Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása
2
Élelmiszeripari szennyvizek jellemzői
3
Egyes iparágak által kibocsátott szennyvíz mennyisége
KISÜZEM (m3/d) NAGYÜZEM (m3/d) vágóhidak, húsüzemek 20-40 tejüzemek 60-90 söripar : 20-50
4
Alkalmazható tisztítási technológiák
szennyezésfüggő 1. Mechanikai 2. Homokfogó 3. Puffer műtárgy Rácsszűrő
5
Alkalmazható tisztítási technológiák
4. Flotációs berendezés Flokkulálás Flotálás Biológiai tisztítási eljárások határérték feletti oldott szerves anyag eltávolítására Anaerob szv. tisztítás: magas beruházási, alacsony üzemeltetési költség (konzervipar) Aerob: mélylevegőztetés, eleveniszapos, csepegtetőtestes technológia
6
Szennyvíztisztító rendszerek: Kisberendezések
csatornázatlan településeken Oldóakna
7
Oldómedence
8
Levegőztetővel ellátott kisberendezés (Egalair)
9
Csatornapótló közművek
Ott, ahol nincs csatorna Természetes v. mesterséges Azonos komfort Előírásoknak megfelel Korszerű
10
Közcsatornával ellátott települések
Alkalmazott technológia ’50: csepegtetőtestes rendszerek ’60, ’70 az eleveniszapos technológiák 80-as évek: nitrogén és foszforformák eltávolítása A ‘90: biológiai foszforeltávolítás és a denitrifikáció kétlépcsős rendszerek
11
Biológiai rendszerek technológiai paraméterei
Iszapterhelés (F/M): tápanyagterhelés az iszapkor (SRT): tartózkodási idő Hidraulikai viszonyok hatása holt terek pH változás
12
Alkalmazott eljárások 1. Teljesoxidációs rendszer
13
2. Nagyterheléses rendszer: anaerob rothasztással
14
Kapacitások teljesoxidációs rendszer anaerob rothasztással Q < 8000 m3/d-ig alkalmazható, nagyterhelésű rendszer anaerob rothasztással Q > m3/d felett alkalmazható, az átmeneti tartományban a helyi szempontok és gazdasági mérlegelés
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.