Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaErnő Faragó Megváltozta több, mint 9 éve
1
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
(Tápanyag felvétel, emésztés, felszívás, ürítés) Tápanyagok (Az életjelenséek fenntartásához szükséges anyagok összessége) Táplálék (A tápanyagok és emészthetetlen salaknyagok összessége) Háromszakaszos tápcsatorna
2
Ismétlés Szerves – szervetlen anyagok Lipidek Szénhidrátok Fehérjék
Vitaminok Enzimek Mirigyek (külső és belső elválasztás)
3
Tápanyagok mennyisége és minősége
Szerves anyagok: Energia A test felépítéséhez, működéséhez alapanyagok Szervetlen anyagok: víz, oldott sók Vitaminok (szerves) Vízben oldódó: C, B, H, P, folsav Zsírban oldódó: D,E,K,A
5
Tápanyagok mennyisége és minősége
6
Tápanyagok mennyisége és minősége
Esszenciális tápanyagok bizonyos aminósavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok – készen kell felvenni! Minőségi éhezés: Nem megfelelő mennyiségű és/vagy összetételű táplálék Anyagcserezavar, hiánybetegség Mennyiségi éhezés A test több energiát használ, mint felvesz
7
Tápanyagok mennyisége és minősége
Alap-anyagforgalom – alapanyagcsere: A nyugalomban lévő szervezet fenntartásához szükséges napi energiamennyiség 70kg-os, felnőtt, mezítelen, „átlagos” ember: 7100KJ/nap
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.