Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dobolyi Alexandra Brüsszeli Hírmondó Szeretettel üdvözlöm a brüsszeli hírmondó hasábjain, mely abból a célból készült, hogy bővebb, és színesebb információt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dobolyi Alexandra Brüsszeli Hírmondó Szeretettel üdvözlöm a brüsszeli hírmondó hasábjain, mely abból a célból készült, hogy bővebb, és színesebb információt."— Előadás másolata:

1 Dobolyi Alexandra Brüsszeli Hírmondó Szeretettel üdvözlöm a brüsszeli hírmondó hasábjain, mely abból a célból készült, hogy bővebb, és színesebb információt adhassak az általam végzett munkáról. Kérdéseikkel, észrevételeikkel, javaslataikkal megkereshetnek a alexandra.dobolyi@europarl.europa.eu email címen. alexandra.dobolyi@europarl.europa.eu Üdvözlettel:

2 Bevezetés Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország érdekeit a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselőjeként segíthettem az elmúlt öt év során az Európai Parlamentben folytatott munkámmal. Csatlakozásunk az Európai Unióhoz minőségileg új fejezetet nyitott hazánk számára, mind önértékelésben, mind, pedig a fejlődési perspektívánk tekintetében. Fontosnak tartottam, hogy élni tudjunk a lehetőséggel, amit az Unióhoz tartozás nyújt Magyarországnak és adjuk hozzá azt, amit a magunk felhalmozott magyar sajátos tapasztalatainkból tudunk. Ez a kettősség vezetett és vezet az Európai Parlamenti képviselői munkám során. Európai Parlamenti képviselőként is fontos számomra, hogy sok időt és energiát fordítsak a Magyar Szocialista Párt nemzetközi kapcsolatainak építésére és elmélyítésére. Választott tisztségeim komoly lehetőségeket biztosítnak az általam képviselt Magyar Szocialista Párt számára a párt- és ezen keresztül gazdasági kapcsolatok erősítésére:

3 www.dobolyialexandra.hu Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság Petíciós Bizottság - Szocialista Frakció Szóvivője Fejlesztési Bizottság Biztonság és Védelempolitikai Albizottság Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség Nemzetközi párttisztségeim: Az Európai Szocialista Párt (PES) Elnökségének tagja (2004-2006, 2006- 2009.) PES Kína és Oroszország felelőse Szocialista Internacionálé – régióelnök (2004-) Szocialista Internacionálé - bizottsági társelnök (2008-)

4 Brüsszeli tempó, élet a levegőben Képviselői munkámhoz hozzátartozik a Budapest- Brüsszel-Budapest közötti ingázás, amely kb 2600km. Ha nem Brüsszelben dolgoznék, szinte ugyan annyi időt töltenék autóban valahol a budapesti csúcsforgalom kellős közepén, a munkahelyem felé, mint amilyen gyorsan az ember repülővel Brüsszelbe ér. Ezt a távot általában hétfői indulással és csütörtöki hazaérkezéssel teljesíti az ember. Ehhez jön még hozzá, hogy az év majdnem minden hónapjában egyszer az egész Európai Parlament a franciaországi Strasbourgban ülésezik, amely szintén hasonló távolságban található. Ezt a kis utazást 12 alkalommal kell megtennünk évente. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mint az Európai Szocialista Párt Kína és Oroszország felelőse elég gyakran kell hivatalos munkalátogatásra Moszkvába és Pekingbe utaznom, akkor a megtett kilométerek száma közelíti a százezres nagyságrendet, a levegőben töltött órák száma pedig a heteket. Ezért ehhez a munkához nélkülözhetetlen a fiatalosság és nagyfokú elkötelezettség.

5 Külügy Diplomácia Bizalom www.dobolyialexandra.hu

6 Kína Feladataim, eredményeim: 1. EP képviselőként: Az EP Kínáról alkotott véleményének formálása 2. A PES elnökségi tagjaként: Politikai-gazdasági kapcsolatok építése, elmélyítése, fejlesztése Kapcsolattartás a Shanghai-i Együttműködés Szervezetével (soros elnök: Oroszország) Találkozó Hu Jintaoval a Kínai Kommunista Párt főtitkárával, a Kínai Népköztársaság elnökével Kína, 2007. június www.dobolyialexandra.hu

7 Oroszország, Kaukázus Feladataim, eredményeim: 1. A PES elnökségi tagjaként: Politikai kapcsolatok építése A demokratikus intézményrendszer megerősítése 2. EP képviselőként: A kaukázusi régió társ-jelentéstevője Választási megfigyelő 3. SZOCINTERN régióelnökként: Kapcsolattartás a régió szociáldemokrata pártjaival Az Igazságos Oroszország Párt szervezeti tagságának előkészítése és a tagfelvétel megvalósítása www.dobolyialexandra.hu

8 Ha január, akkor Orosz- Ukrán gázvita Ahhoz már hozzászoktunk, hogy december végén, január elején csökken a az Orosz gázmezőkről Ukrajnán keresztül Európába juttatott földgáz mennyisége, de arra még nem igen volt példa, hogy ez a csökkenés a csapok teljes leállításával járjon. 2009 januárjában ez is bekövetkezett, és Európának rá kellett ismét döbbennie, hogy, demokrácia deficit ide vagy oda, ha valaki úgy dönt, márpedig nem jön több gáz, akkor Európára cudar és fagyos idők jönnek. A közös energia és külpolitika politika hiánya, az energiafelhasználás diverzifikációjának háttérbe helyezése az egyes történelmi sérelmek illetve kereskedelmi előnyök előtérbe kerülése, sérülékennyé tették teszik napjainkban az Európai Uniót. A tagállamok kormányai azonban gyakran arra használják a válságot, hogy a saját érdekeiknek szerezzenek nagyobb befolyást az Unióban. Bízom benne, hogy a tavaszi Európai Csúcsértekezlet komolyan fog foglalkozni a kérdéssel és hatékony válaszokat fog adni! Az egyes gázvezetékek jövőbeni építése, legyen az Északi, vagy Déli Áramlat vagy netán Nabucco, nem kérdőjelezhetik meg azt a tényt, hogy a benne lévő gáz orosz mezőkről, vagy az oroszok által felvásárolt más országokhoz tartózó mezőkről fognak érkezni, majd egyszer a jövőben, a dolgok mai állása szerint.

9 Szocialista Internacionálé Feladatom: A szervezet FÁK, Kaukázus régió elnökeként, és a Fekete-tengeri térséggel bővített bizottsága társelnökeként a régió országai (Kazahsztán, Kirgizsztán stb.) demokratizálódásának elősegítése Sikereink: A Szocialista Internacionálé 2008. június 28- július 2-i athéni kongresszusán egyik alelnökévé választotta Gyurcsány Ferencet. www.dobolyialexandra.hu Szocintern, FÁK, Kaukázus Régió bizottsági ülés Moszkva, 2008. május 18.

10 Kapcsolatom a megyéinkkel Észak-Alföld régió felelőse (Hajdú- Bihar, Jász-Nagykun, Szabolcs- Szatmár-Bereg megyék) Az Európai Parlamentben kezdeményezésemre - először a magyar megyék közül - Szabolcs- Szatmár-Bereg mutatkozott be 2008. áprilisában a megyére jellemző kulturális-gasztronómiai programmal Meghívásomra 3 napos kihelyezett ülést tartottak a megyei irodavezetők a pártigazgató vezetésével Brüsszelben www.dobolyialexandra.hu Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bemutatkozik 2008. április

11 Elismeréseim, terveim: Bolgár Állami kitüntetés (2008) „Év képviselője” (2007) Külügyi kapcsolatok ápolása, további fejlesztése a magyar érdekek előtérbe helyezésével Más megyék brüsszeli bemutatása (Hajdú, Jász-Nagykun stb.) www.dobolyialexandra.hu

12 A soros elnökségről általában Az Európai Unió soros elnökségét, az EK szerződés 203. cikkének megfelelően, adott tagállam hat hónapra tölti be. A tagállamok egy előre meghatározott rotációs rendszer alapján követik egymást. A sorrendiséget a 2004-es bővítéshez alkalmazkodva, a 2005-2020-as ciklusra határozta meg a Tanács, egészen pontosan 2020 júliusáig. Az elnökség szempontjából mindig meghatározó a megelőző és a következő soros elnök szerepe. "A múlt, a jelen és a jövő" képviselői megosztják egymással tapasztalataikat és segítik egymást a felkészülésben. A hat hónapos elnökségi periódust az európai Tanács rendes júniusi és decemberi ülése zárja le.

13 Tudja-e a soros elnökség sorrendéjt? 2005 LuxemburgEgyesült Királyság 2006 Ausztria/Finnország 2007 Németország/Portugália 2008 Szlovénia/Franciaország 2009 Csehország/Svédország 2010 Spanyolország/Belgium 2011 Magyarország/Lengyelország 2012 Dánia/Ciprus 2013 Írország/Litvánia 2014 Görögország/Olaszország 2015 Lettország/Luxemburg 2016 Hollandia/Szlovákia 2017 Málta/Egyesült Királyság 2018 Észtország/Bulgária 2019 Ausztria/Románia 2020 Finnország


Letölteni ppt "Dobolyi Alexandra Brüsszeli Hírmondó Szeretettel üdvözlöm a brüsszeli hírmondó hasábjain, mely abból a célból készült, hogy bővebb, és színesebb információt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések