Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?"— Előadás másolata:

1 Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?
Csonka Gyöngyi BBRAUN AVITUM HUGARY Zrt. 4.sz Dialízisközpont Kaposvár DNN 1

2 Dializált beteg étrendje
CÉL Felesleges folyadék mennyiségének csökkentése Hiperkalémia csökkentése Hiperfoszfatémia csökkentése Szükséges energia mennyiség biztosítása Megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása

3 Dializált beteg étrendje
Felesleges folyadék mennyiségének csökkentése Folyadék fogyasztás (élelmiszerek folyadéktartalmával együtt) Van vizelet:maradék vizelet mennyisége ml Nincs vizelet:max.1-1,5L Hiperkalémia csökkentése Minden élelmiszerben megtalálható Javasolt mennyiség: mg/nap Hiperfoszfatémia csökkentése Fehérjében gazdag élelmiszer = foszforban gazdag Élelmiszeriparban a foszfát adalékanyag Javasolt mennyiség: mg/nap

4 Dializált beteg étrendje
Szükséges energia mennyiség biztosítása Javasolt mennyiség: kcal / szttkg Megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása Javasolt mennyiség: 1,2 mg / szttkg ( = foszfor mennyiség meghaladja a javasolt 800mg-ot – foszfát kötők) Energia mennyiséget emeljük = fehérje mennyiség = kálium és foszfor tartalom is

5 Táplálkozást befolyásoló tényezők
Életkor (idős ember – rágási nehézség- íz érzés) Nem Egyéni ízlés Lakóhely Egészségi állapot – chr betegség Kultúra , vallás ,iskolai végzettség Társadalmi – gazdasági helyzet (jövedelem- családok szétesése) Élet mód (életritmusunk felgyorsulása) Pszichológiai tényezők Alkohol és a gyógyszerek Félretájékoztatás és táplálkozási divathóbortok

6 Táplálkozást szokások elemzésének módszerei
Kérdőíves kikérdezés 24 órás visszakérdezés Az élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőív Az étkezési napló (dietary record)

7 Táplálkozást szokások elemzésének módszeri
Kérdőíves kikérdezés adott személy által megadott adatokon alapul 24 órás visszakérdezés Személyzet - kérdezi ki az előző napon fogyasztott ételeket és italokat, valamint azok mennyiségét, és időpontját.(szokásokat nem reprezentálja) Előnye személyes kapcsolat viszonylag egyszerű és gyors (hiszen egy interjú csupán percig tart) Hátránya elfogyasztott étel visszaidézése a kikérdezett emlékezetétől függ elfogyasztott étel adagját nehéz egyértelműen meghatározni

8 Táplálkozást szokások elemzésének módszeri
Az élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőív (Food Frequency Questionnaire) Táplálkozási attitűdöt mutatja Előnye élelmiszerek struktúrája elemezhető (azonosítható milyen élelmiszer csoportokat eszik és milyet nem) Hátránya nem egyszerű visszatekinteni egy vagy több hónapos időtartamra

9 Táplálkozást szokások elemzésének módszeri
Az étkezési napló (dietary record) Felkészített válaszadó jegyzi fel az elfogyasztott ételek,italok, és azok mért vagy becsült mennyiségét Leggyakrabban a 3 napos naplót használnak ( kettő nem egymást követő hétköznap, egy pedig hétvége) Előnye adatfelvételhez nem kell szakképzett személyzet, pontossága ( mert nem a válaszadó memóriájára hagyatkozik, ezért a kihagyás kockázata minimálisra csökken) Hátránya csak motivált, együttműködő személyekkel lehet elvégeztetni A naplózás során kapott adatok feldolgozása munka- és időigényes, meglehetősen begyakorlott személyzetet igényel

10 Tanulmányok

11 EVS= Eating Validation Scheme eszik - érvényesít
Egészségügyi ismeretek és a technika együtt Elfogyasztott étel és folyadék bevitel monitorozása

12 PDA Ha az ételeknek nem volt vonalkódja – ikonok segítették a bevitelt
Vizsgálat előtt felkészítették a betegeket a szükséges diétáról a hordozható „mini számítógép” = PDA kezeléséről Beteg teendője PDA –ba bevinni az elfogyasztott ételeket vonalkóddal , ikonokkal , manuálisan Információkat kaptak az addig elfogyasztott ételek

13 PDA – visszajelzés A sóval mindját eléri a napi adagot! Még bőven ihat
Kálium megfelelő Foszfor megfelelő Elég energiát fogyasztott A fehérjeszükséglet fele még hiányzik!

14 Tanulmányok II.

15 Összefüggést kerestek
a diéta értelméről való meggyőződés és a diéta betartása között 79 ír dializált beteget vizsgáltak Módszer: kérdőív

16 A folyadék-, foszfor- és kálium megszorítás szükségességét a betegek jobban értik, mint a sómegszorítás értelmét Együttműködő –folyadék megszorítás Együttműködő – kálium és foszfor bevitel Együttműködő - só megszorítás

17 Magas foszfor: nagyobb mortalitás
2,5-2,9 2,3-2,5 1,9-2,3 1,3-1,6 1,6-1,9 1,3-1,6

18 Tanulmányok III.

19 Vizelet mennyisége és a becsült GFR változását vizsgálták
Átlag populációban Kiindulópont : Walkerton egészség vizsgálat ( ) n= 4561 Kizárás okai: Életkor <18 vizsgálat elején eGFR < 60 ml/min/1,73m2 nem gyűjtötték megfelelően a vizeletet Végül fő maradt Vizsgálat során mért adatok: évi 3x e GFR Első ,5. vagy7 év- ben 24 órás vizelet mennyisége

20 Minél több a vizelet (vagyis minél többet iszik valaki), annál lassabban romlik a veseműködés!
Felmérés: Átlag populáció N=2148 Követési idő 5,7 év eGFR csökkenés Napi vizelet mennyisége >1L e GFR csökkenés > 6 ml/min 1,73m2 Napi vizelet mennyisége >3L e GFR csökkenés alig több mint 2 ml/min 1,73m2 24h vizelet mennyisége

21 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések