Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés."— Előadás másolata:

1 „Zaj vagy zene?”

2 Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés szavak jelentése fizikai értelemben azonos! A magyar nyelvben a lengés lassabb folyamat, például: ingamozgás, a rezgés pedig gyorsabb, például: hangvilla rezgése. A mozgás lehet rendezett (pl.: jobb oldali ábra, síp) vagy rendezetlen (göröngyös úton autó rázkódása)! Harmonikus mechanikai rezgés (oszcillátor)

3 Rezgések csoportosítása: Hosszanti (Longitudinális) hullámok: Merőleges (Transzverzális) hullámok:

4 Rezgések jellemzése: Hosszanti (Longitudinális) hullámok: Merőleges (Transzverzális) hullámok: A hullám terjedési iránya megegyezik (párhuzamos) a rezgésiránnyal. Sűrűsödések és ritkulások formájában terjed! A hullám terjedési iránya merőleges a rezgés irányára. Időben és térben periodikusan (szabályosan) ismétlődő állapotváltozás.

5 Érdekesség: !Kitérő! a Slinky tehetetlensége Ejtsük le magasról a megnyújtott slinkyt és nézzük meg mi történik?! Mi lehet a jelenség oka? Nézz utána mit jelent fizikában a tehetetlenség?

6 A fül

7 Hallás folyamata A hosszanti rezgések továbbterjednek a levegőben vagy egyéb közvetítő közegben. (Külső fül) Ezek a rezgések megrezegtetik a dobhártyát. (Középfül) A dobhártya közvetíti a rezgést a hallócsontocskáknak. A belső fül feldolgozza az információt és továbbküldi az agyba feldolgozásra. Emellett a belső fül felelős az egyensúlyérzékért is!

8 A hang terjedése: A hang terjedéséhez elengedhetetlen a közvetítő közeg (pl.: levegő), ha nincs, akkor a hang nem képes továbbterjedni. A hang sebessége levegőben körülbelül: v = 340 m/s A hang sebessége függ a közvetítő közeg sűrűségétől. Sűrűbb anyagokban gyorsabban terjed a hang! A hang sebességét befolyásolja még a hőmérséklet is! (kis mértékben)

9 Gondolkodtató kérdés: Két gyerek áll egy tó két partján. Egyik odakiált a másiknak. Mérsékeltövi területen vagyunk, például Magyarország. Milyen évszaknak kell lenni, hogy könnyen meghallja a másik? (télen vagy nyáron terjed jobban a hang a víz felett?)

10 Interferencia jelensége Definíció: fizikai jelenség, amely akkor jön létre, ha két hullám találkozik, a két hullám erősítheti vagy gyengítheti egymást.

11 Amplitúdó, hullámhossz, frekvencia

12

13 Állóhullámok Az állóhullámok az interferencia gyakran előforduló különleges esetei. Akkor keletkezhetnek, ha egymással szemben haladó azonos frekvenciájú és amplitúdójú hullámok találkoznak, és ”interferálnak”.

14 Állóhullámok:


Letölteni ppt "„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések