkm.szakma.hu/meres/videok Ezeket az iskola szerverén egy olyan mappában kell elhelyezni, amely a belső hálózat gépeiről elérhető. Ezt az elérési utat a mérésre jelentkezéskor kell megadni. http://szkm.szakma.hu/ http://szkm.szakma.hu/

10 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Számítógépek ellenőrzése, lejátszó programok telepítése A tanulólétszámhoz viszonyítva kevés mérésre alkalmas számítógép A mérések tanulói szempontból optimális lebonyolításához a mérésre biztosított tanítási napok első három óráját célszerű igénybe venni. Amennyiben a technikai felszereltség nem teszi lehetővé, hogy az 5 mérési napon valamennyi tanuló részt vehessen a mérésben, akkor további tanórák is igénybe vehetők (az 5 mérési napon). A számítógépekre a videó és hang fájlok lejátszásához esetleg speciális (plugin – böngészőbe beépülő) programok telepítése szükséges, valamint a böngészőprogramban az engedélyezésük. Ezek letölthetők a http://szkm.szakma.hu/meres/videok címről.http://szkm.szakma.hu/meres/videok A működésüket minden esetben a mérés megkezdése előtt ellenőrizni kell. A projektoros vetítéssel megoldott méréshez a vetítést működtető számítógépen szintén szükségesek a programok. A projektoros vetítés esetén ellenőrizni kell a hangzó anyagok hallhatóságát és a videókép láthatóságát. Problémák és megoldások

11 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - A mérések szervezése Informatikai előkészítés Időbeli tervezés Osztályok/csoportok mérésre jelentkeztetése (valamennyi teszt esetén) - A videók teszteléshez egy külön videoteszt szerepel a listán. - Az online tesztek esetén a kódok ~100 percig élnek (20+60+20) A felmérések felügyelő-, javító-, és adatrögzítő kollégáinak tájékoztatása. A papír-ceruza tesztes mérés során a tesztek kiosztása, beszedése, a fejlécadatok kitöltésének ellenőrzése. - A papír-ceruza tesztek esetén a tanulók neve kerül a mérőlapra. - Megfelelő tantárgyi jegyek megadása. Az online teszteknél a tanulói kód-jelszó párosok kiosztása, a bejelentkezés ellenőrzése. A projektoros méréseknél a kivetítő és a számítógép kezelése. A papír alapú tesztek javítása a javítókulcs alapján. Adatfelvitel az internetes felületen. 2009. november 02-ig. A szöveges visszajelzés nyomtatása, értelmezése.

12 Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Kérdések?


Letölteni ppt "Bemeneti kompetenciamérés – 2009. szeptember 14-18. - Logisztika - Bemeneti kompetenciamérés 2009. szeptember 14-18. Logisztika és mérési útmutató Összeállította:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések