Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc."— Előadás másolata:

1 Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc

2 A Föld népessége A Föld népességének növekedési üteme egyre gyorsul. Míg az első megduplázódáshoz még kb. 3000 év kellett, az utolsóhoz már csak 35 év volt szükséges (1950 - 1985). A XX. század második felében a világ népességének átlagos évi növekedési üteme 1,7-2,0 %.

3 Demográfiai robbanás a XX. sz. második felében A XX. század második felében az ipari forradalom vívmányai a fejlődő országokban is elterjedtek  javultak az életkörülmények, a közegészségügyi ellátás,  a halálozás jelentős mértékben csökkent, viszont a születések száma továbbra is magas maradt  népességnövekedés: Kelet-Ázsiában, Afrikában (2. demográfiai forradalom). 1950-2000: születési arány alacsony, halálozási arány alacsony, várható élettartam magas = a népesség növekedése lassul, vagy csökken. Prognózisok szerint a XXI. század az öregedés százada lesz. 2050-re Földünk népessége megduplázódik, azaz 10-12 milliárd lakos él majd a Földön és a XXI. század közepétől pedig csökkenés várható.

4 Népesedési kilátások Fejlett világ: lecsökkent a születésszám, megállt a népességgyarapodás, a bevándorlás akadályozza meg egyedül a népességcsökkenést. Elöregedő társadalmak- a szociális ellátórendszert veszélyeztetik (pl. munkanélküliség, nyugdíjrendszer összeomlása). Sajátos új jelenségek jellemzők: házasodási és gyermekvállalási kedv csökkenése. Fejlődő világ: néhol leállt, más helyeken tovább tart a népességnövekedés.

5 A népességnövekedés következményei A világnépesség gyarapodása nem egyenletes: 85- 90%-ban Ázsiára, Afrikára és Latin-Amerikára esik. Az évi átlagos népességgyarapodás: fejlett államokban- 6 ‰, fejlődő államokban- 19 ‰. Ázsia adja a Föld népességének a felét, Afrika lakossága is gyorsan növekszik. Urbanizáció Adósságválság Fejletlen régiók- a túlnépesedés nyomort, éhínségeket, járványokat, háborúkat okoz.

6 A népesség földrajzi eloszlása: A világnépesség elhelyezkedése a Földön egyenlőtlen: - 88% északi féltekén, 12% déli féltekén - Az Óvilágban (Európa, Ázsia, Afrika) 86 %-a, az Újvilágban (Amerika, Ausztrália, Óceánia) 14%-a él az emberiségnek. A világ népességtömörülései: 1.) Ázsiai kettős góc: - Kelet-Kína, Korea, Japán - India, Banglades, Indonézia 2.) Európai koncentráció ( nyugat + közép) 3.) Észak-Amerika koncentráció (USA, Atlanti part, Nagy tavak vidéke)

7 A világ népességének növekedése

8 A népesség kontinensek szerinti megoszlása Forrás: Süli-Zakar István, Előadás

9 Évi népességnövekedési ráta 1970 és 2000 között Forrás: Süli-Zakar István, Előadás

10 Születési ráta a világ országaiban, 2010 ( ‰ ) Forrás: http://tamop412a.ttk.pte.hu/files/foldrajz2/ch02.html

11 A VILÁG LEGNÉPESEBB ORSZÁGAI

12 Országok közötti várható népességváltozások Földünk legnépesebb országa jelenleg Kína, lakosainak száma 1,34 milliárd fő. Nem sokkal marad el mögötte India, ahol közel 1,2 milliárd ember él napjainkban. A két ország természetes szaporodási mutatóit (5,28, illetve 13,81‰) figyelembe véve a közeljövőben India lehet Földünk legnépesebb állama. Hasonló átrendeződés várható a jövőben az amerikai kontinensen is, itt a jelenleg legnépesebb USA (310 millió fő) természetes szaporodási mutatója (5,28‰) jóval elmarad a közel 200 milliós lakosságú Brazília ezen arányszáma (11,76‰) mögött.

13 Országok közötti várható népességváltozások Európában és Afrikában hasonló folyamatokra nem lehet számítani, ennek okai azonban eltérőek. Európa legnépesebb állama 139 millió fős lakosságával jelenleg Oroszország. Németországban is természetes fogyás tapasztalható. Egyedül Törökország jelenthet e téren potenciális veszélyt a maga 12 ‰-es természetes szaporodási mutatójával. Hasonlóan nem várható helycsere Afrikában sem, Nigéria első helye hosszú távon megkérdőjelezhetetlen. Lakosságszáma (160 millió fő), közel 20‰-es természetes szaporodás, csaknem kétszerese a második helyen álló Etiópiának.

14 Magyarország népessége Magyarországon a demográfiai forradalom csak a XIX. század második felében indult meg. Népesség: 9, 8 millió fő (2015) Ratkó-korszak Fogyó népességű ország Öregedő társadalom

15 Mit hoz a jövő? - ma több mint 7 milliárd ember él a Földön - a XXI. század fordulatot hoz a népesség növekedésében - a század végére a népesség eléri a maximumot, a 10 milliárdot - ezt követően csökkenés kezdődik

16 Felhasznált irodalom http://www.ksh.hu/szamlap/eletunk_nep.html http://tamop412a.ttk.pte.hu/files/foldrajz2/ch02.html http://tamop412a.ttk.pte.hu/files/foldrajz2/ch02s03.html http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nephelyzetkep14.pdf http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/global/002.htm

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések