Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étkezési szokások az ókori Rómában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étkezési szokások az ókori Rómában"— Előadás másolata:

1 Étkezési szokások az ókori Rómában
Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában

2 A Római Birodalom elhelyezkedése, kiterjedése

3 A nap első étkezése, az ientaculum
reggel 6 és 7 óra között fogyasztották jellemzően egyszerű, könnyen emészthető ételeket ettek felszolgált ételek: kenyér, olajbogyó és sajt mézes bort ittak hozzá

4 A második étkezés, a prandium
11 és 12 óra között fogyasztották, második reggeliként is emlegetik szintén könnyű ételeket ettek már több fogás is megjelent jellemzően ettek: kását vagy főzeléket, az előző napi cena maradékát

5 A legfontosabb étkezés, a cena
délután 3 óra körül kezdődött a férfiak kereveteken fekve, a nők és a gyerekek ülve étkeztek 3 részből állt (előétel, főétel, és desszertt)

6 A cena első része, az előétel
latinul gustum, gustatio vagy promulsis tojásételekből, nyers és főtt zöldségekből, gombákból, halféleségekből, kagylóból és csigából állt mellé mézes bort (mulsum) ittak

7 A cena második része, a főétel
latinul mensae primae főtt és sült húsokból, szárnyasokból és különféle ínyenc ételekből állt gyakran ettek az ételekhez különféle mártásokat elfogyasztása közben kevés bort ittak

8 A cena harmadik része, a desszert
latinul cenae secundae különböző gyümölcsöket, édességeket és egyéb nyalánkságokat tálaltak fel a római szakácsok híresen jó tortákat készítettek

9 Általános római ételek

10 Gyümölcsök sok gyümölcsöt ettek
honosították: cseresznye, barack és szelídgesztenye sokféle gyümölcsöt termesztettek még (pl. szőlő, füge, datolya, alma, barack) emellett csonthéjasok: dió, mogyoró, mandula és gesztenye

11 Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt
hüvelyesek: fava bab, csicseriborsó (ami pörkölve is nagyon szerettek), borsó továbbá: olajbogyó, brokkoli, spárga, articsóka, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, cékla,, retek, karfiol, fejes saláta, tök, uborka a zöldségekből salátákat is készítettek

12 Húsételek ezek voltak a főfogások
ettek: sertést, borjút, juhot, szamarat, különféle vadakat, szárnyasokat (fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, flamingó, apró énekesmadarak) kedvelték az ínyencségeket pl. roston sült egér

13 Halételek sütve és főzve egyaránt kedvelték
tengeri és édesvízi halakat is ettek legkedveltebb mártásuk, a garum készült különféle tengeri halakból (főleg makrélából) garumot ettek szinte mindenhez, ez volt a „generálszósz”

14 Italok legkedveltebb italuk a higított és fűszerezett bor volt
a bort „krátérben” keverték össze, majd leszűrték ismerték a sört is, de előkelők nem fogyasztották ritkán fogyasztottak kecsketejet is


Letölteni ppt "Étkezési szokások az ókori Rómában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések