Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CUKORNÁD.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CUKORNÁD."— Előadás másolata:

1 CUKORNÁD

2 CUKORNÁD, NÁDCUKOR

3 CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS
Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense kínai cukornád S. barberi indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád

4 CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK:
MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)

5 CUKORNÁD

6 CUKORNÁD

7 CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY
12-15 HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA

8 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass)
Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

9 CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass)
Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.

10 CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS
EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%

11 CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16%
REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%

12 KORAI TECHNOLÓGIA ie. 400., INDIA PRÉSELÉS FŐZÉS
NEM VOLT FINOMÍTÁS, FOLY. HALMAZÁLLAPOTÚ TERMÉKEK ie GÖRÖGÖK KRISTÁLYCUKORRÓL TESZNEK EMLÍTÉST (ÉDES ÍZŰ „KŐ”) 700. KÖRÜL A PERZSÁK A KIPRÉSELT LÉHEZ LÚGOT ADNAK A FEHÉRJÉK KICSAPATÁSÁHOZ, A SZIRUP FELSZÍNÉNEK ELTÁVOLÍTÁSA, KRISTÁLYOSÍTÁS

13 CUKORNÁD FELDOLGOZÁSA

14 BESZÁLLÍTÁS

15

16 ELŐKÉSZÍTÉS LÉNYERÉSRE

17 MILLING -SHREDDER

18 LÉNYERÉS 24 ÓRÁN BELÜL EL KELL KEZDENI A FELDOLGOZÁST ZÚZÁS PRÉSELÉS
RÉSZLEGES DIFFÚZIÓ – MELEG VÍZEL, ELLENÁRAMBAN, JOBB HATÁSFOK, TÖBB ELPÁROLOGTA-TANDÓ VÍZ TERMÉKEK: JUICE BAGASSE

19 LÉNYERÉS DIFFÚZOR CRUSHERS

20 LABORATÓRIUMI LÉNYERÉS - CRUSHERS

21 LÉNYERÉS NYERS LÉ: 15 % CUKORTARTALOM TISZTASÁGI HÁNYADOS: 81-85 %
(INVERT CUKOR, VIASZ, MÉZGA, KEMÉNYÍTŐ) BAGASSE: 1 - 2% CUKOR, 100 TONNA NÁD: 10 TONNA CUKOR 25 TO 30 TONNA BAGASSE

22 BAGASSE ÁLLATI TÁP FŰTŐANYAG BIOMASSZA PAPÍRGYÁRTÁS
40-50% NEDVESSÉGTARTALOM ÁLLATI TÁP FŰTŐANYAG BIOMASSZA PAPÍRGYÁRTÁS BAGASSE SZÁRÍTOTT, PRÉSELT

23 NYERS NÁDLÉ TISZTÍTÁSA
ROSTOK, SZILÁRD ANYAGOK ELTÁVOLÍTÁSA, SZZITÁK SEGÍTSÉGÉVEL (DURVA ROSTOK : BAGACILLO, KIRAKODVA SZŰRŐRÉTEG) MÉSZ (0,5 m/m %+MELEGÍTÉS): FEHÉRJÉK KICSAPATÁSA KEVÉS FOSZFORSAV (A NYERSLÉ TARTALMAZ VALAMENNYIT) HOZZÁADÁSA – KÁLCIUM-FOSZFÁT KELETK., CSAPADÉKOT ÜLEPÍTHETŐVÉ, SZŰRHETŐVÉ TESZI pH 7,0-8,5, INVERT CUKOR NEM RONCSOLÓDIK, NEM KÉPZŐDNEK BELŐLE BARNA SZÍNŰ TERMÉKEK

24

25

26 Négy fokozatú bepárló Végső koncentráció Koagulált anyag eltávolítása

27

28


Letölteni ppt "CUKORNÁD."

Hasonló előadás


Google Hirdetések