Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gondoskodjon nyugdíjas éveinek anyagi biztonságáról! A jövő tervezhető! *Az Évgyűrűk Önkéntes Nyugdíjpénztár közgyűlése 2005. december 20-án úgy határozott,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gondoskodjon nyugdíjas éveinek anyagi biztonságáról! A jövő tervezhető! *Az Évgyűrűk Önkéntes Nyugdíjpénztár közgyűlése 2005. december 20-án úgy határozott,"— Előadás másolata:

1 Gondoskodjon nyugdíjas éveinek anyagi biztonságáról! A jövő tervezhető! *Az Évgyűrűk Önkéntes Nyugdíjpénztár közgyűlése 2005. december 20-án úgy határozott, hogy a Pénztár új neve: Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár. A névváltozás bejelentése folyamatban van, a végleges hatályba lépés időpontja a Fővárosi Bíróság végzésének függvénye.

2 Ön hogyan képzeli el nyugdíjas éveit? Beszűkülő életminőség. Alacsony életszínvonal. Betegség. Lemondásokkal járó hétköznapok. Átlagos életminőség. Csökkenő életszínvonal. Kiegészítésként munkavállalás. Aktív nyugdíjas évek. Változatlan életszínvonal. Kiteljesedett családi élet. Utazások, sport, hobby.

3 Milyen folyamatok veszélyeztetik tervei megvalósítását? Az alábbi várható társadalmi problémák jelentős hatást gyakorolnak nyugdíjas éveire: –Társadalmunk elöregszik, az aktív keresők aránya csökken.  A TB rendszer finanszírozása nehezedik. –A nyugdíjemelés nem követi a bérek növekedését.  A nyugdíjak vásárlóértéke csökken. – A várható nyugdíj kevesebb lesz, mint az utolsó jövedelem.  Nyugdíjba vonuláskor jelentősen csökken az életszínvonal. – Az átlagéletkor növekszik.  Emelni kell a nyugdíjkorhatárt is, vagy a nyugdíjjárulék mértékét.

4 Ahhoz, hogy Ön nyugdíjas éveiben is élvezhesse azt az életszínvonalat, amelyet aktív dolgozóként megteremtett, az állami TB rendszer, illetve a magánnyugdíjpénztári megtakarítás nem lesz elegend ő! Megoldás ÖNGONDOSKODÁS A GENERALI ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁRRAL Célunk, hogy bár múlnak az évek, az arcán a MOSOLY ne változzon!

5 Mi is az önkéntes nyugdíjpénztár? Az önkéntes nyugdíjpénztár a banki folyószámlához hasonló, egyéni nyugdíjszámlát vezet minden tagja részére, ezen írja jóvá a havi befizetésekből a fedezeti tartalékra jutó részt. Az egyéni nyugdíjszámlán lévő összeget a vagyonkezelők azonnal befektetik, és a Pénztár az elért hozamot negyedévente jóváírja a nyugdíjszámlán. A befizetéseket 30% adókedvezmény támogatja, vagyis az éves tagdíjbefizetésének 30%-át (éves szinten maximum 100.000 Ft/év, a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetén 130.000 Ft/év) az APEH az Ön által megjelölt, egyéni nyugdíjszámlájára visszautalja. (Szja 44/A-44/C §, 45.§). Amennyiben nyugdíjpénztári és egészségpénztári számlával is rendelkezik, és mindkét helyről érvényesít adókedvezményt, dönteni kell, hogy az összevont kedvezményt melyik számlára kéri. A visszautalt kedvezmény 100%-ban az egyéni számlára kerül, működési és likviditási tartalék javára történő levonás nem engedélyezett. Amennyiben a visszautaláskor már nem rendelkezik sehol egyéni számlával (pl. év közben nyugdíjba vonult), a saját folyószámlájára fogja visszakapni a kedvezményt. Az önkéntes pénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmény nincs jövedelemkorláthoz kötve.

6 Befizetések felosztása –Fedezeti tartalék (nyugdíjszámla)96,0% –Működési tartalék 3,9% –Likviditási tartalék 0,1% Év elején az első befizetett 1.000 Ft 100%-ban a működési tartalékon kerül jóváírásra Belépési díj –Belépéskor, az első befizetett 4.000 Ft a működési tartalékra kerül Alaptagdíj –Minden pénztártag részére kötelezően megfizetendő minimáldíj, melynek mértéke 2.000 Ft/hó. Pénzügyi kondícióink

7 Becsüljük meg együtt, mekkora összeg halmozódhat fel a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárnál vezetett egyéni nyugdíjszámláján! *Adókedvezményre jogosító maximális befizetés. **A 2020. Előtt nyugdíjba vonulók számára adókedvezményre jogosító maximális befizetés.

8 A pénztártagok folyamatosan nyomon követhetik az egyéni nyugdíjszámlájuk alakulását, és a megtakarítások felvételére az alábbi lehetőségek közül választhatnak: 10 év pénztártagság utáni lehetőségek Lehetőség van arra, hogy már a belépéstől számított 10. év után adómentesen felvegye az egyéni számláján felhalmozott hozamot. Amennyiben a befizetett tőke részt is szeretné igénybe venni, személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az adóköteles jövedelmet a következő képpen kell megállapítani: A belépéstől számított 10. és 11. évben a felvett tőke összeg 100%-a 12. évben a felvett tőke összeg 90%-a, ……. 20. évben a felvett tőke összeg 10%-a, 21. évben a felvett tőke összeg 0%-a számít bevételnek. Nyugdíjszolgáltatás Amennyiben megszerzi a nyugdíjjogosultságot (vagy 67%-os rokkantnyugdíjat), függetlenül a fente említett 10 évtől, a felhalmozott összeg egyösszegben vagy járadék formájában adó- és járulék- mentesen felvehető. Banki hitelfedezet A 10 év pénztártagsággal rendelkező tagok felajánlhatják egyenlegük 50%-át banki hitelfelvétel fedezeteként. Nem csak nyugdíjszolgáltatás, hanem hosszú távú befektetés is!

9 Kinek ajánljuk az önkéntes pénztári megtakarítást? Fiataloknak, akik 10-20 éves futamidejű, adókedvezménnyel támogatott, alacsony költségű megtakarítást keresnek. Középkorúaknak, akik előre kívánnak gondoskodni nyugdíjas éveikről.

10 Kinek ajánljuk az önkéntes pénztári megtakarítást? Azoknak, akik magas hozamot termelő befektetést keresnek. Cégvezetőknek, munkáltatóknak, akik közterhek nélkül kívánnak gondoskodni a munkatársak nyugdíjáról.

11 Ajánlatunk cégvezetők részére Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjat fizetheti a munkáltató is a munkavállalói részére. A cégvezető oly módon gondoskodhat értékes kollégái nyugdíjáról, hogy közben megtakarítja a járulékokat, hiszen a rendszeres munkáltatói tagdíjfizetés - munkatársanként - a mindenkori minimálbér 100%-ig (62.500 Ft/hó) járulék- és adómentes, vagyis a munkáltató a tagdíjbefizetést költségként elszámolhatja. A jelenlegi nyugdíjpénztári befizetések 70%-a a munkáltatóktól származik. A munkáltató által befizetett önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári rendszeres tagdíj mértéke összevontan a mindenkori minimálbér 130%-ig járulék és adómentes. Az egészség- és önsegélyező pénztári hozzájárulás, az üdülési hozzájárulás, képzési költségek, iskolakezdési támogatás, számítógép-juttatás és használat, bankszámla-költség térítés, művelődési intézményi szolgáltatás, helyi utazási bérlet stb. adómentesen összevontan évi 400.000 Ft értékben adható. Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nem tartozik bele a 400.000 Ft-os körbe!

12 Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár bemutatása Alapításakor a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár - az öngondoskodás szervezett intézményeként - arra vállalkozott, hogy biztonságos, eredményes és a szigorú jogszabályoknak megfelelő működésével, piacvezető partnerek választásával, ügyfeleivel való gyakori kommunikációjával megteremti pénztártagjai részére a biztonságos előtakarékosság lehetőségét. A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár 1999. október 1-én jött létre 6 korábban önállóan működő önkéntes nyugdíjpénztár egyesülésével, a jogelőd Postabank Kiegészítő Nyugdíjpénztár 1995-ben alakult. 2001. 06. 27-én a Magyar Szakszervezetek Országos Nyugdíjpénztára, a Zemplén Nyugdíjpénztár, valamint a Kelet Jövője Nyugdíjpénztár közgyűlése is úgy döntött, hogy 2001. június 30-i fordulónappal beolvad a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárba. Az összefogás célja az új nyugdíjpénztár eredményességének növelése volt, hiszen nagyobb taglétszám esetén biztonságosabb és stabilabb gazdálkodás érhető el, a működési és adminisztrációs költségek csökkenthetők, így több erőforrást tudunk ügyfeleink jobb kiszolgálására, és a befektetések értékének növelésére fordítani.

13 Taglétszám és vagyon A Nyugdíjpénztár taglétszáma 2005. december 31-án elérte a 28.200 főt, eddigi működése során több mint 39.000 ügyféllel állt kapcsolatban. A Pénztár vagyona 2005. december 31-én meghaladta a 9 milliárd Ft-ot.

14 A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár vezetősége konzervatív, biztonságos, rövid és hosszú távú érdekeket egyaránt figyelembe vevő, közepes kockázatvállalású befektetési stratégia mellett döntött, a 2006. évi referenciaindex: 87,5% MAX comp. index (állampapír) 5% BUX index (magyar részvény) 3,75% EuroStoxx 50 index (európai részvény) 1,25% S&P 100 index (tengeren túli részvény) 2,5% BIX index (ingatlanalap ) A vagyonkezelők évek óta kimagasló hozamot termelnek a tagok számára: 2001-ben5,36% 2002-ben8,04% 2003-ban3,05% 2004-ben13,6% 2005-ben10,9% Befektetés, vagyonkezelés Az elmúlt 5 év átlagos nettó hozama 8,12%, ami átlagosan 2,87% infláció feletti reálhozamot jelent a pénztártagok számára.

15 A Nyugdíjpénztár pályázat utján választja ki szolgáltatóit, melyekkel szemben elvárás a biztos működési háttér, és a meghatározó piaci pozíció ÉrtékesítésGenerali–Providencia Biztosító Rt. VagyonkezelésGenerali Alapkezelő Rt. ERSTE Bank Alapkezelő Rt. LetétkezelésCitibank Rt. SzámlavezetőErste Bank Hungary Rt. KönyvvizsgálóPricewaterhouseCoopers Szolgáltatóink, partnereink

16 A közgyűlésen területi elv alapján az egyéni pénztártagok képviselői, illetve a nagyobb munkáltatók küldöttei vesznek részt. Az Alapszabály szerint minden 430 főnél több pénztártaggal rendelkező munkáltató küldöttet delegálhat a közgyűlésre. Az Igazgatótanács tagjai befektetési, számviteli, értékesítési szakemberek Paál Zoltán elnök Fórizs Sándor Dr. Szeker László Dr. Mesterházy György Ferencz Zoltán Mátraházi István Bolla Alfréd Ügyvezető igazgató:Mohr Lajos A Pénztár az Ellenőrző Bizottság mellett önálló tagozatot működtet a beolvadó nyugdíjpénztárak részére, amely tagozatban a nagyobb munkáltatók küldöttei és részt vehetnek. Az Ellenőrző Bizottság tagjai a nagyobb munkáltatók delegáltjai Rácz Zoltán elnök Farkas Gézáné Takács Károly Vincze László Vachaja Szilvia Bauer Éva Krihó Mihály Működés, vezető tisztségviselők

17 Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár, mint befektetés Biztonság –Generali-Providencia Biztosító Rt., az ország második legnagyobb biztosítótársasága. Partnerség –Célunk, hogy pénztártagjaink és a velünk kapcsolatban álló munkáltatók elégedettek legyenek szolgáltatásaink minőségével és gazdálkodásunk eredményességével. –Szakszerű, rendszeres tájékoztatás, évente legalább 3 alkalommal tájékoztató a pénztártagok részére. Befektetői szakértelem, magas hozam –2001. január 1-től a kockázat megosztása céljából két kiemelkedő vagyonkezelővel működik a Nyugdíjpénztár, a 2004. évi nettó hozam 13,6%. Költségtakarékos működtetés –Alaptagdíj befizetése esetén is már a tagdíj minimum 96%-a kerül a tagok egyéni számlájára.

18 Rugalmasság –Tanácsadás személyre, illetve cégre szabott konstrukció összeállításához, –Differenciálhatóság a tagdíjban, –Differenciálhatóság az egyes dolgozók kiemelt támogatását illetően, –A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályok támogatásának lehetősége. Országos tanácsadói hálózat –A Generali-Providencia Biztosító Rt. tanácsadói vidéken és Budapesten több mint 200 irodában állnak az érdeklődők rendelkezésére. Internet –www.generalipenztarak.hu Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár, mint befektetés

19 Legfontosabb adataink Levelezési cím: 1325 Budapest, Pf: 425. Adószám: 18074088-1-01 Bankszámlaszám: 11991102-02147312 Telefon: (06-1) 239-1944 Fax: (06-1) 239-1944/34 Internet: www.generalipenztarak.hu

20 Nyomtatványaink Belépési nyilatkozat Munkáltatói szerződés Tájékoztató prospketus Általános tájékoztató Prezentáció cégvezetők részére Oktatási füzet

21 Biztonság, jogszabályi háttér Az önkéntes nyugdíjpénztárak működését szigorú törvények szabályozzák 1993. évi XCVI. Törvény az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról, 281/2001. Kormányrendelet az önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztárak egyes gazdálkodási szabályairól, 223/2000. Kormányrendelet az önkéntes nyugdíjpénztárak beszámoló-készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól A pénztárak tevékenységét a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete ellenőrzi. Büszkék vagyunk arra, hogy a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár eddigi működése során nem részesült felügyeleti elmarasztalásban. §


Letölteni ppt "Gondoskodjon nyugdíjas éveinek anyagi biztonságáról! A jövő tervezhető! *Az Évgyűrűk Önkéntes Nyugdíjpénztár közgyűlése 2005. december 20-án úgy határozott,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések