Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai programjainak történetére – I. fejezet 2002-2016 A Dr. Ketter László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai programjainak történetére – I. fejezet 2002-2016 A Dr. Ketter László."— Előadás másolata:

1 Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai programjainak történetére – I. fejezet 2002-2016 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny előzményei

2 A GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyeinek és szakmai programjainak időpontja és helyszíne: 2002 Mogyoród, Csíkvölgyi Pipacsárda 2003 Csömör, Zöldfa Vendéglő 2004 Kóka, Művelődési Ház és Sportcsarnok 2005 Jászfényszaru, Művelődési Központ 2006 – 2013 Mogyoród, Csíkvölgyi Pipacsárda 2014 – 2016 Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara

3 A GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyeinek témakörei Az elmúlt 14 év során a gasztronómiai verseny résztvevői a verseny kiírója által évente meghatározott témaköröknek megfelelően összeállított ételsorokkal nevezhettek be a versenyre: karácsonyi, szilveszteri – újévi, húsvéti, ünnepkörökre jellemző ételek; a hazánkban élő nemzetiségekre és a hazánkban lévő egyes tájegységekre jellemző hagyományőrző ételsorok; családi díszétkezések menüsorai; a XIX-XX. század fordulójának idejére jellemző ételkülönlegességek Hazai halakból és vadakból készült ételkülönlegességek

4 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2002 Unger Károly, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke: Tájékoztató az MNGSZ által kiadható védnöki tábla adományozásának pályázati és eljárási rendjéről. Pataki János, Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke: Tájékoztató a Gödöllői Királyi Kastély történetéhez kapcsolódó uralkodók: Mária Terézia, Ferenc József illetve Erzsébet királyné idejéből származó Gödöllő és környéke gasztronómiai kínálatába beilleszthető korabeli cukrász készítményekről.

5 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2003 Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke: Tájékoztató az EU-csatlakozással összefüggően a vendéglátásra vonatkozó jogszabályokról, rendelkezésekről. 2004 Fülöp Tibor Zoltán elnök: A Magyar Hagyományőrző Világszövetség hagyományőrzéssel összefüggő gasztronómiai tevékenysége. Kiss Zoltán, a Bulls Ipari és Kereskedelmi Kft. Igazgatója: A modern gasztrotechnika szerepe a mai magyar vendéglátásban

6 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2005 Csendesné Dolinay Margit pékmester, Dr. Sári Zsolt, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója: A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje hagyományőrző tevékenységének és a Balázs Mester Asztaltársaságnak bemutatása. Megemlékezés Dr. Draveczky Balázsról, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójáról. Dr. H. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója: A népi táplálkozás hagyományai a Jászságban.

7 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2006 Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke: Tájékoztató az MNGSZ gasztronómiai hagyományaink továbbélése érdekében végzett tevékenységéről 2007 Bartha Attiláné, Pécel Város alpolgármestere, Bíró Mária, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkára, Kardos Endre, a Magyar Turizmus Zrt. Igazgatója: Tájékoztató a 2008. május harmadik hétvégéjén Pécelen, a Ráday Kastélyban tartandó Egyházi- és Világi Borok Versenyének előkészületeiről.

8 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2008 Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke: Tájékoztató az MNGSZ 2008. évi tevékenységéről, különös tekintettel a németországi Erfurtban a közelmúltban lezajlott szakács olimpiáról. Horváth Ferenc, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja: Tájékoztató a cukrász szakma és oktatás helyzetéről, továbbá a 2010. január hónapban Budapesten rendezendő Junior Cukrász Világbajnokság előkészületeiről.

9 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2009 Dr. Csizmadia László, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt rektora: Tájékoztató Dr. Ketter László professzor úrnak, a Vendéglátóipari Főiskola Vendéglátóipari Kara volt igazgatójának a Főiskola létrehozásában történt kiemelkedő szerepéről. 2010 Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője: Megemlékezés Dr. Ketter László professzor úrról, a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének tervezett névadójáról. A BGF és a GKRTE közötti további szakmai együttműködés lehetőségei.

10 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2011 Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője: A BGF és a GKRTE valamint a Ketter család között tervezett együttműködési megállapodás előkészítésére vonatkozó tájékoztató. Benke László olimpiai bajnok mesterszakács: Élménybeszámoló a belga királyi családnál eltöltött két hónap alatt szerzett gasztronómiai tapasztalatokról.

11 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának docense: Tájékoztató a 2011. október hónapban Londonban megszervezett”World Skills” megnevezésű junior világbajnokságról, illetve hazánknak a szakács szakmában történt képviseletéről. Pataki János, Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke: A magyar cukrász termékek minőségének védelme és az ezzel kapcsolatos feladatokra történő felkészülés.

12 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2012 Meskál Tibor életmű-díjjal kitüntetett éttermi és bártender mester, Coronthia Hotel Budapest igazgatója: Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület megalakulásának története és tevékenysége. Benke László olimpiai bajnok mesterszakács: Tájékoztató a Magyar Fehérasztal Lovagrend tevékenységéről és a Székelyudvarhelyen történt „Tiszteletbeli Székely” cím elnyeréséről. Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője: Megemlékezés Lindner Károlyról, a Vendéglátóipari Főiskola egykori tanszékvezetőjéről.

13 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2013 Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára: Tájékoztató a szakács-, a cukrász- és a felszolgáló szakmunkásképzés helyzetének javítására tervezett intézkedésekről. Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Főiskola KVIFK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője: Tradicionális vendéglátás értékmegőrzése a BGF Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karán.

14 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője: Prezentáció „Tájak és ízek” címmel. Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának docense: „Hogyan lesz egy szakácsból PhD végzettségű doktor?”

15 A GKRTE évadzáró szakmai programjainak célkitűzése, témakörei, előadói. A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása. 2014 Dr. Sári Zsolt, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója: Bárány és juhételek a Kárpát-medencében és Európában. Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője: Rákóczi János – Konyhaművészet. Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának docense: Gasztronómiai hagyományőrzés a BGF KVIK oktatási rendszerében.

16 2015 Dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője Megemlékezés a 100 éve elhunyt Gundel Jánosról Virág Ágnes, a Szent István Egyetem tanársegéde Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai konferenciájának történetére Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás Intézeti Tanszékének vezetője Multikulturális hatások a magyar gasztronómiában, különös tekintettel a XIX-XX. Század fordulójára Gyurkó Béla, turisztikai szakértő, okleveles vidékfejlesztő agrármérnök A hagyományos gasztronómiai értékek megjelenése a falusi turizmusban, a Mátra-alján Károvits Tamás, gasztronómiai szakértő, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke A magyar gasztronómia, mint turisztikai vonzerő

17 „A Dr. Ketter László Gasztronomiai Verseny előzményei” című fejezet vége


Letölteni ppt "Visszatekintés a GKRTE évadzáró hagyományőrző gasztronómiai versenyének és szakmai programjainak történetére – I. fejezet 2002-2016 A Dr. Ketter László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések