Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,"— Előadás másolata:

1 Energia mennyiségi jellemzők

2 Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége, térfogat egység. 1 hordó (barrel) = 1 bbl = 159 liter = 0,159 m3 Az olaj sűrűsége, az OECD/IEA adatai szerint, a lelőhelytől függően 0,77 – 0,91 t/m3 között változik, átlagban tehát 0,84 t/m3. Ezek szerint egy hordó olaj tömege 122,4 – 144,7 kg között mozoghat. Ebből adódóan 1 tonna olaj 8,16 – 6,91 hordó olajat jelenthet, aminek átlaga, kereken 7,5 barrel/tonna.

3 Átszámítási kulcsok Szintén sajátossága az olajiparnak, hogy időegységük a nap. A teljesítményeket tehát, hordó per nap (bbl/d) egységben adják meg. Az energia ipar viszont a tonna per év, (t/a) egységet használja az időegység alatt megtermelt az energiahordozó mennyiség (termelési teljesítmény) megadására. A fenti számok figyelembevételével a „hordó per nap” és a „tonna per év” egységben kifejezett teljesítmények közötti átszámítás, kerek számokban az 1000 bbl/d = 50000 t/a aránnyal adható meg, hangsúlyozva, hogy az olaj sűrűségének különböző értékei miatt, a fenti arány csak jó tájékoztató érték.

4 Energia egységek közötti átszámítás B egységben kifejezett érték = A egységben kifejezett érték x Φ

5 Energia egységek közötti átszámítás B egységben kifejezett érték = A egységben kifejezett érték x Φ Térfogat egységek közötti átszámítás

6 Energia egységek közötti átszámítás B egységben kifejezett érték = A egységben kifejezett érték x Φ Tömeg egységek közötti átszámítás

7 Energia mennyiségi jellemzők

8 Az IEA olaj fűtőérték átszámítási kulcsa Miután a kőolaj számos szénhidrogén keveréke, a különböző mezőkből származó olaj összetétele, és így fűtőértéke is, más és más, egy adott tonna olaj fűtőértéke nem feltétlenül 42 GJ. Az eltérés persze nem túl nagy, de lehet egy adott tonna olaj 1,05 toe, vagy 0,95 toe. Az IEA az összes tüzelőanyag fűtőértékét, vagy bármely más energiamennyiséget, a 42 GJ értékkel osztva számítja át ”toe” egységbe.

9 Az IEA földgáz fűtőérték átszámítási kulcsa A földgáz ugyancsak különböző gázok, zömmel metán, valamint nehezebb szénhirogének, (tehát etán, propán, bután stb.) keveréke, de tartalmazhat nitrogént és szén- dioxidot is. Így az adott mezőtől függően fűtőértéke más és más lehet [1]. Jó közelítés a fütőértékre a: [1] "kb." 38 MJ/ m 3, avagy 38 GJ/ 10 3 m 3, illetve 38 TJ/10 6 m 3, végül 38 PJ/10 9 m 3. Tehát 1 toe = 1105, avagy kereken 1100 m3 gázt jelent. [1] [1] Az IEA adataiban szélső értékként 48,4 – 34,6 MJ/m 3 közötti értékeket találhatunk a földgáz fűtőértékére, átlagként pontos adat híján, 38,0 MJ/m 3 értékkel szokás számolni.

10 Energia mennyiségi jellemzők A német, és az orosz irodalomban, illetve statisztikákban gyakran használják még a „kőszén-egyenérték” SKE (Steinkohleneinheit) egységet, ami – a jó minőségű szén fűtőértékének megfelelően – 7000 kcal/kg, illetve tonnában megadva 7 106 kcal/t. A tce („ton of coal equivalent”) SI egységben kifejezve: 1 tce = 29,4 GJ Ismét igaz, hogy egy adott tonna szén fűtőértéke nem szükségképpen 29,4 GJ. Itt az olajhoz képest az a különbség, hogy a szenek minőségének skálája lefelé(!) igen széles. Vannak 14 GJ/t, de akár 6 – 7 GJ/t fűtőértékű szenek is. (Az utóbbiakat inkább lignitnek hívják.)

11 Az energiaellátás folyamatábrája

12 Energiamérleg

13

14

15 Energiahatékonyság

16 Energiahatékonysági mutatók

17 ENERGIAHATÉKONYSÁGI SZINT INDIKÁTOR A fajlagos energia felhasználás országos átlaga a legjobb ismert technológia százalékában

18 Energiaintenzitás a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban

19 Egy főre jutó energiafelhasználás

20 Egy főre eső villamosenergia felhasználás

21 Energiahatékonyság

22


Letölteni ppt "Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések