Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
CUKORNÁD
2
CUKORNÁD, NÁDCUKOR
3
CUKORNÁD – RENDSZERTANI BESOROLÁS
Poales – Pázsitfűvirágúak rendje Poaceae – Pázsitfűfélék családja Saccharum– nemzetség Fajok: S. chinense kínai cukornád S. barberi indiai cukornád S. spontaneum - közönséges S. robustum - óriás S. officinarum - nemes cukornád
4
CUKORNÁD Saccharum officinarum -HOZ TARTOZÓ HIBRIDEK:
MAGAS CUKORTARTALOM, ERŐTELJES SARJADZÓ KÉ- PESSÉG, BETEGSÉG-ELLENÁLLÓSÁG MAGASSÁG VÁLTOZÓ (2-6 m) (MAGAS PÁZSÍTFÜVEK CSALÁDJA) DUGVÁNYOKRÓL SZAPORÍTJÁK – HÓNAP MÚLVA VÁGHATÓ LEGFONTOSABB RÉSZE: A CUKORNÁD SZÁRA (CUKORFELHALMOZÓDÁS HELYE)
5
CUKORNÁD
6
CUKORNÁD
7
CUKORNÁD SZÁRELNEVEZÉS: VASTAG KÖZEPESEN VASTAG VÉKONY
12-15 HÓNAP: TELJES KIFEJLŐDÉS, BETAKARÍTÁS: GÉPI KÉZI JELENTŐS BIOMASSZA
8
CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass)
Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.
9
CUKORNÁD (SPT, lbs sugar/ton sugarcane biomass)
Tew, T.L World sugarcane variety census - year Sugar Cane International March/April 2003:12-18.
10
CUKORNÁD 70-75% VÍZ PRÉSLÉ: pH 4,9-5,5 A KIPRÉSELT LÉBEN: CUKOR ÉS
EGYÉB OLDHATÓ ANYAGOK OLDHATATLAN KOMPONENSEK – 12 % MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSA 88%
11
CUKORNÁD PRÉSLÉ ÖSSZETÉTELE: VÍZ: 70-75% SZACHARÓZ: 11-16%
REDUKÁLÓ CUKOR: 04-2,0% NEM CUKOR KOMPONENSEK: 0,5-1,0% SZERVES SAVAK, N-KOMPONENSEK (AMINOSAVAK, AMINOK stb.), SZÍNANYAGOK PEKTIN, VIASZANYAGOK ÁSVÁNYI ANYAGOK: 0,5-1,0% VÁZ-SZÉNHIDRÁTOK: 10-16%
12
KORAI TECHNOLÓGIA ie. 400., INDIA PRÉSELÉS FŐZÉS
NEM VOLT FINOMÍTÁS, FOLY. HALMAZÁLLAPOTÚ TERMÉKEK ie GÖRÖGÖK KRISTÁLYCUKORRÓL TESZNEK EMLÍTÉST (ÉDES ÍZŰ „KŐ”) 700. KÖRÜL A PERZSÁK A KIPRÉSELT LÉHEZ LÚGOT ADNAK A FEHÉRJÉK KICSAPATÁSÁHOZ, A SZIRUP FELSZÍNÉNEK ELTÁVOLÍTÁSA, KRISTÁLYOSÍTÁS
13
CUKORNÁD FELDOLGOZÁSA
14
BESZÁLLÍTÁS
16
ELŐKÉSZÍTÉS LÉNYERÉSRE
17
MILLING -SHREDDER
18
LÉNYERÉS 24 ÓRÁN BELÜL EL KELL KEZDENI A FELDOLGOZÁST ZÚZÁS PRÉSELÉS
RÉSZLEGES DIFFÚZIÓ – MELEG VÍZEL, ELLENÁRAMBAN, JOBB HATÁSFOK, TÖBB ELPÁROLOGTA-TANDÓ VÍZ TERMÉKEK: JUICE BAGASSE
19
LÉNYERÉS DIFFÚZOR CRUSHERS
20
LABORATÓRIUMI LÉNYERÉS - CRUSHERS
21
LÉNYERÉS NYERS LÉ: 15 % CUKORTARTALOM TISZTASÁGI HÁNYADOS: 81-85 %
(INVERT CUKOR, VIASZ, MÉZGA, KEMÉNYÍTŐ) BAGASSE: 1 - 2% CUKOR, 100 TONNA NÁD: 10 TONNA CUKOR 25 TO 30 TONNA BAGASSE
22
BAGASSE ÁLLATI TÁP FŰTŐANYAG BIOMASSZA PAPÍRGYÁRTÁS
40-50% NEDVESSÉGTARTALOM ÁLLATI TÁP FŰTŐANYAG BIOMASSZA PAPÍRGYÁRTÁS BAGASSE SZÁRÍTOTT, PRÉSELT
23
NYERS NÁDLÉ TISZTÍTÁSA
ROSTOK, SZILÁRD ANYAGOK ELTÁVOLÍTÁSA, SZZITÁK SEGÍTSÉGÉVEL (DURVA ROSTOK : BAGACILLO, KIRAKODVA SZŰRŐRÉTEG) MÉSZ (0,5 m/m %+MELEGÍTÉS): FEHÉRJÉK KICSAPATÁSA KEVÉS FOSZFORSAV (A NYERSLÉ TARTALMAZ VALAMENNYIT) HOZZÁADÁSA – KÁLCIUM-FOSZFÁT KELETK., CSAPADÉKOT ÜLEPÍTHETŐVÉ, SZŰRHETŐVÉ TESZI pH 7,0-8,5, INVERT CUKOR NEM RONCSOLÓDIK, NEM KÉPZŐDNEK BELŐLE BARNA SZÍNŰ TERMÉKEK
26
Négy fokozatú bepárló Végső koncentráció Koagulált anyag eltávolítása
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.