Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet."— Előadás másolata:

1 A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

2 Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége
Az egészséges táplálkozási szokások – megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcsfogyasztás – kialakításával a betegségek megelőzése. Kiemelt jelentőségű a gyermekkori elhízás megelőzésében már minden éves korú gyermek túlsúlyos/elhízott az EU-ban arányuk nő, 2008-ban minden 4. gyermek volt túlsúlyos/elhízott A kövér gyermekek jelentős része kövér felnőtt lesz, így fokozott a későbbi cukorbetegség, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi és mentális betegségek kockázata A gyerekkori szokások fennmaradnak felnőtt korban

3 Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 1.
Mennyiség Kockázat-csökkenés mértéke Betegség 2-4 adag - >8 adag 3% -14% Hipertónia kockázat 3-5 adag - >5 adag 7% - 17% CHD kockázat + 1 extra adag 7% 11% - 26% Agyvérzés kockázat 11% Nagy zöldség-gyümölcs fogyasztók 24% Elhízás Nagy zöldleveles zöldség fogyasztók 14% Cukorbetegség Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

4 Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 2.
Mennyiség Kockázat-csökkenés mértéke Betegség + 1 extra adag 50% Szájüregi daganatok + 100 g gyümölcs 27% 28% Gégerák Nyelőcsőrák + 100 g zöldség 11% + hagymafélék 46% Gyomorrák + 80 g gyümölcs 6% Tüdőrák + likopin-tartalmú zöldség, gyümölcs 11% - 19% Prosztatarák + keresztesvirágúak 20% 15% Hólyagrák Mellrák g gyümölcs Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

5 A zöldségek és gyümölcsök protektív komponensei
Izoflavonok, lignán E-vitamin Proteáz inhibítorok Növényi szterolok Limonén Flavonoidok Kumarin Indol Allium vegyületek Szaponinok Glükozinolát C-vitamin Szelén Karotin Fenolok Folsav Izotiocianát Rost Inozitol-hexafoszfát

6 Fogyasszunk minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt!
antociánok, polifenolok pl. áfonya, kékszőlő likopin, antociánok, polifenolok pl. vörös ribizli, paradicsom klorofill, folsav, kálium pl. zöldszőlő, kivi Β-karotin, lutein, zeaxantin pl. sárgarépa, narancs

7 TOP20 kockázati tényező 15/20 táplálkozási kockázati tényező
Cardiovascular and circulatory disorders Cancer Diabetes, urogenital, blood and endocrine Topping the risk factors for all the deaths and disabilities accounted for in this study are of course dietary factors. The figure presented here on the left details the top 20 risk factors and the burden of disease they are associated with. Fifteen out of these 20 are directly or indirectly related to nutrition and physical activity. Forrás:Global burden of disease attributable to mental and substance use disorders: findings from the Global Burden of Disease Study pii: S (13) Lancet, 2013

8 A napi 400 grammnál kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók aránya, OTÁP2009
Forrás: Sarkadi Nagy Eszter dr., Bakacs Márta, Illés Éva, Zentai Andrea, Lugasi Andrea dr., Martos Éva dr. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009

9 A magyar felnőtt lakosság közel 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott!

10 WHO/COSI A magyar 7 éves gyerekek tápláltsági állapota, 2010
Lányok Fiúk Sovány Normál Túlsúlyos Kövér Minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos vagy elhízott!

11 OTEF 2013 Iskolai MENZA Körkép 2013
OÉTI, OTH, NSZSZ Kérdőív Óvodavezető, iskolavezető élelmezésvezető szülő Ételfotók Étlap, nyersanyagkiszabat Labor – 4500 vizsgálat; fehérje, zsír, szénhidrát, TFA, só, vas, kalcium

12 A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, illetve szülői hozzájárulással biztosító óvodák aránya, 2013

13 Az Iskolagyümölcs (IGYP) és Iskolatej programban (ITP) résztvevő iskolák aránya, 2013

14 A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, biztosító iskolák aránya, 2013

15 Komplex értékelés az érintett szereplők bevonásával: VM MVH AKI Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége pedagógusok, szülők, gyerekek beszállítók OÉTI saját felmérései (OTÁP2009, COSI, iskolabüfé, OTEF2009)

16 Az IGYP eredményei az iskolák véleménye alapján
Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt 6,4 Minden iskolának részt kellene vennie az iskolagyümölcs- programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki 5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult 5,2 Segítséget jelent a családoknak 4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez 4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat, büféket kevesebbet látogatják a gyerekek 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata 2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

17 JAVASLATOK AZ IGYP EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE
Országos és helyi média lehetőségek kihasználása Különböző szintű konferenciák szervezése az érintettek bevonásával IGYP márka/arculat felépítése, kialakítása A program célcsoportjának kiterjesztését a felső tagozatos tanulókra, pedagógusokra A programban nem részt vevő iskolák, fenntartóik személyes megszólítása A szülők és gyermekek bevonásának erősítése Az oktatás (egészséggel összefüggő ismeretek és gyakorlat) kötelező kísérő intézkedés legyen az iskola felelősségével ….

18 További lehetőségek Kiterjesztése az óvodás korosztálya
Szülők az eddigieknél erőteljesebb bevonása a programokba (pl. havonta egy iskolai rendezvény, ahol a gyerekek z/gy-öt faragnak, vagy egészséges ételeket készítenek Itt alkalom nyílhat megismerkedni a termelővel is. Az iskola és vagy étterem dekorálása z/gy képekkel (bizonyított, hogy segíti a z/gy fogyasztás növelését Mobiltelefon alkalmazás-sms havonta, hetente stb.: hányszor ettél ma z/gy-öt? z/gy fogyasztás napló vezetése- ebből verseny is lehet iskolák között ….

19 EU Action Plan on Childhood Obesity 2014-2020

20


Letölteni ppt "A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések