Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Madarasi Máté Gödöllői Református Líceum 9. évfolyam
2
Lipidek, neutrális zsírok kémiai felépítése és fizikai tulajdonságai
Lipidek fogalma Neutrális zsírok kémiai felépítése (olajok és zsírok) Cisz szerkezet Neutrális zsírok fizikai tulajdonságai Zsírok Olajok Eredet állati növényi Zsírsavak jellege Több a telített kötés Több a telítetlen kötés Dermedés pontja Szobahőmérséklet alatt Szobahőmérsékleten Példák Marhafaggyú, disznózsír Napraforgóolaj, olívaolaj, repceolaj
3
Neutrális zsírok biológiai jelentősége
Raktározott tápanyag (zsírszövetben) Mechanikailag véd Hőszigetel Raktározzák az apoláris vitaminokat (A, D, E, K). Esszenciális zsírsavak (pl.: linoleinsav) Olajok egészségvédő szerepe
4
Margarinok előállítása
Növényi olajok hidrogénnel való katalitikus telítése Egyensúlyi reakciók iránya Transz-zsírsavak, mint a gyártás káros mellék-termékei
5
Margarinok szerves anyag tartalmának vizsgálata
A vizsgált margarinok Emulzió felbontása: melegítéssel, kisózással Delma margarin apoláris és poláris frakcióinak szét-választása Auchan margarin apoláris és poláris frakcióinak szétválasztása
6
Kísérlet eredményei I: a szerves anyag tartalom
Súly (g) Auchan margarin Rama margarin Delma margarin Doboz 15 Margarin (doboz nélkül) 489 500 495 Poláris frakció (víz, só nélkül) 268 263 234 Apoláris frakció (növényi zsírok) 193 min. 237 266
7
Zsírok telítetlenségének vizsgálata
Reakcióegyenletek: Szinproporció: KBrO3+ 5 KBr+ 6 HCl = 6 KCl + 3 Br2 + 3 H2O telítés: Br2+ 2 KI = 2 KBr+ I2 2 S2O3- + I2 = S4O62-+ 2I- Jód-brómszám definíciója A meghatározás elve A kísérlet menete
8
Kísérlet eredményei II: a telítetlen kötések száma
Rama Delma Auchan Gyakorlati fogyás 44,3 cm3 47,8 cm3 46,2 cm3 Végső gyakorlati fogyás 4,2 cm3 1,2 cm3 2,8 cm3 Elméleti fogyás 3,9 cm3 1,1 cm3 2,6 cm3 Rama Delma Auchan Jód-brómszám (mI2/100g zsiradék) 49,3 14,2 35,5
9
“Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.”
Következtetés “Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.” (Oscar Wilde)
10
Következtetés, ár-érték arány a szerves anyag mennyisége alapján
Rama Delma Auchan Ft/100g 90,8 51,6 43,8 Szerves anyag g/100 g min. 47,4 53,2 38,6 Ft/g szerves anyag min. 1,91 0,96 1,13
11
Ft/g telítetlen zsírsav
Következtetés, ár-érték arány a telítetlen zsírsavak mennyisége alapján Rama Delma Auchan Ft/100 g 90,8 51,6 43,8 Telítetlen zsírsav/100g 49,3 14,2 35,5 Ft/g telítetlen zsírsav 1,84 3,63 1,23
12
Összegzés Rangsor minőség alapján Rangsor ár-érték arány szerint
Saját márkás termékek vs. brand-termékek
13
Források [1]: Fazekas-Szerényi: Biológia 1. kötet, Scolar Kiadó, Budapest, 2009. [2]: Kovács-Csupor-Lente-Gunda: Száz kémiai mítosz, oldal, Akadémiai Kiadó, Budapest, 2011. [3]: Campbell-Smith: Biochemistry, Illustrated Cambridge Press [4]: Lodish-Baltimore: Molecular-Cell Biology [5]: Erdey L.: Bevezetés a kémiai analízisbe 2.rész, oldal, Tankönykiadó, Budapest, 1962. [6]: cikk/ margaringyartas___tenyek_es_tevhitek
14
Köszönöm a figyelmet!
15
A neutrális zsírok bioszintézise
Malonil-CoA képzése A zsírsavszintézis a sejtplazmában megy végbe, acetil-csoportokból kiindulva Acetil-csoportok kijutása a mitokondriumból
17
Zsírok lebontása
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.