Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bor és gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén Virág Ágnes tanársegéd Szent István Egyetem Gödöllő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bor és gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén Virág Ágnes tanársegéd Szent István Egyetem Gödöllő"— Előadás másolata:

1 A bor és gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén Virág Ágnes tanársegéd Szent István Egyetem Gödöllő

2 Az előadás felépítése Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny történeti áttekintése Egyházi-és Világi Borok Versenye, valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe

3 Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) január 17. ország első menedzsment szemléletű szervezete helyi TDM szervezet – regisztrációs szám Tourinform Gödöllői Kistérség irodájának működtetése turisztikai kínálat kiajánlása, koordinálása rendezvények szervezése

4 Dr. Ketter László 1912-ben született – vendéglátós család 1933 gazdász oklevél 1937 doktori cím tanár, szakfelügyelő, igazgató 1962 Felsőfokú Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola Élelmezéstudományi Tanszék vezetője Vendéglátóipari Kar igazgatója

5 Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny – szakmai konferencia A hagyományőrző gasztronómiai rendezvény alapvető célkitűzése: elődeink, a szakma nagy öregjei életművének, munkásságának bemutatása, valamint a magyar gasztronómia aktuális kérdéseinek megvitatása.

6 Az elmúlt 14 év során a gasztronómiai verseny résztvevői a verseny kiírója által évente meghatározott témaköröknek megfelelően összeállított ételsorokkal nevezhettek be a versenyre. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny

7 Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny helyszínei 2002 Mogyoród, Csíkvölgyi Pipacsárda 2003 Csömör, Zöldfa Vendéglő 2004 Kóka, Művelődési Ház és Sportcsarnok 2005 Jászfényszaru, Művelődési Központ 2006 – 2013 Mogyoród, Csíkvölgyi Pipacsárda 2014 – 2015 Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara

8 Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny szakmai zsűri vezetői Unger Károly, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke Kardos Endre, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatója Pető Gyula mesterszakács, a Budapesti Mátyás Pince volt igazgatója Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke Pataki János, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Cukrász Mester Bizottságának elnöke, Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

9 Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny díjai „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” által felajánlott vándordíj (Benke László – 2011) Közönségdíj

10 Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny győztesei A benevezett versenyzők által elkészített ételsorok nem kerültek értékelésre, a leveseket, a főételeket és desszerteket külön-külön minősítették. A minősítés alapján a győztes ételekből térségi étlapot állítottak össze. 2005Báló Lipót Kulturális Egyesület – Csömör Cimbalom Csárda - Jászberény 2006Vincellér Étterem – Jászberény 2007Klapka György Szakközépiskola Gasztro Klubja – Jászberény 2008Csíkvölgyi Pipacsárda – Mogyoród 2009Tanítóképző Főiskola Étterme (Kukta Kft.) – Jászberény 2010 Bagolyvár Szálloda Étterme – Antalóc (Kárpátalja, Ungvári Járás) 2011 BGF KVIFK csapata – Budapest 2012Dózsa György Művelődési Otthon – Isaszeg 2013Dédi Vendégháza – Veresegyház 2014BGF KVIFK Kunsági Kukták csapata – Budapest

11 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk összeállított ételsorok – levesek vagy előételek, főételek és desszertek – rövid leírását, receptúráját, anyaghányadát. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai verseny recepjei

12 Egyházi- és Világi Borok Versenye, valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe 2006 – Gödöllő 2007 – Fót 2008 – Pécel 2009 – Mogyoród 2010 – Nagytarcsa 2011 – Tóalmás 2012 – Veresegyház 2013 – Nyársapát 2014 – Dány 2015 – Csömör 2016 – Isaszeg

13 Egyházi-és Világi Borok Versenye, valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe A verseny szervezői tisztelettel várják mindazon borászatok, borokat készítő bortermelők jelentkezését, akik hagyományaikban követik az egyházi liturgiához használt borok készítését. Várják továbbá az egyházi borászatokat, mindazon bortermelőket, akik pincészetük és boraik elnevezésében egyházi személyiségek, szentek nevét vették fel. Természetesen minden egyéb, a szőlő-bor vertikumban gazdálkodó borászat jelentkezését szívesen fogadják.

14 A borminták leadása a következő helyszíneken történik: * A verseny helyszínét biztosító település Polgármesteri Hivatala * Villányi Hegyközség - Villány, Baross G. u. 13. (telefon: ) * Mogyoródi Babicz Pince - előzetes egyeztetés szerint (telefon: ) * Aranyhegyi Pinceszövetkezet - Ceglédbercel, Cserő major (telefon ) * Mátrai HT. - Gyöngyössolymos, Szabadság u (telefon: ) * Lessko & Lesko Bt. - Mád, Batthyány u. 29. (telefon: ) * Arany Sárfehér Szőlő- és Bortermelők Szöv. - Izsák, Dózsa tér 3. (telefon: ) * Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége - Győrújbarát, Liszt F. u. 9. (telefon: ) * Szekszárdi HT. - Szekszárd, Táncsics u. 3. (telefon: ) Badacsony NAIK. SzBKI. - Badacsonytomaj, Római u.181. (telefon: ) Egyházi-és Világi Borok Versenye, valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe

15 A borokat a versenyt megelőző napon Koczán Rudolf nyugalmazott OBI felügyelő és Erdész Ferenc kertészmérnök, a verseny főszervezője sorolja be. A fehér, a vörös és a rosé borokat egyenként 3-5 főből álló szakmai zsűri minősíti. A társadalmi zsűri a házigazda település önkormányzatának képviselőiből, a rendezvény szponzoraiból, védnökeiből és a GKRTE vezetőiből áll. A legjobbnak értékelt 3-4 minta elnyeri a BASF – CHAMPION – címet. Az Egyházi és Világi Borok Versenyének vándordíját a nevezett tételek számát és eredményességét együttesen figyelembe véve legjobb teljesítményt nyújtó nevező kapja. Egyházi-és Világi Borok Versenye, valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe

16 Borkonferencia Borrendek, egyéb lovagrendek, hagyományőrzők, majorettek, fúvós zenekar felvonulása Borszentelés Borlovagavatás – eredményhirdetés Egyházi-és Világi Borok Versenye, valamint a Kenyér-, a Kultúra- és a Bor Ünnepe

17 Tolcsva-Bor Kft. – Tolcsva Terjék Tradicionális Borászat – Tolcsva Pécsi Püspöki Pincészet – Pécs Borpalota Kft. – Gyöngyös Monyók Pincészet – Mád Porgányi Pincészet – Olaszliszka Varga Családi Pincészet – Badacsonyörs Günzer Tamás Pincészete Kft. – Villány Borpalota Kft. – Gyöngyös Borpalota Kft. – Gyöngyös Günzer Tamás Pincészete Kft. – Villány Terjék Tradicionális Borászat – Tolcsva Tápió-Vin Kft. – Tápiószentmárton Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.–Badacsony Koch Borászat – Villány Koch Borászat – Villány Günzer Tamás Pincészete – Villány Tolcsva - Bor Kft. – Tolcsva Font Pincészet Kft. – Soltvadkert Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft.– Tápiószentmárton Koch Borászat –VillányLinbrunn Pincészet Kft. – Kisharsány Kökény és Fia Családi Borászat – Cegléd Bock Borászat Kft. – Villány Molnár Pince – VillánySzentpéteri Borpince Kft. – Kiskőrös Royal Tokaji Borászati Zrt.- Tokaj Terjék Tradicionális Borászat - Tolcsva BASF Champion díjat illetve nagy aranyérmet nyert borászatok ( ) Egyházi- és Világi Borok Versenyének győztesei

18 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Virág Ágnes Tanársegéd Szent István Egyetem Gödöllő, Páter Károly u. 1.


Letölteni ppt "A bor és gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén Virág Ágnes tanársegéd Szent István Egyetem Gödöllő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések