Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT 10 ÉVE. 2 A SZAKMAI TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZEREPE AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Bibó István: „különleges európai teljesítmény.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT 10 ÉVE. 2 A SZAKMAI TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZEREPE AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Bibó István: „különleges európai teljesítmény."— Előadás másolata:

1 AZ ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT 10 ÉVE

2 2 A SZAKMAI TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZEREPE AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Bibó István: „különleges európai teljesítmény a hatalommal szemben nem puszta szolgai viszonyban álló értelmiségi réteg kifejlődése”  A rendszerváltozás előtti szakmai egyesületek a hatalom kiszolgálói voltak.  A rendszerváltozás után részt vehettek az energiapolitika alakításában. Kérdés: kinek az érdekében?

3 3 ENERGETIKAI SZAKMAI EGYESÜLETEK – I. ELSŐ GENERÁCIÓ: Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE).  Az új privát tulajdonosok is szilárd szövetségest találtak a mindenkori hatalmat kiszolgáló egyesületben.  ETE október 10-én kelt állásfoglalása: „Egyesületünk … a mielőbbi, …privatizációval szemben nem lát más alternatívát".  A "szakmai rendezvények" célja az aktuális privatizációs politika alátámasztása.

4 4 ENERGETIKAI SZAKMAI EGYESÜLETEK – II. MÁSODIK GENERÁCIÓ: Magyar Energetikai Társaság (MET).  1991: a társaság megalapítása az ETE megújításának kudarca miatt.  Célkitűzés a nemzeti energiapolitika szolgálata.  Ellenezte az energetika privatizálását.  1996: belső támadások indultak, a tagság többsége egzisztenciális okokból újból(!) nem merte vállalni a nyílt kiállást.  A vezetőség nemzeti elkötelezettségű többsége tagságát kilépéssel megszüntette (1999. július).

5 5 ENERGETIKAI SZAKMAI EGYESÜLETEK – III. HARMADIK GENERÁCIÓ: Energiapolitika 2000 Társulat Részlet az Etikai Nyilatkozatból (2000. május 4.):  ”szükségesnek tartva …a nemzeti energiapolitika megvalósításáért való kiállást és küzdelmet,  indíttatva a nemzeti energiapolitika iránt érzett szakmai és erkölcsi felelősségünktől meg- alapítottuk Tátsulatunkat.  Célkitűzésünk: a nemzeti elkötelezettségű, energiapolitika kidolgozásának segítésére,… a közjó érdekében.”

6 EGYESÜLETI RENDSZERVÁLTOZÁS A SZÁMOK TÜKRÉBEN MET alapítók: MET r. közgyűlés → „PUCCS” Kezdeményezők: 46 (18 alapító – 39%) Szavazásra jogosult: 370 Résztvevők:76 (20,5 %) A puccsot támogatta: 33 (43, ill.8,9 %) A MET-ből felhívásunkra távozott: 37 (10%) Sok vagy kevés? Sodoma és Gomora: 50 → 10 → 4 → 3 (6 %) ENPOL alapítók: 16, azóta tagfelvétel: 3.

7 . A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 1  Az energetika mind globális (világ) szinten, mind lokális (nemzeti) szinten súlyos társadalompolitikai kérdésekkel terhelt.  Az (energia)politikának kell(ene) a társadalom szempontjából optimális megoldást kiválasztani.  A szakmai szervezeteknek pedig ehhez a szakmai hátteret nyújtani.

8 A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 2  A szakmai érv csak a közjó szempontjából azonos megoldások közötti választás esetén értelmezhető.  A neoliberális fogantatású ideológia: a szakmai szervezetek csak a tisztán szakmai kérdésekkel foglalkozzanak, a politikát hagyják a politikusokra.

9 A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 3  A „politikai érdek” mindig a hatalmat gyakorlók mögött állók érdekeinek megjelenítése: a „rendszerváltozás” óta a globalitás uralmának helyi képviselete.  A magyar „szakmai-társadalmi” szervezetek többsége — miközben verbálisan a „szakma” és a „politika” szétválasztását hangsúlyozták — a globaloliberális politika szolgálatába szegődött.

10 A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 4  A privatizáció és liberalizáció nyílt „szakmai” támogatásával, elősegítették a neoliberális energiapolitika megvalósulását, kiteljesedését.  A szakmai társadalmi szervezetek többsége önként átadta helyét a nem „szakmai” alapon szerveződő „civil” lobbi-szervezeteknek.

11 TÁRSULATUNK HITVALLÁSA  Az energetikának és szakmai szervezetének is a nemzetet kell szolgálnia.  A sikertelenségek nem mentenek fel a szakmai-erkölcsi felelősség alól!  Minden helyzetben igyekezni kell kialakítani, megfogalmazni és képviselni a közösségi érdekű szakmai álláspontot!  A szakmai nyilvánosság mellett, alapkérdések- ben felelősségünk a társadalmi nyilvánosság : az „energiapolitizálás”. Energiapolitika: felelősségvállalás a közösség energiaellátásáért.

12 12 TÁRSULATUNK KÜLDETÉSE „Bogár narratíva” szerint  A magyar energetika szenvedéstörténetének elbeszélése,  az ehhez szükséges nyelv megalkotása és ápolása,  az energetika üdvtörténetének napirenden tartása,  az új alkufeltételek kimunkálásának segítése. Megvalósítható? „Sose kételkedj abban, hogy lesz-e ereje egy kicsiny, de elkötelezett csoportnak megváltoztatni a világot. Valójában ez az egyetlen mechanizmus, mely minden nagy horderejű vállalkozás mögött meghúzódott.” (Margaret Mead)

13  Fékeztük a rossz folyamatokat,  segítettünk őrizni a megmaradt energetikai vagyont.  Hirdettük a közösség számára éppen aktuális, jobb energiapolitikát.  Energetikai kérdésekben munkáltuk a nemzeti egységet. GYAKORLATI MUNKÁNK TARTALMA

14 14 TÁRSULATUNK A NYILVÁNOSSÁGBAN  103 ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ ESTE  10 ENERGIAPOLITIKAI FÓRUM  45 ÁLLÁSFOGLALÁS  HONLAP  33 HÍRLEVÉL  ~ 500 MÉDIA MEGJELENÉS

15 EN ERGIA POL ITIKAI HÉTFŐ ESTE A társulat nyilvános energiapolitikai rendezvénye minden hónap második hétfő óra. Aki honlapunkon (www.enpol2000.hu) regisztrál, vagy címét leadja, annak meghívót küldünk. 15

16 október január 13. Zártkörű társulati rendezvény (24 alkalom) február 13 – Nyilvános rendezvény (79 alkalom) ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ ESTE november június 14.

17 1. ENERGIA ÉS TÁRSADALOM AZ EZREDFORDULÓ MAGYARORSZÁGÁN február A KÖZÉRDEKŰ ENERGIASZOLGÁLTATÁS ÉS A GLOBALIZÁCIÓ október ENERGIAPOLITIKAI FÓRUM március 20. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUMOK 1-3.

18 1.ENERGIA ÉS TÁRSADALOM AZ EZREDFORDULÓ 4. ENERGIAPOLITIKA AZ EU CSATLAKOZÁS ELŐTT november ENERGIAPOLITIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ november BIOMASSZA — HAZAI ENERGIAFORRÁS április 12. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUMOK 4-6.

19 7. ENERGIAPOLITIKA ÉS TÁRSADALOM — február A KÖZJÓ ÉS AZ ENERGETIKA március A LÉVAI ÖRÖKSÉG ÉS A MAGYAR ENERGETIKA október 14. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUMOK 7-9.

20 6.„Kedvezményes földgázellátás” helyett szociális gáztarifát (2003.) 7.Helyre kell állítani a szakértelem tekintélyét az energetikában (2003.) 8. Pártpolitika-mentes energiapolitikát! (2003.) 18. Meg kell védeni a magyar energiapiacot az E.ON szupermonopóliumtól (2005.) ENPOL ÁLLÁSFOGLALÁSOK -1

21 ENPOL ÁLLÁSFOGLALÁSOK A paksi atomerőmű nélkülözhetetlen a magyar energetika számára (2005.) 21. Tiltakozunk az állami tulajdonú MOL részvények eladása ellen! (2005.) 23. Az Európai Bizottság is a szupermonopólium létrejöttét segítette (2006.) 31. Az MVM ZRt. a nemzet tulajdona! (2007)

22 ENPOL ÁLLÁSFOGLALÁSOK Tiltakozunk a MAVIR privatizálása ellen! (2008.) 38. Támogatjuk a hazai lignitre alapozott erőműfejlesztést (2008.) 42. Üdvözöljük az ITO-modell törvénybe iktatását! (2009.) 43. Kátyúzás helyett új utat az energetikában (2010.) 44. Szociális tarifát a villanyszolgáltatásban! (2010.)

23 23 KÁTYUZÁS HELYETT ÚJ UTAT AZ ENERGETIKÁBAN  Az ENPOL program-javaslata február 8.

24

25 ENERGETIKA A KÖZPOLITIKÁBAN  Megjelenések a médiában (kb. 500)  Nem energetikai jellegű folyóiratok: Polgári Szemle, Nemzeti Érdek, Politikatudományi Szemle.  2008.,2009.:Magyar Nemzetstratégia  Szövetség a Nemzetért Alapítvány Civil Akadémia. (2009.)  Századvég Alapítvány és az Echo TV BAROMÉTER

26 2007. II. félév „IFJÚSÁGI TAGOZAT”

27 TÁRSULATUNK LÉVAI PROFESSZOR SZELLEMI ÖRÖKÖSÉNEK TARTJA MAGÁT Társulatunk aktívan közreműködött a Lévai centenárium eseményeinek szervezésében. 27 Lévai professzor: „…azokkal a volt tanítványaimmal értek egyet, akik a ténylegesen végrehajtott, kiárusítást eredményező privatizációt elhibázottnak tartják…”

28 9. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUM OKTÓBER 14.

29 A100. ENPOL HÉTFŐ-n megjelentettük a Lévai Emlékkönyvet.

30 SZOBORAVATÁS AZ MVM ÚJ SZÉKHÁZÁBAN JÚNIUS 17.

31 NEMZETI SZAKMAI EGYSÉG Társulatunk kezdeményezésére február10-én megalakult a MAGYAR ENERGETIKUSOK KEREKASZTALA

32 32 PÁRTOLÓ TAGJAINK  Magyar Villamos Művek Zrt.(2001-)  Paksi Atomerőmű Zrt.(2001-)  Vértesi Erőmű Zrt.( )  Pannonpower Zrt.(2001-)  VDSZSZ (2001-)  PADOSZ (2001-)  TÖOSZ ( )  Bakonyi Erőmű Zrt. (2005-)  AES Borsodi Kft. (2005)  MAVIR Zrt. (2006- )  MVM Partner Zrt (2007-)  Mátrai Erőmű Zrt. (2009-)

33 Lévai András: „..addig van magyar jövő, amíg vannak, akik áldozatok árán, ellenállás esetén is képviselik az erkölcs és az igazság szellemét.”


Letölteni ppt "AZ ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT 10 ÉVE. 2 A SZAKMAI TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZEREPE AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Bibó István: „különleges európai teljesítmény."

Hasonló előadás


Google Hirdetések