Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gomba-szaporítóanyag előállítás a Korona Gombacsíra Üzemben Milyen kihívásokkal találkozunk a gomba-szaporítóanyag termesztése kapcsán? A Korona Gombacsíra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gomba-szaporítóanyag előállítás a Korona Gombacsíra Üzemben Milyen kihívásokkal találkozunk a gomba-szaporítóanyag termesztése kapcsán? A Korona Gombacsíra."— Előadás másolata:

1 Gomba-szaporítóanyag előállítás a Korona Gombacsíra Üzemben Milyen kihívásokkal találkozunk a gomba-szaporítóanyag termesztése kapcsán? A Korona Gombacsíra Üzemet, amely az egyetlen magyar kézben lévő gombacsíra üzem, 1995-ben alapították, azzal a céllal, hogy kiváló minőségű alapanyaggal lássa el a komposzttelepeket. Az üzemhez tartozó fajtakutató laboratóriumnak a feladata, hogy fenntartsa a gombatenyészeteket és alapanyaggal lássa el az üzemet. Ezen feladatok mellett a laboratórium dolgozói természetesen több kutatási projektben is részt vesznek. Az elkészült gombacsírát az Új Champignons Kft. komposztüzemében használják fel, illetve exportálják.

2 Anyacsíra előállítása Első lépésben tenyészetből anyacsírát - első köztes terméket - állítunk elő, ez a lépés a fajtakutató laboratóriumban zajlik. A krioprezervátorban -197 °C-on, folyékony nitrogén gőzében tárolt gombatenyészeteket kioltjuk táptalajra, Petri-csészébe. A tenyészetet 25 °C-os hőmérsékletű helyiségben inkubáljuk. Miután a táptalajt beszőtte a gomba micéliuma, felhasználjuk az anyacsíra előállításhoz; abban az esetben, ha optimális képet mutat a micélium növekedése. Az anyacsíra alapanyagául főzött kölest használunk, amelynek felületére gipszet és kőport viszünk fel. Ezt követően 7 dl-es üvegbe adagoljuk az alapanyagot, majd 121 °C-on autoklávban sterilizáljuk azt. Az alapanyag lehűlése után a Petri csészében található, gombamicéliumot tartalmazó agar lemezből kimetszünk egy darabot, majd behelyezzük az üvegbe. Ezt követően az üveget lezárjuk, majd 25 °C-on inkubáljuk az alapanyagot. Miután a micélium átszőtte a kölest az anyacsíra elkészült, a Csíraüzem hűtőjében tároljuk felhasználásig. Az előállított anyacsírát címkével látjuk el, melyen szerepel a gyártás dátuma, és a fajta azonosítására szolgáló kód.

3 Oltóanyag előállítása A folyamat során anyacsírából üzemi oltóanyagot - második köztes terméket - állítunk elő. Ennek a lépésnek a célja a léptéknövelés. Ezzel a nagyobb mennyiségű oltóanyaggal végzik a gombacsíra alapanyag beoltása.

4 Gombacsíra előállítás /Gombaszaporító anyag/ Alapanyag előkészítése Az üzemcsarnokba a tároló silóból bejuttatott gabonát (rozs, esetleg búza) a főzőgépbe adagolják. A főzés folyamata addig tart, míg a gabonaszem belsejében nem marad fehér, lisztes, meg nem főtt rész. A főzővíz hőmérséklete 91 – 99 °C között változhat. A főzést követően a főtt gabona a perforált aljú vibrációs asztalra kerül, amellyel a felesleges vizet eltávolítjuk a gabonaszemekről. A gabona megfelelő főzöttségét a főzőmester végzi ebben a munkafázisban, szükség esetén korrigálja a munkafolyamatot, tovább főzi a gabonát. Az előfőzött és a felesleges víztől megszabadított gabonaszemek a vibrációs adagolóasztalra kerülnek, ahol a rezgő-poradagolóval mészkőport és gipszet juttatunk hozzá. Ezt követően a keverődobba kerül a porral kevert gabona, ahol a felületén egyenletesen el lesz oszlatva a por. Végül az adagológéppel 10 literes, lélegző-filterekkel ellátott polipropilén zsákokba adagolják a csíra alapanyagot, majd előkészítik a sterilizálásra.

5 Alapanyag sterilizálása A csíra alapanyagot tálcákra, illetve szállító kocsikra helyezik. Ezt követően az autoklávos elindítja az automatizált programot. A sterilizálás 128 °C-on, 1,6 bar nyomáson, 90 percig történik. A sterilizálás végét az alapanyag klávkiszedő helyiségbe történő kirakodása jelenti. A sterilizálás során az autoklávban uralkodó paramétereket számítógép regisztrálja, majd diagramot nyomtat róla. Az automatika meghibásodása esetén a sterilizálás kézi üzemben is lefolytatható, de csakis képzett autoklávossal!

6 Beoltás A sterilizált csíra alapanyagot a lehűtő helyiségben 25 °C-ra lehűtjük. Ezt követően áttolják a steril oltótérbe. Az oltási műveletet vezető személy oltás előtt ellenőrzi az alapanyag hőmérsékletét. Az alapanyaghoz (búza, rozs) perlites oltóanyagot adagolnak. A beoltott zsákot ezután lehegesztik, majd az alapanyagot homogenizálják. Minden egyes zsákot egyedi címkével látnak el, amelyen szerepel a gomba fajtájának jelölésére szolgáló kód és egy 6 jegyű kód, amely a gyártás időpontját jelöli: év/hónap/nap

7 Átszövés A beoltott alapanyagot áttolják az átszövető helyiségbe, ahol 23 – 25 °C-on inkubálják. Az átszövetés ideje alatt válogatják a gombacsírát. Az alapanyag átszövődése fajtától függően változó időtartamot igényel. Gyúrás Az átszövetés során a gombacsírát homogenizálni, „átgyárni” szükséges. Ezt akkor lehet elvégezni, ha az alapanyag 40 – 60 %-a átszövődött a gomba micéliumával. Ezzel a lépéssel meggyorsítjuk a szövődés folyamatát. A művelet során a minőségileg kifogásolható zsákok kiselejtezésre kerülnek. Ezt a munkát a tisztatéri dolgozók végzik.

8 Formázás A kellő mértékben átszövődött zsákokat meg kell formázni. Ennek során a zsákokból kiszorítják a lélegző-filtereken keresztül a felesleges levegőt, majd a könnyebb szállíthatóság érdekében lehajtják a zsákok száját. Ennek a műveleti lépésnek a során is megtörténik a gombacsíra minőségi ellenőrzése. Előhűtés Az átszövődött gombacsírát a hűtőben történő tárolás előtt előhűteni szükséges, ennek eléréséhez +10 °C-os hőmérsékletű előhűtő helyiségben helyezik el a csírát, míg annak belső hőmérséklete fokozatosan le nem csökken a 10 °C közeli értékre. Erre a hőlépcsős hűtésre azért van szükség, mert ha közvetlenül helyeznénk el a +2 °C-os hőmérsékletű hűtőben a csírát, akkor a zsákban a hirtelen hőmérséklet csökkenéstől kondenzvíz válna ki, amely károsíthatná a csírát, rontaná annak minőségét.

9 Hűtés A gombacsírát az előhűtőből a + 2 °C-os hőmérsékletű hűtő helyiségbe tolják, ahol felhasználásig tárolható (maximum 6 hónap). A tárolás során az áru minőségét ellenőrzik, szükség esetén selejtezést végeznek. Áru kiadása Kiadás előtt a csírát tételesen kell szemrevételezni, a nem megfelelő tételt le kell selejtezni. Az árut ellenőrzés után mosható, fertőtleníthető műanyag raklapra rakják, miután felületi fertőtlenítéssel kezelték. A rögzítés és a külső szennyeződés megelőzése érdekében kartondobozokba csomagoljuk, és így kerül közvetlen felhasználásra vagy eladásra.

10 Alapanyag előkészítése Alapanyag sterilizálás BeoltásÁtszövetésGyúrásFormázásElőhűtésHűtésÁru kiadása

11 A termelés során maximális higiéniai előírásokat kell betartani a fertőzések elkerülése érdekében. Ezek közé tartoznak a 10-es tisztaságú tér (max. 10 db 0,5 mikrométer részecske / köbláb – 1 köbláb ~ 0,027 köbméter) előállítására alkalmas levegőszűrők, a fertőtlenítőszerek, a túlnyomás a belső helyiségekben, stb. A gombacsíra fajtától függően 2 – 3 hét alatt készül el. A világon a legnagyobb mennyiségben a kétspórás csiperkét (Champignon) termesztik. Ezen kívül hazánkban a laskagomba termesztése is igen elterjedt (Gyurkó Pál nemesítette!). A Korona Gombacsíra üzemben Shiitake gomba- szaporítóanyagot is állítanak elő.


Letölteni ppt "Gomba-szaporítóanyag előállítás a Korona Gombacsíra Üzemben Milyen kihívásokkal találkozunk a gomba-szaporítóanyag termesztése kapcsán? A Korona Gombacsíra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések