Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Nagyné Varga Katalin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Nagyné Varga Katalin."— Előadás másolata:

1 Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Nagyné Varga Katalin

2 A kamara általános bemutatása Önkéntes tagság kötelező regisztrációval Önkéntes kamarai tagság: 1100 Kötelező regisztráció: 30066 Regisztrált építőipari vállalkozások: 3077 Tagozatok: ipar kereskedelem kézműipar szolgáltatás Szakmai tagozatok működtetése

3 Főbb kamarai tevékenységek Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti partnerközvetítés Kereskedelem-fejlesztés Széchenyi hitelprogram Békéltető testület működtetése Szakmai rendezvények szervezése Általános gazdasági, jogi tanácsadás Építőipari regisztráció TSZSZ munkaszervezeti feladatainak ellátása Gazdálkodó szervezetek regisztrációja Plato program koordinálása Kiadványok megjelentetése Választottbírósági feladatok

4 Okmányhitelesítés A kamara kereskedelmi szerződések és egyéb, kereskedelmi jellegű dokumentumok hitelesítését illetve vis-maior igazolások kiállítását, származási igazolások (Certificate Origin) kibocsátását és ezzel kapcsolatos tanácsadást végzi, kamarai tagok részére kedvezményes áron. Az ATA Carnet (nemzetközi vámokmány, amely egy éven keresztül lehetővé teszi az áruk vámmentesen történő ideiglenes behozatalát és kivitelét) kibocsátását, illetve az ezzel kapcsolatos tanácsadást a kamarai tagok jelentős kedvezménnyel vehetik igénybe.

5 Térítésmentes szolgáltatások regisztrált vállalkozásoknak Tanácsadás –gazdasági, pénzügyi –általános jogi –hitelhez jutás – Széchenyi Kártya hitelek Pályázat- és rendezvényfigyelő (http://palyazatkereso.mkik.hu )http://palyazatkereso.mkik.hu Üzleti partnerkeresés –Üzlet@Hálón – www.uzletahalon.huwww.uzletahalon.hu –Országos cégadatbázis, kamarai adatbázis (név- és címlista) –külképviseletek, partnerkamarák, KRÜH (Kárpát Régió Üzleti Hálózat), HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) képviseletek közreműködésével –Export Directory (http://exportdirectory.mkik.hu )http://exportdirectory.mkik.hu Innoportfólió (www.innoportfolio.hu ), Nyitott Labor (www.nyitottlabor.hu )www.innoportfolio.huwww.nyitottlabor.hu Klaszter portfólió (www.klaszterportfolio.hu )www.klaszterportfolio.hu

6 Szakmai rendezvények szervezése Szabolcs Kupa fodrász, kozmetikus és műkörömépítő és - díszítő országos verseny (2016-ban 14. alkalommal), időpont: 2016. február 14. Környezetvédelmi termékdíj előadás Adófórum - adózási aktualitások EKAER tájékoztató Munkavédelmi Konferencia, Munkajogi Konferencia Fogyasztóvédelmi, Szakképzési, Energetikai Konferencia Közös energiabeszerzési lehetőségek – tanácsadás KKV-k számára Vizsgabizottsági tagok és vizsgabizottsági elnökök szakmai továbbképzése Vállalkozói tréningek, workshopok és konferenciák Pályázati lehetőségek E-napló vezetésével kapcsolatos tájékoztatás TOP 100 díjátadó rendezvény (2015-ben 8.alkalommal)

7 Fodrászverseny 2015.

8 Szakképzési közjogi feladataink Gyakorlati képzőhelyek nyilvántartása, felügyelete és kétszintű ellenőrzése ( http://szabkam.hu/szakkepzes/ honlapon a gyakorlati képzőhelyek listája szakmánként)http://szabkam.hu/szakkepzes/ Tanulószerződések megkötése, ellenőrzése, a tanulószerződéses tanácsadói rendszer működtetése Az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli (felnőtt)képzés vizsgáinak kamarai felügyelete 124 szakmában vizsgaelnök és bizottsági tag delegálási javaslat Gyakorlati szintvizsgák teljeskörű lebonyolítása a 124 szakmában Mesterképzés és vizsgáztatás Szakma Kiváló Tanulója Verseny szervezése A Megyei Fejlesztés és Képzési Bizottságban munkaszervezeti és elnöki feladatainak ellátása 2012. október 01-től MFKB project koordinálása (a beiskolázási arány-irány meghatározáshoz kérdőíves felmérés a gazdálkodók munkaerő igényéről szakmánként-keresletvezérelt szakképzés kialakítása érdekében, pályakezdők körében felmérések szervezése) Leonardo pályázatok lebonyolítása ( Go and Learn, Study visit) Gyakornoki program népszerüsítése Pályaorientációs feladatok ellátása

9 Tanulószerződések kötése, ellenőrzése, nyilvántartása A kamara saját eszközeinek felhasználásával ösztönzi a tanulószerződések széleskörű alkalmazását, a vállalkozásoknál folyó gyakorlati képzést, valamint a munkavállaló és vállalkozói kompetenciák fejlesztését a képzés során. A tanulószerződések adatbázisát naprakészen vezeti. Kiadványokat, ajánlásokat készít, tájékoztató napokat szervez a tanulószerződéssel kapcsolatos információk átadására. Ellenőrzi a tanulószerződésben valamint a szakképzési törvényben előírt szabályok betartását és ehhez kapcsolódóan tanácsadást végez. A kamara szakképzési munkatársai a szakképzéshez kapcsolódóan általános tanácsadási tevékenységet végeznek.

10 Gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése, nyilvántartása Munkánk során a kétszintű minősítési és ellenőrzési rendszert működtetjük. Az első szinten az ellenőrzés a jogszabályokban előírt képzési feltételek teljesítésére irányul. Az első minősítési szint az ellenőrzés, határozat kiadásával zárul. A második szinten az akkreditációs eljárás a képzés minőségére, az azt befolyásoló környezetre, a képzőhelyen folyó oktató-nevelő munka eredményességének megállapítására irányul. A képzőhelyek második szintjét, az akkreditációt, tanúsítvány kiadása zárja. A tanúsítvány a szakképzési hozzájárulás visszaigénylésének alapfeltétele.

11 Gyakorlati képzőhelyek és tanulószerződések számának alakulása 2005-2013.

12 Szintvizsgák szervezése a szakiskolákban A szintvizsgáztatás célja, hogy hozzájáruljon a szakképzés minőségének és hatékonyságának javításához, és ezáltal a kamara feladatot és felelősséget vállaljon a szakképzés innovációjában. Egy olyan „gyártásközi” (szintvizsga) ellenőrzés működtetése, amely a gyakorlati képzés minőségbiztosítási rendszerének alapfeltétele. A szintvizsga lebonyolítása során mérhetővé válik, hogy a tanuló elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat. A feladat ellátásához kapcsolódóan folyamatosan végezzük a gyakorlati képzéssel foglalkozó oktatók, szintvizsga elnökök, vizsgabizottsági tagok és segítő tanárok felkészítését is.

13 Szintvizsgák képekben

14 Eredményes szintvizsgát tett hallgatók létszámának alakulása 2008-2013.

15 Mesterképzés és vizsgáztatás A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A mesterképzés és a vizsga is két részből tevődik össze. A pedagógiai és vállalkozási ismeretekből, melyekből szóbeli vizsgát kell tenni; és szakmai részből, melyből szóbeli, írásbeli, gyakorlati és - az egyes szakmákban a modul szerinti vizsga esetében - interaktív vizsgát kell tenni. A mesterjelöltek részvizsgát követően tanúsítványt kapnak, ha mindkét részvizsgán megfelelt eredményt érnek el, a kamara kiállítja és átadja a mesterlevelet.

16 Sikeres mestervizsgák száma szakmánként 2004-2013 2015 Ács- állványozó 9 fő 5 fő Autószerelő25 fő 19 fő Autóvillamossági szerelő 3 fő 3 fő Cukrász 8 fő 14 fő Fodrász50 fő 16 fő Gázvezeték és készülékszerelő96 fő - Gáz és olajtüzelésű kazán szerelő20 fő 14 fő Kozmetikus16 fő - Kőműves25 fő 19 fő Pék14 fő - Szobafestő, mázoló és tapétázó37 fő 8 fő Villanyszerelő11 fő 11 fő Férfiszabó 4 fő - Bútorasztalos - 13 fő Épület és szerkezetlakatos - 8 fő Vízvezeték és vízkészülék szerelő - 1 fő Hegesztő - 5 fő Ipari gépész - 9 fő Karosszérialakatos - 10 fő Kereskedő - 15 fő Pincér - 44 fő Szakács - 59 fő Mestervizsgázók száma összesen: 318 fő 278 fő

17 Mestervizsgák, mesteravatás

18 Pályaorientációs feladatok ellátása A cél az, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat a szakképzés felé orientáljuk, kiemelten a hiány és keresett szakmákban. A pályaorientáció során üzemlátogatásokat, szakmai bemutatókat, tájékoztató előadásokat szervezünk a pályaválasztásban érintett korosztályok diákjainak, szüleiknek, tanáraiknak. Osztályfőnöki órákon a hiány szakmákat bemutató filmeket vetítünk le a diákoknak. A filmek bemutatják egy-egy szakma érdekességeit, a szakmák művelőinek hozzáértését, munkájuk értékét a mindennapokban és a mesterségbeli tudással, munkával elérhető sikereket. Kérdőívekkel, interjúkkal próbáljuk meg felmérni, hogy a pályaválasztás előtt álló iskolás gyermek számára melyik lehet a megfelelő szakma, amiben sikeres lehet. Végső célunk az, hogy minél több fiatal szerezzen – lehetőleg a hiányszakmában – szakmát, szakmunkás bizonyítványt, akár az érettségi megszerzése után is.

19 Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Az MFKB-k a szakképzés fejlesztése szempontjából 2012. október 01- től konzultációs, javaslattevő, véleményező és tanácsadó fővárosi és megyei testületként működnek. A bizottság közreműködik a munkaerő-piaci információk, a foglalkoztatási, foglalkoztathatósági adatok és prognózisok alapján a nemzetgazdasági igények és a szakképzés fejlesztésének összehangolásában. Az MFKB-k hatásköre kiterjed minden olyan szakképzésre vonatkozó kérdéskörre, amely befolyásolja a megye szakképzés fejlesztésének elősegítését. A beiskolázás arányaira és irányaira vonatkozóan javaslattételi jogkörrel rendelkezik, de ez a jogköre vonatkozik az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésre egyaránt. Kérdőíves felmérés végzése évente egy alkalommal a vállalkozók körében arra vonatkozóan, hogy milyen szakképesítéssel rendelkező munkavállalót igényelnének az elkövetkezendő időszakban, ezzel segítve a keresletvezérelt szakképzés kialakítását.

20 SZKTV, Euroskills, Worldskills A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának gondozásra átadott szakképesítésekben a nappali tagozaton végzős tanulók számára megszervezett megmérettetés. A verseny célja a kiemelten gyakorlatigényes „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése. A döntőbe való bejutáshoz szükséges egy írásbeli vizsga, melynek lebonyolítását minden évben a helyi kamarák vállalják. Az országos döntőre tanulók utaztatását is szervezi a kamara, hogy a szakmákat megismerjék és ezzel segítsék a pályaválasztást.

21 Worldskills, Sao Paulo, 2015

22 Széchenyi hitelkonstrukciókkal kapcsolatos szolgáltatások Széchenyi Kártya folyószámla hitel Széchenyi Forgóeszközhitel Széchenyi Beruházási Hitel Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel Agrár Széchenyi Kártya USZH hitelek

23 Széchenyi Program - kihelyezett folyószámlahitel alakulása 2008-2013.

24 Széchenyi Program új hitelkonstrukciók/1 A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 MFt összegű akár 10 éves futamidőre is igényelhető hiteltípus, a vállalkozás beruházásai, fejlesztései meghitelezésére. Előnye, hogy hosszú távon szolgálja a vállalkozás működését, versenyképességét, törlesztésével pedig alkalmazkodik a beruházás megtérüléséhez. A Hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére, új és akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-beszerzésre is. A Széchenyi Forgóeszközhitel konstrukció előnye, hogy nem pusztán az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál, hanem hosszabb, akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök finanszírozására alkalmas. A maximális futamidőn belül a hitel igénylő határozhatja meg vállalkozása számára az optimális futamidőt, így kívánsága szerint tervezheti vállalkozása pénzügyeit. Az igényelhető hitel 1 millió Ft-tól maximum 25 millió Ft-ig 100.000 forintonként emelkedő, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. Az Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások számára nyújtott szabad felhasználású 1, 2 vagy 3 éves lejáratú folyószámlahitel. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete legalább 500 000 Ft, vagy félmillió forintonként növekvő, legfeljebb 25 millió Ft összeg lehet, melyhez a Magyar Állam 4% kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

25 Széchenyi Program új hitelkonstrukciók/2 Széchenyi támogatást megelőlegező hitel Amennyiben a vállalkozás utólagos finanszírozású támogatást nyert el, úgy a vállalkozásnak szinte a teljes beruházást önerőből kell megvalósítania, és csak a befejezést követően jut hozzá a támogatáshoz. A támogatást megelőlegező Hitel segítségével a vállalkozás a várt támogatás összegének előfinanszírozását kérheti. A hitel a később beérkező támogatásból kerül törlesztésre. A hitel összege 500 ezertől 50 millió Ft-ig terjedhet, a két érték között 100 ezer forintonként emelkedő összeggel igényelhető, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. Önerő kiegészítő hitel Amennyiben a vállalkozás európai uniós támogatást nyert el, de a projekt összköltségéhez nem tudja a saját forráson és a támogatáson felüli részt biztosítani, a Széchenyi önerő kiegészítő hitel segítségével kiegészíthető az önrész. A hitel összege 500 ezer és 50 millió Ft között terjedhet, a két érték között 100 ezer forintonként emelkedő összeggel igényelhető így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. A Széchenyi önerő kiegészítő hitel mellett Széchenyi támogatást megelőlegező hitel is igényelhető az elnyert támogatáshoz, ezek összege együttesen akár 50 millió forint lehet.

26 Békéltető Testület működtetése A békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy (fogyasztói jogvita) egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügy eldöntése a fogyasztói jogok gyors, hatékony és egyszerű érvényesítésének biztosítása érdekében. A hazai békéltető testület ingyenesen igénybe vehető és az ország egész területén hozzáférhető vitarendezési fórum, a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara mellett működő független testület. Hatáskörébe tartozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy bírósági eljáráson kívüli rendezése: e célból egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

27 Békéltető Testületi ügyek számának alakulása 2008-2013.

28 Békéltető testületi ügyek ügytípusonként 2013.

29 Választott Bíróság A vitás ügyekben a Választottbíróság egyszerűbb megoldással szolgál, továbbá az eljárás díja és illetéke nem éri el az állami bíróság első- és másodfokú eljárás díjának összegét. A Választottbíróság egyszintű, azaz fellebbezésnek helye nincs, az eljárást pedig maximum 3 hónap alatt le kell bonyolítani. A Választottbírósági ítélet hatálya ugyanaz, mint a jogerős bírósági ítéleté. A Választottbíróság gazdálkodó szervezetek közötti viták rendezésére szolgál, de akkor is alkalmazható, ha csupán az egyik fél gazdasági tevékenységgel hivatásszerűen foglalkozó személy. A Választottbírósági szerződés a felek megállapodása, amely szerint meghatározott, akár szerződéses, akár szerződésen kívüli jogviszonyukból keletkezett vagy keletkező vitájukat Választottbíróság elé terjesztik. Választottbírósági szerződés más szerződés részeként vagy önálló szerződésként köthető. A Választottbíróság abban az esetben vehető igénybe, ha a felek jogvitájuk esetére, írásban kikötik annak illetékességét. Ezzel a megállapodással kivonják magukat az állami bíróság joghatálya alól és a Választottbíróság fog az ügyben eljárni – megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező, gyakorló jogászokból, ügyvédekből, közgazdászokból, mérnökökből álló testületével.

30 Teljesítésigazolási Szakértői Szerv A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) a 2013. évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni. Kérelmet adhat be és így a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó. A szakértői eljárási díj mértéke a kérelemben vitatott összeg nettó értékének 1 %-a, minimum 60 000 Ft, maximum 450 000 Ft.

31 Plato program A Plato siker törénet A Plato a kis-és középvállalkozások (KKV-k) tulajdonosainak olyan üzleti támogatása a nagy cégek képviselői által, amely napjaink üzleti világának kihívásásaira irányítja a figyelmet. A Plato a KKV-k számára lehetőséget biztosít a csoportos tanulásra, a tapasztalatcserére, a tanácsadásra, az üzleti kapcsolatépítésre, a hálózati együttműködésre, valamint a határmenti együttműködésekre.(www.platomagyarorszag.hu )www.platomagyarorszag.hu Alapja a csoportmunka (TEAM work) (Together Everybody Achieve More).

32 Go and Learn program 2013-2014 Go and Learn program (www.goandlearn.eu)www.goandlearn.eu Szakmai üzemlátogatások katalógusának kialakítása 6 ország 11 szervezetének közreműködésével. 2014-ben „pilot visit”-ek szervezése. Eddig csatlakozott vállalkozások: AJG Agrogép KftLukovics Fru-Fru Szépség Szalon Benyó Car KftNafém Kft Carbon Balck KftPA-COPM Kft Carl Zeiss Vision Hungary KftSzamos Kft Eurofrukt KftZsindelyes Kereskedőház Kft Fafurdancs 2000 KftInfogroup Kft Fémsystem KftKisSzabó Kft Fipkersz KftLego Kft

33 Go and Learn program 2014

34 Külgazdasági projektek Prága-Pozsony (2013.08.26-30.) –Épületgépészek szakmai útja –Építőipari kivitelezések megtekintése, üzleti találkozók Nagybánya (2013.09. 26-28.) –Feldolgozóipari és szolgáltató vállalkozások szakmai útja –Részvétel a Rivulus Dominárum kiállításon Eperjes (2013. 10. 9-11.) –Fémipari vállalkozó részvétele –Üzemlátogatás (vagongyár, repülőgépgyár, kémiai holding) Gent (2014. 09. 10-13.)- ipari parkok megtekintése Triest (2014. 11. 11-14.)- oktatási központ és gyárlátogatás

35 Study visit A gyakorlatorientált szakképzés hazai tapasztalatainak bemutatása együttműködve a szakképző intézményekkel és a gyakorlati képzőhelyekkel 8 szakképzési szakértő fogadása 7 országból (Írország, Olaszország, Cseh Köztársaság, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Norvégia) Bemutatott szakmai témakörök: pályaorientáció keresletvezérelt szakképzés, kérdőíves felmérés szakképzési jó gyakorlatok gyakorlati képzőhelyek üzemlátogatása

36 A szakértőkkel

37 Kiadványok megjelentetése A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában megjelent a SzakmaTár 2015 címet viselő kiadvány, mely a pályaválasztás előtt álló (7-8. osztályos általános iskolások, szüleik, tanáraik) számára nyújt segítséget a megfelelő szakma kiválasztásában. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában minden évben megjelenik a megyei fejlesztési és képzési bizottságok tevékenységét részletező szakmai kiadvány. A könyv tartalmaz minden olyan információt, mely az MFKB-k működésével kapcsolatos. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával megjelent „A gyakorlati képzés tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással a munka világában-2015” című kiadvány.

38 Egyéb szolgáltatások Terembérleti lehetőségek Konjunktúra felmérés végzése a vállalkozók körében Közreműködés a területfejlesztési koncepciók és programok gazdaságfejlesztési munkarészeinek kidolgozásában és végrehajtásában. A szakképzés fejlesztési koncepció kidolgozása és aktualizálása. A kamarai tagkártyával rendelkező vállalkozások számos termékhez és szolgáltatáshoz jutnak hozzá térítés nélkül vagy féláron, illetve kedvezményesen. Több mint ezerhatszáz elfogadóhely vehető igénybe az ország minden táján. A kártya kapcsolódik az EURO DISCOUNT CLUB (EDC) kedvezményeket biztosító törzsvásárlói rendszerhez, így a tag vállalkozások nemcsak kedvezményesen tankolhatnak, vásárolhatnak, hanem saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal is bekapcsolódhatnak a kedvezményt adókhoz, több mint egymillió lehetséges vásárlót nyerve így. Szakmai tagozatok és klubok működtetése

39 Legfontosabb együttműködési megállapodásaink Régiós együttműködési megállapodás-3 megyei kamara A vállalkozók hatékonyabb tájékoztatása érdekében együttműködünk a megyei hatóságokkal, a megállapodásaink aktualizálása folyamatban van Külföldi kamarákkal az üzleti kapcsolat építés céljából együttműködési megállapodást kötöttünk a Rzsesowi, Kárpátaljai, Szatmárnémeti, Nagybányai, Beszterce-Naszódi, Castellóni, Szumi, Cserkaszi, Rovnói és Pancevoi kamarákkal) Kiemelt együttműködési megállapodásunk van a Kelet-Flandriai Kereskedelmi és Iparkamarával Együttműködünk a Magyar Controlling Egyesülettel

40 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Nagyné Varga Katalin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések