Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Trianon a művészetekben. Alig fél évvel a szerződés aláírása után már felavatják az elcsatolt országrészeket és a revansot szimbolizáló szobrokat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Trianon a művészetekben. Alig fél évvel a szerződés aláírása után már felavatják az elcsatolt országrészeket és a revansot szimbolizáló szobrokat."— Előadás másolata:

1 Trianon a művészetekben

2 Alig fél évvel a szerződés aláírása után már felavatják az elcsatolt országrészeket és a revansot szimbolizáló szobrokat.

3 Pásztor János KELET „A szobron az ősi magyar erőt megtestesítő Csaba vezér a megtorlás pillanatát várva felszabadítja a levetkőztetett és kopjafához láncolt, bilincsekbe vert, Erdélyt jelképező - kezében az országrész címerét görcsös reménységgel szorító - alakot.”

4 Klebelsbergi kultúrnemzet kora

5

6 Kisantant időszakában

7 Magyar fájdalom szobra Budapest 1932Debrecen 1933

8 A hiány ábrázolása napjainkban Hatvan ill. Budaörs, Trianon emlékmű 2011, 2014 Tóth Dávid alkotásai

9 Sarkadi Szabó Lajos: Megcsonkított Magyarország „A megcsonkított Magyarországot szimbolizáló férfialak a maradék országot megjelenítő, megfordított márványlapon ül. Levágott jobb karja az elveszett Erdélyt, a hiányzó bal láb az elszakított Felvidéket idézi. A férfi megvakított szemmel nyugatra néz.” Szoborállítások és – döntések kísérték végig 20. századi történelmünket, s mostanában újabb elemmel látszik gazdagodni; a másolással

10 Trianon „terméke” a nemzeti giccs is

11 Kovács Zsolt A Trianoni Sárkány „A fából készült kompozíció alapzata a történelmi Magyarországot mintázza, rajta egy háromfejű sárkány áll, mely a hazánkat eltiporni kész, ellenséges erők szimbóluma.”

12 Leon-Ernest Drivier 1936

13 Egy elzászi anya két halott fiát tartja az ölében Elzász, amely Erisz almája volt Franciaország és Németország között. Elzász Európa politikai katasztrófaövezete volt. Egyikük Németországért, a másikuk Franciaországért esett el.

14 Kár, hogy tudjuk, Léon- Ernest Drivier szobra az újabb háború előtt 3 évvel készült. De 27 évvel a német-francia megbékélést jelző Elysée- szerződés előtt is. Charles de Gaulle francia köztársasági elnök és Konrad Adenauer német kancellár a második világháború után Nyugat- Európa stabilitását alapozták meg


Letölteni ppt "Trianon a művészetekben. Alig fél évvel a szerződés aláírása után már felavatják az elcsatolt országrészeket és a revansot szimbolizáló szobrokat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések