Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családi költségvetés Szakmák éjszakája 2016. április 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családi költségvetés Szakmák éjszakája 2016. április 15."— Előadás másolata:

1 Családi költségvetés Szakmák éjszakája április 15.

2 Bevételek – Munkajövedelmek – Társadalmi jövedelmek Nyugdíj Családi és gyermekek utáni ellátások Munkanélküli ellátások Egyéb társadalmi jövedelem – Egyéb jövedelmek Tulajdonból származó Kiadások (Soroljunk fel néhány kiadást ) ……………………….

3 Néhány fontos információ A Kádár család havi nettó jövedelme FT. A család 4 főből áll: apa, anya és két tanuló gyerek. Vannak fix, rendszeresen felmerülő kiadások. Vannak eseti, előre pontosan nem tervezhető kiadások. Lehetnek váratlan, egyáltalán nem tervezhető kiadások is, amit valahogy meg kellene oldani.

4 A Kádár család havi fix, tervezhető kiadásai Egy tankolás Ft. Az élelmiszer nagy bevásárlása Ft, a hétközi bevásárlásokra Ft-t költenek A család tagjai munkahelyen ebédelnek, Ft-t kell fizetni A kábeltévé- és internetszámla: Ft, a családi telefoncsomag Ft. A villany-, gáz-, víz-, csatorna számla összesen Ft Lilla havi Ft, Szabolcs Ft zsebpénzt kap

5 Életesemények, szokásos kiadások 1. Mindkét gyerek kinőtte a tavalyi, tavaszi cipőjét: Ft

6 2. Lilla belázasodott, orvosi rendelésre antibiotikum, lázcsillapító, orrcsepp és vitaminok szükségesek: Ft

7 3. Apa születésnapja február 11., az ajándék: ing, öltöny, nyakkendő Ft és pizzázással egybekötött családi bowling Ft.

8 4. Anya talpmasszázs tanfolyamra iratkozott be, amelyet részletekben kell fizetni Ft/hó

9 5. Anya kozmetikushoz és fodrászhoz ment, ami Ft. Apa és Szabolcs haját összesen 5000 Ft-ért nyírták meg.

10 6. Szabolcs a sulival színházba megy Pestre, a színházjegy 3000 Ft, a beutazás költsége 1000 Ft. Lilla az osztályával a Természettudományi Múzeumba megy, 2000 Ft-a program.

11 7. Lilla kinőtte a kerékpárját, Ft-ért tudnak egy alig használtat venni. Lillának a kerékpárt mindenképpen meg kell venni (azzal jár mindenhova).

12 8. Anya tisztító- és takarítószerekre 6000 Ft-t költött. Apa teremfoci bajnokságon vesz részt, 2000 Ft a nevezési díj.

13 Váratlan kiadások(!?) A hűtőgép leolvadt, a szerelő szerint már nem érdemes javítani, mert egy kicsit hozzátéve alacsonyabb fogyasztású gép kapható. A hűtő akciós áron Ft. Szabolcs bejelenti, hogy egy használt Piaggio Zip robogót szeretne Ft –ért (a fiúk többsége motorral, robogóval jár a suliba).

14 Mi történik, ha hiány van? Vizsgálandó kérdések: Növelhetők-e a bevételek saját erőből? Többletmunka Tulajdon, erőforrás hasznosítása Csökkenthetők-e a kiadások? Miről lehet lemondani? Mit lehet olcsóbb megoldással kiváltani? Vállalható-e hitel? Lesz-e a jövőben fedezete a törlesztésnek? Van-e korábbi megtakarítás?

15 Mi történik, ha többlet van? Vizsgálandó kérdések: – Van sürgős, „várakozó” kiadás? – Elköltsük? – Átmeneti, vagy tartós többlet? – Befektessük? FONTOS: kell tartalék a váratlan helyzetekre!


Letölteni ppt "Családi költségvetés Szakmák éjszakája 2016. április 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések