Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monaco, a monacói hercegi pár, a hercegnők ifjúkori botrányai, a mérhetetlen gazdagság, a pazarló életvitel, mindig hálás téma a bulvárlapok számára,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monaco, a monacói hercegi pár, a hercegnők ifjúkori botrányai, a mérhetetlen gazdagság, a pazarló életvitel, mindig hálás téma a bulvárlapok számára,"— Előadás másolata:

1

2

3 Monaco, a monacói hercegi pár, a hercegnők ifjúkori botrányai, a mérhetetlen gazdagság, a pazarló életvitel, mindig hálás téma a bulvárlapok számára, nem is beszélve a Monte-Carlo-i kaszinóról, amelyik szinte minden romantikus regény vagy krimi egyik helyszíne. Itt láthatjuk Cote d’Azúr legszebb épületeit, legmagasabb felhőkarcolóit, de a helyiek szerint itt a legkékebb a tenger is. A hercegség nevének eredetére két változat is van. A görög mitológiában Héraklész, a magányosan kóborló mondabeli félisten itt is vívott egy győztes csatát. A magányos jelző görögül „Monoikosz”. A valószínűbb verzió, amit a történészek is támogatnak, hogy „Monoikosz” egy ligur törzs neve volt.

4

5 A Vatikán után, a világ második legkisebb országa. Ami általában jellemzi az Azúr Partot, az, többszörösen igaz Európa egyik törpeállamára Monaco-ra és fővárosára, Monte-Carlo-ra. Sokan szeretnének itt lakni, köszönhetően a gyönyörű környezetnek, a kellemes mikroklímának, és nem utolsósorban azért, mert a monacóiaknak nem kell adót fizetniük. Sok teniszcsillag, Forma 1-es autóversenyző, híres színész költözött ide, menekülve hazája magasabb adói elől. A Monacói Hercegség uralkodója évszázadok óta, a Grimaldi család. Igazi operett-ország a földközi-tengeri napfényben. Itt él a legtöbb milliomos /nem Forintban számolva/, a közel 40 ezer lakosból csak mintegy 6 ezer az őslakos.

6 Világhírű filmsztárok, olajmágnások és más celebritások vásárolnak itt pazar villákat, a kaszinóban fantasztikus vagyonok cserélnek gazdát, mindehhez körítésül ott az azúrkék tenger. Ilyen kis ékszerdoboz ország csak a mesében létezik. A helyiek nem nagyon örülnek a növekvő zsúfoltságnak. A csodálatos paloták közelében már többszintes, igénytelen apartman házak is épülnek, a beköltöző újgazdagok /sok köztük az orosz/ az árakat is felverik. Mielőtt sírva fakadnátok a sajnálattól, megjegyzem, hogy a becslések szerint Monacóban 2000 milliomos és 50 milliárdos él, és számuk folyamatosan növekszik. Azért az éves nagy bevásárlásainkat ne ide tervezzük.

7 A hercegi álompár Grace Kelly, a világhírű színésznő, és az uralkodó III. Rainier herceg, sajnos már nincsenek az élők sorában, most Albert herceg az uralkodó.

8 II. Albert uralkodó herceg és a hercegnők

9 Az alkotmányos monarchiában az államfői tisztet a monacói herceg tölti be, és 18 tagú parlament gyakorolja a hatalmat. A monacói abszolút uralkodási rendszerben minden határozaton csak a herceg neve szerepel. Minden döntésért az övé a felelősség. II. Albert megítélése, ellentmondásos a hazájában. A közvélemény szerint Albert még nem érett az uralkodásra, inkább érdeklődik hobbijai, mint az állam irányítása iránt. Leginkább a határozatlanságát bírálják. Nehezíti a helyzetét, hogy apjához III. Rainier herceghez hasonlítják, aki kiemelkedő egyéniségű, nagyformátumú uralkodó volt. Ismerkedésünket a hercegséggel, érdemes a körutazással kezdeni. Az aranyos kisvasút végighalad a Forma 1-es versenypályán, természetesen nem 2-300 km/h sebességgel.

10

11

12

13

14 Monaco fehér szikláira épült palotáival és a kéklő tenger látványával nem lehet betelni.

15

16 Az Oceanográfiai Múzeum, előtte Cousteau kapitány mélytengeri kutatóhajója

17

18

19 Az Aquarium szebbnél szebb halakkal és csípős medúzákkal

20

21 Hercegi Palota

22 A palotától nem messze fekszik a St. Nicholas székesegyház, ami 1875-ben épült neoromán stílusban. Itt házasodtak össze, és ide is temették Grace Kellyt és Rainier herceget is.

23

24 A Monaco-i Bíróság épülete

25 A kis-templom oltárképe

26

27 Az 1878-ban épült Kaszinó, /építésze Charles Garnier/, és az elmaradhatatlan Forma 1-es futam, a rajtrács egész évben fel van festve.

28 A kikötőben megcsodálhatjuk a luxushajókat

29 Egyéb: Monaco az örök tavasz országa, éghajlata alapvetően mediterrán, amit jelentős mértékben befolyásol a tenger, ezért egész évben kellemes időjárás jellemző télen nincs hideg, de nyáron is kellemes a hőmérséklet, az átlag maximum hőmérséklet ilyenkor 26 fok. A rengeteg pénz ellenére is nagy a közbiztonság, mivel rengeteg a kamera a köztereken. Monaco-ban csak a járdán lehet tüntetni, utoljára a kaszinó alkalmazottai közül nyolcan tüntettek, kevesellték a havi 6,0 millió ft.-nak megfelelő bérüket. Még jó, hogy éhséglázadást nem szerveztek.

30

31 A címerről néhány szó: Minden valamirevaló királyi és hercegi címerben vagy oroszlánokat, vagy sasokat látunk akár több fejjel is. Valamennyi az erőt sugározza. Monaco címerében két harcias, ferences-rendi barát látható, annak emlékére, hogy az ájtato s barátok csellel foglalták vissza a várat a genovaiaktól. A gyanútlan helyőrség beengedte az imádkozó barátokat, akik az ima ereje helyett, csuhájuk alól kardot rántottak, és legyőzték a védőket.

32 Lehet, hogy a mi új alkotmányunkban a címeren egy Nokiás doboz lesz, háttérben az Orbán bányákkal? A történészek ettől a naptól számítják a Grimaldik uralmát, és Franceso „Malice” /ravasz/ Grimaldit tekintik az első várúrnak.

33 Nézzünk meg egy kis videót is: http://www.youtube.com/watch?v=Wg2QuMtNg2I http://www.youtube.com/watch?v=Wg2QuMtNg2I

34

35 "small but beautiful" - kicsi, de gyönyörű ország 2011 március


Letölteni ppt "Monaco, a monacói hercegi pár, a hercegnők ifjúkori botrányai, a mérhetetlen gazdagság, a pazarló életvitel, mindig hálás téma a bulvárlapok számára,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések