Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FAKTORÁLÁS FOGALMA Magyarországon – a köztudatban tévesen elterjedttel ellentétben – a faktoring fogalma magába foglalja a folyó faktoringot (le nem járt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FAKTORÁLÁS FOGALMA Magyarországon – a köztudatban tévesen elterjedttel ellentétben – a faktoring fogalma magába foglalja a folyó faktoringot (le nem járt."— Előadás másolata:

0 Faktorálás Budapest, 2013.szeptember 11.

1 FAKTORÁLÁS FOGALMA Magyarországon – a köztudatban tévesen elterjedttel ellentétben – a faktoring fogalma magába foglalja a folyó faktoringot (le nem járt követelés megfinanszírozása) és a lejárt követelés megvásárlását is (workout faktoring). Folyó faktoring: folyamatos megállapodás a faktor és az árut, szolgáltatást nyitva szállító eladó között a következőkről: A faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett. Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el. Beszedi a számlaköveteléseket. Védelmet nyújt az adósok fizetési késedelme, mulasztása ellen. A faktoring tehát egy komplex szolgáltatás, kapcsolódnak hozzá a finanszírozáson túl még további követelésmenedzsmenttel kapcsolatos szolgáltatások is, mint például követelések nyilvántartása, behajtása. Workout faktoring: lejárt követelés vásárlás. Ennek keretében a már lejárt esedékességű számlák, tartozások kerülnek megvételre.

2 FAKTORING BEMUTATÁSA Faktorálás folyamata
teljesítés (áru) pénzforgalom számlaforgalom FAKTOR (GF Faktor Zrt.) Ön cége Ön ügyfele

3 Faktoring (folyó faktoring) típusai
Egyszeri - Folyamatos Belföldi - Export Visszkeresetes - Visszkereset nélküli Nyílt – Csendes HUF - Deviza Néhány vevőre - Portfólióra vonatkozó Hitelezés központú – Komplex szolgáltatás központú

4 Faktoring (folyó faktoring) és annak előnyei
Javuló likviditásszámla, a kiállítást követően akár azonnal megelőlegezésre kerül  Javuló fizetőképesség Pénzügyi biztonság30, 60, esetleg 90 napos fizetési határidő helyett, azonnal pénzhez jutnakfőképpen KKV részére Azonnal újra indítható a termelési vagy szolgáltatási folyamatforgóeszköz-finanszírozási lehetőségei látványosan javulnak Egyszerűbb könyveléskövetelés beszedéséről a követelés új tulajdonosa, a faktorház gondoskodik Garanciavevőinek nemfizetési kockázatát biztosítani lehet Erősebb lesz a pénzügyi helyzeteHosszú távon erősödik a cég pénzügyi helyzete és javul a hitelminősítése Nagyobb biztonságügyfelek hitelképessége bevizsgálásra kerül, ezzel nem éri a céget váratlan meglepetés Erősödik pozíciója a szállítóival szemben A kielégítő likviditás miatt a cég vételi pozíciója megerősödik, elérhetővé válnak a készpénzes fizetéssel járó engedmények és más kedvezmények

5 GRENKE AG 30 éves németországi, 6 éves hazai tapasztalat finanszírozási területen. 2000 óta a Frankfurti értéktőzsdén jegyzett cég. DIN EN ISO6 9001:2000 minősítés szerinti munkavégzés. sikeres és erős üzleti partner S&P BBB+ minősítéssel.

6 GRENKE AG 2012 2011 2010 Egység Éves számok Új üzlet
2012 2011 2010 Egység Éves számok Új üzlet GRENKE Group Lízing+Faktoring + HUF E Induló üzelet finanszírozás beleértve franchise partnerek GRENKE Group Lízing üzlet További információk a lízing üzletágról A céges portfólió aránya a lízing portfólión belül 100 százalék Átlagos finanszírozott érték 2 520 2 460 2 310 Átlagos futamidő 48 47 46 hónap Futó szerződések száma egység GRENKE Faktoring GRENKE Group Faktoring új üzlet GRENKE Bank Betétállomány Induló üzletek finanszírozási volumene 83 700 Konszolidált GRENKE Group legfontosabb adatai Nettó kamatbevétel Üzemi eredmény Nettó profit Részvényenkénti bevétel (IFRS szerint) 930 861 609 HUF Osztalék 240,00 225,00 210,00 Munkavállalók átlagos száma 681 585 539 munkavállaló IT eszközök aránya a lízing portfólióban 86 87 88 *300 HUF/Euro árfolyammal számolva

7 GRENKE AG

8 Mikor van szükség a faktorálásra?
amennyiben alternatív, költséghatékony hitelterméket keres. amennyiben nem akar vagy tud azonnali fizetést ügyfelétől, de szeretné az összeget a saját bankszámláján tudni. amennyiben gyakori a vevők által elvárt hosszú fizetési határidő, valamint a vevők pontatlanul fizetnek. amennyiben üzleti potenciál jelentkezik olyan beszállítási lehetőségeknél, ahol elvárás a hosszú fizetési határidő. amennyiben a beszállító rövidebb fizetési határidőt ad, mint ahogy vevők fizetnek. nehezen kezelhető, pontatlan fizetések. alacsony kapacitása a vevőmanagementre. jelentős vevőkövetelés állomány a mérlegben.

9 GF FAKTOR ZRT. - GRENKE CSOPORT-
Keretmegállapodást köt velünk és mi garantáljuk a számlaköveteléseinek faktorálását. A keretmegállapodás megkötésével mi vállaljuk az Ön ügyfeleinek hitelminősítését aminek keretében meghatározunk egy-egy maximum hitelkeretet. Ezen hitelkereten belül megvásároljuk és faktoráljuk számláit. Online portálunkon keresztül Önnek minden nap lehetősége van a faktorálandó számlák egyszerű és gyors beküldésre. Amennyiben a számla értéke az előre meghatározott vevői hitellimiten belül van, úgy Mi 24 órán belül fizetünk az Ön részére. Amennyiben a vevő számlája esedékessé válik, úgy az Önnel előzetesen megállapodott módszerrel, összehangolt felszólítási eljárás indítunk. A felszólítási eljárás minden lépéséről tájékoztatást kap, aminek segítségével lehetőséget biztosítunk a felszólítási eljárásba befolyásolására, az jó ügyfél kapcsolatának fenntartásához.

10 GF FAKTOR ZRT - GRENKE CSOPORT Faktoring főbb jellemzői
A GF Faktor keretmegállapodás alapján folyamatosan vásárol vevőköveteléseket, ezáltal finanszírozást nyújt Önnek. Önnel egyeztetve kezeli a követeléseket (minősítés, adminisztráció, monitoring). beszedi a kintlévőségeket (fizetési emlékeztetők, felszólítások). átvállalhatja a vevő nemfizetésének kockázatát (biztosítás).

11 GF FAKTOR ZRT- GRENKE CSOPORT Miben más a GRENKE, mint a többi piaci szereplő?
portfolió szemlélet. kis értékű számlákat is befogadnunk, és hatékonyan tudunk kezelni. akár a teljes vevőállományra minősítést adunk. gyors minősítés és vevőmonitoring. ügyfélreszabott felszólítási eljárásrend, teljes rálátással és befolyásolási lehetőséggel, kiemelten kezelve az Ön jó ügyfél kapcsolatát. Bank függetlenek és bank semlegesek vagyunk. stabil refinanszírozási háttér. Portfolió Faktoring esetén nincsen szüksége hitelbiztosításra, mivel Mi vállaljuk a vevői nemfizetésből eredő kockázatot.

12 GF FAKTOR ZRT – GRENKE CSOPORT GRENKE Online-Portál szolgáltatásai
Felhasználóbarát internetes felület. Az adatok átvitele biztonságos kapcsolaton keresztül 128-bit-el történik. Több munkatárs részére is adható önálló jogosultság. Az adatok beküldése elektronikus úton történik. Folyamatosan frissülő, jól áttekinthető számla, vevő és hitelinformációk. Adatok, bizonylatok, jelentések automatikus küldése az ügyfél által megadott címekre. Folyamatos fejlesztések az ügyfél visszajelzések alapján.

13 GF FAKTOR ZRT – GRENKE CSOPORT
Dr. Baltay Zsombor Elnök-vezérigazgató Telefon: Mobil: Fax:


Letölteni ppt "FAKTORÁLÁS FOGALMA Magyarországon – a köztudatban tévesen elterjedttel ellentétben – a faktoring fogalma magába foglalja a folyó faktoringot (le nem járt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések