Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény"— Előadás másolata:

1 Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Budapest, november 26. „A baromfihús jelene és jövője a világélelmezésében’ Horn Péter – Sütő Zoltán

2 (Gallus sonneratii) (Gallus lafayetii) (Gallus varius)
Sonnerat, vagy szürke dzsungeltyúk (Gallus sonneratii) Bankiva, vagy vörös dzsungeltyúk (Gallus gallus) Lafayet, ceyloni dzsungeltyúk (Gallus lafayetii) Jávai, zöld vagy villás farkú dzsungeltyúk (Gallus varius)

3 Meleagris ocellata Meleagris gallopavo

4

5 Zea mays (2013/14: a Vt. 967 millió t.)

6 Az egy főre eső évi GDP és az állati eredetű élelmiszerek aránya az összes energia-bevitelhez képest
OECD, FAO adatok alapján számítva (2012)

7 Az egy főre eső éves GDP ($) és az évi egy főre eső húsfogyasztás összefüggése (kg/fő/év)
(Roppa, 2007)

8 A világ népességének és húsfogyasztásának változása
Milliárd fő Millió tonna Népesség Húsfogyasztás (ENSZ, 2009)

9 A fejlett és a fejlődő világ várható állati termék igénye
89 92 USDA és más források nyomán Tarawali et al (2011)

10 (Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005)
Nagytestű (2004-es típus) pulykák és őshonos hazai bronzpulykák teljesítményében mutatkozó különbségek a mellhús-előállítás esetében (hímivar) Típus Élőtömeg 20 hetes korban (kg) Mellfilé tömege Modern pulykahibrid 18,2 5,09 Bronzpulyka 6,4 0,83 (Herendy V. – Sütő Z. – Horn P., 2005) Bronze White turkey

11 (bronzpulyka teljesítménye=100%)
A BUT Big 6-os testtömegének relatív növekedése a bronzpulykához képest a takarmányozástól és az életkortól függően, ivarok szerint (bronzpulyka teljesítménye=100%) BUT Big 6 Bronze (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)

12 (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)
Az 1999-es takarmánnyal etetett pulykák testtömegének fölénye az 1967-es takarmánnyal etetett azonos genotípusú és ivarú csoportokhoz képest, az életkortól függően (Horn, P. – Herendy, V. – Kustos, O. – Sütő, Z., 2001)

13 (Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004)
A filézett mell tömegének változása a genetikai tényezők hatására az ivartól és a takarmányozástól függően, 20 hetes életkorban (Herendy, V. – Sütő, Z. – Horn, P., 2004)

14 1 kg mellfilé előállításához szükséges
Egy kg mellfilé előállításának takarmány- és vízszükséglete különböző típusú pulykák esetében (hímivar) Típus 1 kg mellfilé előállításához szükséges Takarmány (kg) Ivóvíz (liter) Tak. előállítás vízigénye (liter) Modern hibridpulyka 10,5 21,0 10.500 Bronzpulyka 25,3 50,6 25.300 1. 2:1-es ivóvíz: takarmány arány, 2. 5 t/ha kalászos gabona, kukorica termés, 500 mm évi csapadékmennyiséggel számolva. (Horn, P., 2005)

15 Egy kilógramm mellfilé előállításának hatékonysága különböző típusú brojlercsirkénél
(Horn, 2008)

16 Az egy főre eső évi baromfihús fogyasztás az EU-ban
(Papp J. nyomán 2014)

17 Az állati termékek egy főre eső éves fogyasztásának változása 1934 és 2012 között
* Ébner (1961) nyomán, KSH adatok alapján

18 A világ hústermelésének változása 1999-2021 között
(vágott súly) millió tonna OECD-FAO (2012) USDA (2013) adatok alapján

19 Az egy főre eső állati fehérje ellátás (g/fő/nap)
( ) *Magdalain, P nyomán **OECD-FAO (2012), USDA (2013) termelési előrejelzések alapján számított adatok, 1% évi népesség növekedés figyelembevételével a 2005 évi adatsort alapul véve. Horn P. (2014)

20 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény"

Hasonló előadás


Google Hirdetések