Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül."— Előadás másolata:

1 A hallás Készítette: Speth Evelin

2 A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül

3 A fül felépítése

4 Külső fül Részei: 1.Fülkagyló 2.Külső hallójárat Funkciója: rezgéseket továbbít a közép fül felé.

5 A külső fül

6 Közép fül Részei: 1.Hallócsontocska DobhártyaKalapácsÜllőKengyelOvális ablak Funkciója: a külső fülön bejutó hanghullám megrezegteti a dobhártyát és ezeket a rezgéseket a hallócsontocskák irányába továbbítja, közben felerősíti. A kengyel rezgése végül a belső fület kitöltő folyadékot hozza mozgásba.

7 A középfül

8 Belső fül Részei: 1.Üregrendszer 2.Labirintus szerv (hártyás falu, folyadék található benne) Csiga ( receptor sejtek) Funkciója: mechanikai inger hatására ingerület képződik a receptor sejtekben és ezáltal érzékeljük a hangmagasságokat ( különböző magasságú hangok).

9 A belső fül

10 Az idegrendszer és a hallás kapcsolata A halló- egyensúlyozó agyideg hallópálya Thalamus az agyban található hallóközpont (halántéklebeny)

11 A hallószerv egészsége A hangerősséget decibelben mérik. Pl.: a forgalmas utca zaja 70- 80 decibel kb. 90 decibeles hang már károsítja a hallószervet. A fülhallgatói zene hangereje 95 decibel. A hallásromlás oka a receptor sejtek elpusztulása. A külső hallójárat fülzsírt termel. A fülzsír védelmi funkciót lát el az idegen anyagok beletapadva kiürülnek a szervezetből (öntisztító folyamat). A középfül gyulladást baktérium vagy vírus okozhatja ( középfülben elszaporodnak).

12 A fülzsír és a fülgyulladás fülzsír

13 Az egyensúly érzékelés A test helyzetének és mozgásának érzékelése. Részt vesz benne a látószerv rendszer is (pl.: tengeri betegség). A labirintus szervben tömlőcske és zsákocska található és ez a fejünk térbeli helyzetéről szolgáltat információt. A mészkristályok segítik az egyensúlyérzékelést ( tömegüknek fogva nyomják a receptor sejteket). A fej forgása is részt vesz az egyensúly érzékelésben. Hallócsontok vesznek részt ebben a folyamatban ( félkörös ívjárat). Egyensúlyozó receptorok halló- egyensúlyozó agyideg Thalamus (átkapcsolódik) halánték lebeny + fali lebeny

14 Az egyensúly érzékelése

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések