Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Baromfitenyésztés előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Baromfitenyésztés előadás"— Előadás másolata:

1 I. Baromfitenyésztés előadás

2 BAROMFI Tyúkfélék Víziszárnyasok Tyúk Pulyka Lúd Kacsa Gyöngytyúk
Pézsmaréce

3 Baromfihús-fogyasztás mellett szóló érvek
fogyasztói szokások egészségkultusz gyorsétterem hálózatok vallás szaporaság mesterséges keltetés elterjedése automatizálható termelés a világon mindenhol tenyészthető rövid generációs intervallum gabona terméshozamának emelkedése folyamatos árbevétel, minimális tőkelekötés állategészségügyi helyzet javulása

4 A VILÁG, AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A MAGYAR BAROMFIIPAR HELYZETE

5 A világ hústermelése (millió tonna)

6 A világ húsfogyasztása

7 A baromfihústermelés megoszlása a főbb termelő országokban

8 A világ tojás és baromfihús termelése 1983-2003
Millió tonna

9 Az EU baromfihús termelése 1996-2006
Millió tonna

10 Az új EU tagok baromfihús termelésének alakulása, 2004
EU 25-ök termelése 11,03 millió tonna EU 15-ök termelése 9,115 millió tonna EU 10-ek termelése 1,915 millió tonna Ezer tonna

11 A világ baromfihús exportjának megoszlása

12 A világ jelentős baromfihús importőr országai (brojler + pulyka)
ezer tonna

13 A főbb baromfihús exportőrök kivitelének alakulása

14 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT
HELYZETE

15 A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban 1995 - 2004
HUN A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban (%)

16 A magyar baromfiágazat jelentősége
HUN hagyomány szerepe kiváló biológiai alapok termékminőség takarmánytermelés magas színvonalú szakképzés érdekvédelem jelentős baromfi-vágóhíd kapacitás

17 A magyar baromfiágazat jelentősége
HUN A magyar baromfiágazat jelentősége Nemzetgazdasági szinten állattenyésztés bruttó árbevételének 36%-a teljes agrárexport 15 %-a 2 millió tonna szemesterményt konvertál hús és más termékekre 1 főre jutó 67,5 kg összes húsfogyasztás 50%-a baromfihús

18 Baromfiágazat helyzete
HUN Hazánkban Világszinten NÖVEKVŐ JÖVEDELMEZŐSÉG DINAMIKUS FEJLŐDÉS KÉTELYEK REMÉNYEK

19 Baromfi termékpálya Könnyű piacszabályozás hatálya alá tartozik
Kvóták nem korlátozzák a termelést A belső szabályozás igazodik a piachoz Termelési támogatás nincs biztosítva

20 A baromfiágazat versenyképessége
Európai Unió ► Nagy múltú vállalatok ► Követelményekhez való alkalmazkodás ► Támogatási rendszer Magyarország ► Világszínvonalú biológiai alapok ► Rendszerváltás, privatizáció ► Technológiai váltás hiánya ► Kényszerpályán a termelő/feldolgozó

21 A baromfiszektor versenyképességének növelése
HUN Világszínvonalú biológiai alapok Korszerűtlen feltételek Magyar termék védelme Közvetlen nemzeti támogatások megszűnése Exportpiaci gondok Kitörési lehetőség: - Koordináció erősítése - Biogazdálkodás, őshonos fajták - Különleges termékek

22 A magyar baromfiszektor jövőképe
HUN A magyar baromfiszektor jövőképe Mezőgazdasági területek aránya Geográfiai adottságok Tenyésztési tradíció 30 kg baromfihús fogyasztás évente

23 EU SZABÁLYOZÁSOK Tojásforgalmazás szabályozása Állatjóléti szabályozás
(tolltépés, tömés, ketreces tartás) Élelmiszerbiztonsági előírások Környezetvédelmi előírások

24 Baromfihús termelés Magyarországon
HUN (ezer tonna)

25 A magyar baromfifeldolgozás szerkezete
HUN (ezer tonna)

26 A tyúkféle és tojóállomány változása
Ebből: tojó összesen változás* 1000 db % 2003 40222 -3,0 16255 +2,3 2004 39067 -2,9 15513 -4,6 2005 35880 -8,2 14002 -9,7 2006 35522 -1,0 14883 +6,3 *= változás az előző évhez viszonyítva

27 Lúd-, kacsa és pulykaállomány alakulása
Év Lúd Kacsa Pulyka Változás %-ban Állomány 1000 db 2003 3536 5378 3348 +10,5 +31,2 -21,0 2004 2427 2702 5454 -31,4 -49,8 +62,9 2005 1789 3184 4125 -26,3 +17,8 -24,4 2006 2011 2839 4434 +12,4 -10,8 +7,5 *= változás az előző évhez viszonyítva

28 Csirkefelvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna)
2003 2004 2005 2006 Felvásárlás* 228 231 235 223 Értékesítés** - belföld - export 130 27 146 155 23 150 17 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

29 Tyúk-kakas felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna)
2003 2004 2005 2006 Felvásárlás * 7.2 6,0 5,4 4,9 Értékesítés** - belföld - export 3 0.5 2,1 0,4 2,3 0,2 2,0 0,3 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

30 Pulyka felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna)
2003 2004 2005 2006 Felvásárlás * 120 139 118 127 Értékesítés** - belföld - export 33 32 35 38 37 28 48 29 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

31 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék)
Genotípus Tojóhibridek Húshibridek

32 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék)
tojássúly élősúly Tojóhibridek takarmány felvétel Genotípus kannibalizmus Húshibridek

33 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék)
tojássúly élősúly Tojóhibridek takarmány felvétel élénk anyagcsere Genotípus Húshibridek növekedési erély takarmány beltartalmi igénye húsminőség altern. tartásra alkalmas hibridek

34 Tartástechnológia Tojóhibridek
Húshibridek Nevelési idők ketrec ipari broiler alternatív tartásmódok mélyalom szabadtartás szellőztetési módok kifutós tartás tartástechnológia állategészségügy

35 Takarmányozás fehérje energia táplálóérték szintek ideális protein elv
enzimek alkalmazása ásványi anyag ellátás antibiotikumok kérdése hozamfokozók kérdése kokcidiosztatikumok kérdése állati eredetű fehérjék fitáz celluláz

36 Húsminőségi paraméterek
szín, íz víztartó képesség pH változás libamáj

37 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (víziszárnyasok)
Tartástechnológia: ● Zárt- v. szabad tartás ● Szellőztetés, hűtés Állatvédelem, tömés, tépés Állomány teljes kivágása fejlesztés Környezetvédelmi előírások Takarmányozás: ● DDGS ● hozamfokozók

38


Letölteni ppt "I. Baromfitenyésztés előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések