Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése."— Előadás másolata:

1 Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: rsz@maibox.hu Linux kezelése

2 Meghajtók kezelése A meghajtók kezelése Linuxban nem egyezik meg a Windows-ban tanultakkal! Mount: eszköz csatlakoztatása (merevlemez, cd-dvd, pendrive stb.) Az újabb rendszereknél automatikus! Unmount: eszköz leválasztása.

3 Merevlemez felépítése A Linux nem kezeli külön a meghajtókat, hanem mappaszer ű en jeleníti meg. Legfontosabb mappák: /: gyökér: itt tárolódik az op. rendszer. Boot: rendszer indításához szükséges állományok. Home: felhasználók saját mappái. Bin: futtatható parancsok mappája. Root: rendszergazda mappája. Swap, usr, dev, stb.

4 Útvonal megadása A Linuxban, eltér ő en a Windows-tól, a könyvtárelválasztó a / -(shift+6) Pl: cd /public_html/home Belép a public_html home almappájába. Probléma a helyettesít ő karakter használata. Ha a helyettesít ő karaktert (*) akarom, akkor a csak egyszer ű en begépelem! Ha szorzásjelként akarom, akkor a \ -(alt gr+q), azaz funkciómódosítóval használom, vagyis: \*

5 Parancsértelmező (shell) Állományokban is használhatok Linux parancsokat. Ebben az esetben az állomány elején meg kell adni a használt parancsok helyét, vagyis a /bin könyvtárat. #!/bin/bash Ahol a #- megjegyzés beszúrását jelenti! /bin/bash – parancsok helyét!

6 Jogosultságok A Linux három tulajdonosi kört szabályoz Tulajdonos Csoport Világ Mindegyik körnek meg kell adni, külön-külön a hozzáférési jogokat: R: (read-olvsás): 4 W: (write-írás): 2 X: (execute-futtatás): 1

7 Jogosultság megadása Jogosultságokat a chmod paranccsal adunk. Formája: Chmod 741 kotkot.gz ahol Parancsnév Jogosultsági kör Összes jog a tulajdonosnak Olvasási jog a csoportnak Futtatási jog a világnak Állomány neve. Kiterjesztés Linuxban nem kötelez ő !

8 Parancsok kiadása A parancsok kiadását több eszköz is segíti Parancsel ő zmény: az összes kiadott parancsot eltárolja a History mappában Parancs kiegészítés: a parancs kezd ő bet ű jének leütése után a TAB gombot lenyomva megjeleníti a lehetséges parancsok listáját. Segítség kérés: a man + parancsnév kiadásával információkat kapunk a parancsról. Kilépés a q billenty ű vel!

9 Beépített Commander A Linux tartalmaz egy beépített Commandert, neve: Midnight Commander Indítása az mc parancs kiadásával történik.

10 Bash programozás Hasonló a DOS batch fájljaihoz. Állomány létrehozása: touch paranccsal üres. mcedit paranccsal állománynévvel együtt hozhatunk létre állományokat. chmod 700 - jogosultságadás../ paranccsal futtatjuk az állományokat.

11 Író-olvasó parancsok Képerny ő re kiírás: Echo: szöveget ír a képerny ő re. Print: szöveget ír a képerny ő re. Read: beolvas a képerny ő r ő l.

12 Változók, konstansok Változó: program futása során z értékét megváltoztatja. Konstans: az értéke nem változik meg.

13 Változó felvétele A Linux a változókat automatikusan elveszi, nem kell ő ket deklarálni. A változók típusa is automatikusan d ő l el az els ő értékadást követ ő en. A változó nevére a beírásával tudunk hivatkozni. Pl read A változó tartalmára a beírásával tudunk hivatkozni. Echo

14 Egyszerű példaprogram #!/bin/bash Echo Add meg a nevedet: Read nev Echo ‘A neved: $nev’

15 Számítások készítése Ha két változó értékét szeretnénk összeadni, kivonni, szorozni vagy elosztani. Expr parancsot használjuk Expr` $szam1 + $szam2` A változók és a m ű veleti jelek között a szóköz az elválasztó jel. Az expr parancs használható értékadáskor és kiíráskor is! =`expr $szam1 + $szam2` Echo `expr $szam1 + $szam2`

16 Egyszerű példaprogram #!/bin/bash Szam1=5 Szam2=10 Ered=`expr $szam1 \* $szam2` Echo $Ered

17 Tevékenységszerkezetek Elágazás Kétirányú Többirányú Ciklus Előtesztelős Számlálós

18 Kétirányú elágazás Kétirányú elágazás: If [logikai vizsgálat] then Utasítás1 Else Utasítás2 fi

19 Többirányú elágazás Case <>szelektor> in „1”) echo egy; „2”) echo ketto; Else echo harom; esac

20 Előtesztelő While [logikai feltétel] do Utasitas1 utasitas2 Done;

21 Számláló ciklus For i in ; do Utasítás1 Utasítás2 done

22 Logikai feltételek Eq= egyenlő, ekvivalens Ne= nem egyenlő Le= kisebb Ge= nagyobb


Letölteni ppt "Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések