Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem"— Előadás másolata:

1 A globális melegedés hatása az élelmiszeripari nyersanyagok minőségére és tárolási potenciáljára
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Budapest Név

2 Vonatkozó tanulmányok, megfigyelések
Fő vizsgálati területek Környezeti hatások felmérése és elemzése Élelmezés-biztonsági elemzések Leggyakrabban vizsgált hatások: Hogyan hat a globális melegedés a használható termőföld mennyiségére? Milyen hatással bír a változás a megtermelt élelmiszermennyiségre Általánosítható tapasztalatok: A melegedés erősödése várhatóan csökkenti művelhető területeket Számolni kell a termésmennyiség (termésátlagok) csökkenésével és a termelési költségek növekedésével

3 A globális felmelegedés várható általános hatásai

4 A klímaváltozás post-harvest tevékenységet érintő hatása
Érintett területek: A friss gyümölcs és zöldségellátás Szezonon túli tárolás (tárolási potenciál) A tartósítóipar nyersanyag ellátása Termelésbiztonság (extrém időjárási hatások) mennyiség, minőség, gazdaságosság Termelési szerkezetváltozás (borsó kukorica)

5 Az előadás célja Összefoglalni az aszály és a szárazodás eredményeként megjelenő hatásokat, melyek befolyásolhatják a post- harvest tevékenységet és az élelmiszeripari feldolgozást Felhívni a figyelmet azokra a fejlesztési és kutatási területekre melyek a globális felmelegedés hatásaként jelentőségüket és súlyukat tekintve várhatóan érintettek lesznek

6 Az emelkedő hőmérséklet biológiai hatásai a „post-harvest” területen
Érésbiológiai hatások termékminőségre gyakorolt érzékelhető és várható hatások eltarthatósági időt befolyásoló érésbiológiai szempontok Tárolási módszerek alkalmazására kifejtett hatások Gazdasági hatások energiafelhasználás szállítási feltétek változása –hűtőlánc igénye piaci hatások

7 Érésbiológiai hatás Az építő és lebontó folyamatok arányának eltolódása a fotoszintetikus aktivitás várható csökkenése a respirácós folyamatok intenztásnövekedése Érvényesül az Arrhenius-i kinetika hatása

8 Globális-hőmérsékletváltozás
A hőmérséklet éves átlagainak változása Gödöllőn között (Jolánkai et al., 2003)

9 Augusztus és szeptember hónapok hőmérsékleti adatai
maximum hőmérséklet átlaghőmérséklet

10

11 Az objektív mínőségmeghatározási módszerek igazolják:
Hőségnapokon a lebontó folyamatok domináns szerephez jutnak Csökken/ elmarad a szénhidrát gyarapodás Felgyorsul a savfogyás a termésben Felgyorsul a pektinanyagok bomlása és az állományváltozás Gátlódik a fedőszín kialakulása Csökken a tárolási potenciál Előrecsúszik az optimális szüretidő

12 Környezeti légállapot változása
A korai melegedéssel csökken az „inferrior” jellegű termékek egyszerű (szellőztetéses tárolásának) lehetősége A tárolt termékek jelentős minőségi veszteségével kell számolni Megnő a költségigényesebb hűtőtárolás iránti igény

13 Gazdasági hatások Költségnövekedés Piaci hatások
Külső hőterhelés Qe =  A k (Tk-Tbe) + Ts Költségnövekedés hőterhelés növekedése miatt hűtési költségnövekedés hűtésigényes napok számának növekedése szállítási hűtésigény növekedés Piaci hatások tárolhatósági potenciál csökenése, csökkenő polcállóság bevételi veszteség a minőségvesztés miatt tárolhatósági csökkenés, piacvesztés

14 A jövő? Feladatok? Sürgető igény az érintett területek kutatására
Stratégiai területek meghatározása érésmenet és fajtakutatás erősítése, post-harvest tevékenységet érintő termelésmód kutatások támogatása, post-harvest műszaki fejlesztő és technológiai kutatások támogatása (hűtőlánc fejlesztés, tárolókapacitás igényfelmérés és fejlesztés) piac és agrárökonómiai kutatások (piacváltás, stb.)

15 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem"

Hasonló előadás


Google Hirdetések