Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel."— Előadás másolata:

1 Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

2 Monitorok és a számítógép kapcsolata A mikroprocesszor a videókártyán keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Ma VGA (Video Graphic Array) és HDMI ( High Definition Multimedia Interface) rendszerű monitorokat használunk, amelyeket VGA videókártyán keresztül illesztenek a számítógéphez. Minden monitoron és videókártyán van szabványos VGA csatlakozó (D-SUB).

3 Monitorok és a számítógép kapcsolata Alaplap a processzorral VGA kártya VGA kábel

4 A monitorok főbb paraméterei Képátló Megjeleníthető színek száma Felbontás Tovább

5 A felbontás Az 1024x768-as felbontáskor a képernyőkép 1024 oszlopot és 768 sort tartalmaz, így egy képernyőkép 786.432 pontból áll össze. A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Egy képernyősorban található képpontok számának és a képernyősorok számának szorzata. A képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép. VGA SVGA XGA SXGA UXGA Szebb kép Vissza

6 Képátló A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság Mértékegysége a hüvelyk = coll = inch. 1 inch=2,54 cm Vissza

7 Monitorok csoportosítása működési elvük szerint CRT Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves monitor PDP Plazma Display Panel Gázplazmás monitor LCD Liquid Crystal Display Folyadékkristályos monitor Kattints a képre! Tovább !

8 CRT Katódsugárcsöves monitor M ű ködési elve Vissza ! Tovább ! katódsugárcső A katódsugárcsőben elektronok csapódnak fluoreszcens ernyőre, ahol a luminofor képpontokat gerjesztve, felvillanást hoznak létre. Ezek a felvillanások alkotják a képet. Az elektronok megfelelő helyre jutattásáról (eltérítéséről) mágneses vagy elektromos tér gondoskodik. katódsugárcsőben elektron

9 LCD Folyadékkristályos monitor M ű ködési elve: Tovább ! Vissza ! Minden képpontban változtatható az elektromos térer ő sség, és így szabályozható az átengedett fény mennyisége. Két üveglap között vékony folyadékkristály molekulák vannak. Ezek a molekulák az elektromos térerősség hatására elfordulnak.

10 PDP Gázplazmás monitor A gázt elektromos árammal plazmává alakítják, amely UV fényt bocsát ki. Az UV fény látható fényt gerjeszt a felületre felvitt foszforrétegen. M ű ködési elve: Vissza !

11 Monitorok csoportosítása színkezelés szerint Monokróm VGA monitor Színes VGA monitor Monokróm monitor

12 A monitor tisztításához nyomd meg a piros gombot! A legújabb találmány !

13


Letölteni ppt "Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések