Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉTELALLERGIA ÉTELINTOLERANCIA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉTELALLERGIA ÉTELINTOLERANCIA"— Előadás másolata:

1 ÉTELALLERGIA ÉTELINTOLERANCIA
A rák és az állati fehérjék kapcsolata

2 Ételallergia és ételintolerancia
Emésztőrendszer a felelős Minden ember érintett A tünetek csak órák-napok múlva jelentkeznek Súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől Immunrendszer a felelős A lakosság 5-7 %-a érintett Azonnali heves immunreakció Már kis mennyiségű étel is előidézi

3 Ételallergia és ételintolerancia
Tünetek: Fejfájás, hasfájás, puffadás, asztma, székrekedés,bőrproblémák, Gyulladásos folyamat IgG Tünetek: Bőrviszketés, kiütés, légszomj Antitest termelés: immunglobulin E (IgE)

4 Érlelés, szárítás során baktériumok hatására sok hisztamin képződik
Bor, kolbász, csokoládé intolerancia Érlelés, szárítás során baktériumok hatására sok hisztamin képződik Fogyasztásukat követően: - Fejfájás, - Hányinger, - Hányás, - Hasmenés, - Viszketés, - Bőrpír.

5 Halak, sajtok, húsok frissen fogyasztva nem okoznak problémát
Hisztamindús ételek Halak: tonhal, szardínia, szardella, hering, szárított, füstölt halak Sajtok: ementáli, gouda, camembert, cheddar, minden penészes és füstölt sajt. Szalámik: kolbászok, füstölt sonkafélék. Zöldségek: savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, avocado, gombák, kiwi. Alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör. Gyümölcsök: citrus félék, banán, körte, szamóca, szilva Csokoládé, kakaó, kávé, fekete tea , mustár, ketchup, mogyoró félék. Halak, sajtok, húsok frissen fogyasztva nem okoznak problémát

6 Laktóz malabszorpció - laktóz intolerancia
Oka: a tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya,csökkent működése Malabszorpció (felszívódási zavar) felszívódási zavar intolerancia A tejcukor felszívódása csökkent vagy egyáltalán nem történik meg nincsenek kóros tünetek vannak kóros tünetek

7 Laktóz-intolerancia A Föld lakosságának 70-80 %-a érintett
Primer (élethosszig tartó) Szekunder (elmúlhat) Gyakran (kb. 60 %-ban) társul fruktóz- intoleranciával (a gyümölcscukor felszívódása/bontása is zavart)

8 Laktóz-intolerancia 1.) Diszacharidok = kettős cukrok ( laktóz, szacharóz, maltóz) 2.) Bontás monoszacharidokká (glukózzá, galaktózzá) laktáz, maltáz, isomaltáz enzimekkel Ezek hiányában bakteriális emésztés ecetsav, vajsav képződés  gázok (H2, CO2, metán) keletkeznek

9 A laktóz-intolerancia tünetei
Erős puffadás Hasi görcsök Fejfájás Híg hasmenés Fél dl tej laktáz hiányában 1,5 liter gázt termel

10 A másodlagos laktáz hiány
Oka: Gyulladásos bélbetegségek Lisztérzékenység Ételallergia Gyógyszerek Besugárzás Kemoterápia Kórokozók (E. coli, Peptostreptococcus)

11 Kimutatása, kezelése H2 kilégzéses teszt (hivatalosan elfogadott)
Biorezonancia Voll-teszt Vega teszt Eliminációs étrend  laktózmentes diéta Laktáz enzim pótlása orálisan (tablettás formában)

12 A glutén-intolerancia
Glutén: (sikér) egyes gabonákban lévő fehérje gliadin glutenin allergizál, mert a szervezet nem képes lebontani, csak összekapcsolódik a bontásért felelős enzimmel  gliadin+enzim komplex  a szervezet idegen anyagként azonosítja  antitest termelés beindulása

13 Szervezetre gyakorolt hatása
A vékonybél nyálkahártyájának gyulladása A bélbolyhok elhalnak Bizonyos enzimek termelődése leáll, vagy csökken Emésztési és felszívódási zavarok(vitamin, ásványi anyag hiány) Gombák, baktériumok elszaporodása

14 Szervezetre gyakorolt hatása
A gliadin-enzim komplex a véráramba kerülve mindenhova eljut  lerakódik bújtatott gluténérzékenység (kaméleonként viselkedik) Multiszisztémás „betegség”  az egész szervezetet érinti

15 Klasszikus cöliákia tünetei
evés utáni puffadás, hasfájás gyakori, néha étkezés után azonnali hasmenés, gyakran bőrtünetek (pl. ekcéma), A bélbolyhok sérülése miatt laktóz-intolerancia is !

16 Bújtatott cöliákia tünetei
puffadás, légúti allergiák, bőrproblémák (ekcéma, akne, dermatitis herpetiformis (DH), psoriasis, urticaria…) székrekedés, hasmenés, migrénes fejfájás, nőgyógyászati zavarok, meddőség, hypertonia, I.tip. diabétesz,

17 Bújtatott cöliákia tünetei
Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulserosa, IBS…) ízületi panaszok, szívizom elfajulások, vérszegénység, idegesség, depresszió, alvászavarok, csontritkulás, daganatos betegségek (főleg emésztőrendszeri), hormonális diszbalanszok (gyakori a pajzsmirigy) gyakorlatilag bármilyen tünetet okozhat…

18 Gyermekkorban veszélyes !
Gyermekkorban a fel nem ismert és kezeletlen lisztérzékenység, súlyos fizikai és szellemi fejlődési zavarokat okozhat. Oka: a felszívódási zavarból fakadó súlyos vitamin-, és ásványianyag hiány.

19 Diagnosztika Voll-teszt Vega teszt Vér (hivatalosan elfogadott)
Vékonybél biopszia (hivatalosan elfogadott)

20 Minél később vezessük be a laktózt és a glutént !
3 éves kor előtt nem szabadna adni a tejtermékeket és a gluténtartalmú gabonákat!! Erősebb immunrendszer, Kiegyensúlyozott bélflóra, Kevesebb felsőlégúti allergia, Kevesebb beteg gyermek….és felnőtt.

21 Kizárólag az eliminációs étrend !
Gyógymód Kizárólag az eliminációs étrend ! A bélbolyhok gyógyulási ideje függ a sérülés mértékétől, de átlagosan 3-8 hónap. A regenerációs szakaszban javasolt kerülni az állati fehérjéket, és minden olyan ételt, ami erősen savasít !!

22 Amit ki kell zárni az étrendből:
Minden fajta búza (tönköly, kamut is) Rozs, Árpa, Zab, Tritikále (búza-rozs keresztezése), Hidrolizát búzafehérje, Szejtán, sikér, Sör, vodka, whisky, Maláta, gabonakávé Ezekből készült dara, korpa, szójaszósz, mely búzát is tartalmaz

23 Rejtett formában glutént tartalmazhatnak:
Táplálékkiegészítők, gyógyszerek, Fogyókúrás italok, Import zöldalma Mirelit hasábburgonya, Konzervek, kész- és félkész ételek, Vegeta, Tejdesszertek, joghurtok, kefirek, tejföl, Holland tipusú sajtok, Húskészítmények, Pudingok, Öntet-, és levesporok, Instant kakaó, kávé, Sütőpor.

24 Amit szabad enni Rizs, Kukorica, Köles, Amarant, Quinoa, Hajdina,
Szója, Hüvelyesek Szentjánoskenyérfamag-liszt, Hüvelyesek és lisztjeik, Szentjánoskenyérfamag-liszt, Lupinliszt, Guarmagliszt, Nyílgyökérliszt, Maniókaliszt, Tápiókaliszt, Tara gumi Xantán gumi

25 Beszerzési források Táplálékallergia boltok Gyógynövény/ bioboltok
Tesco DM Müller drogéria Spar / Interspar internet

26 A helyes ételtársítás PÁROSÍTHATÓ NEM PÁROSÍTHATÓ
GABONÁK zöldségek, hüvelyesek, tésztafélék, aszalt gyümölcsök, olajos magvak gyümölcsök, burgonya. ZÖLDSÉ-GEK gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, tésztafélék gyümölcsök HÜVELYESEK gabonafélék, zöldségek, olajos magvak, tésztafélék gyümölcsök, burgonya OLAJOS MAGVAK gabonák, zöldségek, burgonya, olajos magvak, hüvelyesek, tésztafélék GYÜMÜLCSÖK Csak önmagukban-, egymással nem keverve fogyaszthatók gabonák, olajos mag vak, hüvelyesek, burgonya, zöldségek.

27 az étrend fontossága a daganatos betegségek kezelésében
A RÁK ÉS AZ ÁLLATI FEHÉRJÉK KAPCSOLATA avagy az étrend fontossága a daganatos betegségek kezelésében

28 Mi a baj az állati fehérjékkel?
A húsfogyasztás a civilizáció, a jólét szimbóluma lett. Divatos diéták, melyek a fehérjefogyasztásra (húsfélék, tejtermékek, tojás) helyezik a hangsúlyt (pl. déli parti diéta, Atkins-diéta…) Egyre több a bizonyíték arra, hogy a modern fehérjehóbortok sokféle egészségügyi problémával hozhatók kapcsolatba.

29 TÉNYEK ÁLLATI FEHÉRJÉK (hús, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás)
Nyákképzést indukálnak Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát (pl. bélrák, bőrrák …)

30 INICIÁCIÓ (bevezetés) PROGRESSZIÓ (előrehaladás)
A RÁK 3 FÁZISA INICIÁCIÓ (bevezetés) PROMÓCIÓ (beindulás) PROGRESSZIÓ (előrehaladás)

31 Mutáns, rákra hajlamos sejtek keletkeznek
I. INICIÁCIÓ Mi szükséges ahhoz, hogy a rákra hajlamos sejtek létrejöjjenek? Vegyi anyagok (karcinogének)  a normális sejteket genetikailag módosítják: INICIÁCIÓT hoznak létre Mutáns, rákra hajlamos sejtek keletkeznek Az utódsejtek és leszármazottaik örökre károsodottak maradnak (irreverzibilis folyamat)

32 A fehérjék és az iniciáció
Kísérletekkel bizonyították, hogy kevesebb állati fehérje kisebb enzimaktivitást indukál Kevesebb karcinogén tud a DNS-hez férkőzni Alacsony szintű fehérjebevitel drámai módon csökkenti a rák iniciációját

33 II. PROMÓCIÓ A rákra hajlamos sejtek készen állnak a
növekedésre és az osztódásra  ha adott az összes feltétel, beindul a folyamat  idővel látható tumor lesz belőlük. Ha csak egy feltétel is hiányzik, a folyamat stagnál, nem indul be a növekedés.

34 A promóció reverzibilis folyamat.
Itt válnak bizonyos táplálkozási tényezők nagyon fontossá. Promóterek: elősegítik a folyamat beindulását pl. állati fehérjék, gombatoxinok szöveti acidózis, oxigénhiányos szövetek Antipromóterek: gátolják a daganat beindulását pl. növényi alapú étrend, lúgos víz, pozitív gondolkodás, rendszeres méregtelenítés

35 A fehérjék és a promóció
II. csoport Az étrend 20 % állati fehérjét tartalmazott I. csoport Az étrend 5 % állati fehérjét tartalmazott Nagyobb mennyiségű karcinogénnel fertőzték meg Kisebb mennyiségű karcinogénnel fertőzték meg

36 A gócok fejlődése, szinte kizárólag az elfogyasztott fehérjék mennyiségétől függ, a bevitt karcinogén mennyisége nem mérvadó. A fehérjebevitel csökkentésével alvó állapotban tarthatók a gócok. DE: a szervezet emlékszik a korábbi „karcinogén inzultusokra”  a fehérjebevitel emelkedésével ismét megindul a növekedés !

37 A gócok csak akkor kezdenek növekedni, ha a fehérjebevitel meghaladja a test növekedéséhez szükséges maximum értéket azaz - ha a szükségesnél több fehérjét viszünk be. Felnőtt ember szükséges napi adagja: gramm !! A növényi fehérjék egyetlen esetben sem mozdították elő a gócok növekedését !

38 III. PROGRESSZIÓ Az előrehaladott ráksejtek csoportja
elszaporodik, és a betegség elhatalmasodik. Ha kitör a kiindulási helyéről  áttéted ad

39 Egészséges étrenddel, életmóddal és pozitív gondolkodással a rosszindulatú daganatos betegségek jelentős hányada visszafordítható lenne ! A táplálkozási szokások megváltoztatása csakis úgy képzelhető el és tartható fenn hosszú távon, ha az emberek hisznek a bizonyítékoknak és saját maguk megtapasztalják jótékony hatásukat !

40 Az egészségének megőrzése minden ember saját felelőssége !
Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére!

41 „ Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad
(Hipokrates)


Letölteni ppt "ÉTELALLERGIA ÉTELINTOLERANCIA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések