Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, 2007. február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, 2007. február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity."— Előadás másolata:

1 A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, 2007. február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity Radomir

2 Az államilag elismert búzafajták száma évről-évre nő (fajtarotáció) A fajták sütőipari minősége évről-évre változik Adalékok A búzaliszt összetétele és sütőipari minősége közötti kapcsolatról nem tudunk eleget Bevezető A környezeti feltételek változékonysága

3 Bevezető Az adott búzafajtán belüli minőségingadozást befolyásoló két tényező: Polipeptidek összetétele (genetikailag kódolt): gliadinok, gluteninek és ezen makrofrakciók részletes vizsgálata alapján történő minőségelőrejelzés nem kielégítő Polipeptidek összetétele (genetikailag kódolt): gliadinok, gluteninek és ezen makrofrakciók részletes vizsgálata alapján történő minőségelőrejelzés nem kielégítő Polipeptidek közötti kölcsönhatások (környezeti hatások): a sikérpolimer in vivo kialakulása Polipeptidek közötti kölcsönhatások (környezeti hatások): a sikérpolimer in vivo kialakulása

4 Munkánk fő célja A tanszékünkön jelenleg folyó komplex kutatások a sikér komponensek szintézisétől kezdve a sikérkomplex in vivo kialakulását befolyásoló kölcsönhatásokig kívánja követni a folyamatokat a szemkialakulás során. Ennek részét képezi a glutenin alegységek vizsgálata. Monomer gliadinok Búza sikérfehérjék Polimer gluteninek  gliadinok  gliadinok  -gliadinok LMW-alegységekHMW-alegységek Kénben-szegény prolaminok Kénben gazgag prolaminokHMW-prolaminok

5 Anyagok és módszerek 5 köztermesztésben elterjedt őszi búzafajta (GK Öthalom, GK- Csongrád, MV-Palotás, MV-Ködmön, Balada) 5 köztermesztésben elterjedt őszi búzafajta (GK Öthalom, GK- Csongrád, MV-Palotás, MV-Ködmön, Balada) Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) és MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézet Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) és MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézet Hagyományos termesztés, középkötött vályogtalaj, 2005 Hagyományos termesztés, középkötött vályogtalaj, 2005 Virágzás után a 12. naptól a 53. napig 2-3 naponta történő mintavétel Virágzás után a 12. naptól a 53. napig 2-3 naponta történő mintavétel

6 Anyagok és módszerek Friss szemtömeg meghatározás(közvetlenül mintavétel után)Friss szemtömeg meghatározás(közvetlenül mintavétel után) Nedvességtartalom (szárazanyagtartalom) meghatározásNedvességtartalom (szárazanyagtartalom) meghatározás Fehérje (nitrogén) tartalom Dumas-Pergl módszer (LECOFP-28, LECO Instruments, USA)Fehérje (nitrogén) tartalom Dumas-Pergl módszer (LECOFP-28, LECO Instruments, USA) Gliadinok, gluteninek extrakciója (IKA Vibrax, Ika Ltd., Németország)Gliadinok, gluteninek extrakciója (IKA Vibrax, Ika Ltd., Németország) Elválasztás fordított fázisú nagyhatékonyságú kromatográival (LC 200 DAD-HPLC, Perkin-Elmer Instruments, USA)Elválasztás fordított fázisú nagyhatékonyságú kromatográival (LC 200 DAD-HPLC, Perkin-Elmer Instruments, USA) Analitikai oszlop töltete Vydac C18 (TP 104, Hesperia LTD, USA)Analitikai oszlop töltete Vydac C18 (TP 104, Hesperia LTD, USA) Gradiens elúció (acetonitril és víz elegy, 0,1% TFA)Gradiens elúció (acetonitril és víz elegy, 0,1% TFA) Kiértékelés Total-Chrom szoftvercsomag (Perkin-Elmer Instruments, USA)Kiértékelés Total-Chrom szoftvercsomag (Perkin-Elmer Instruments, USA)

7 Eredmények és értékelésük

8 Bár a glutenin alegységek kis mennyiségben már a szemfejlődés korai szakaszában is kimutathatók intenzív szintézisük későbbi szakaszban következik be és a teljes érés előtt befejeződik. Bár a glutenin alegységek kis mennyiségben már a szemfejlődés korai szakaszában is kimutathatók intenzív szintézisük későbbi szakaszban következik be és a teljes érés előtt befejeződik. A HMW alegységek egyidejűleg szintetizálódnak és mennyiségi szempontból a B és D kromoszómán kódolt alegységek szintézise a domináns. A HMW alegységek egyidejűleg szintetizálódnak és mennyiségi szempontból a B és D kromoszómán kódolt alegységek szintézise a domináns. Az Osborne glutenin képződése egy kritikus alegység koncentráció elérése után indul meg, de azt követően az újonnan szintetizált alegységek gyakorlatilag azonnal kapcsolódnak a polimerhez diszulfid kötések kialakulása mellett. Az Osborne glutenin képződése egy kritikus alegység koncentráció elérése után indul meg, de azt követően az újonnan szintetizált alegységek gyakorlatilag azonnal kapcsolódnak a polimerhez diszulfid kötések kialakulása mellett. A glutenin alegységek szintézise – a gliadinokéhoz hasonlóan – két, eltérő sebességű szakaszban zajlik, a két szakaszt rövid stagnálás választja el egymástól. A glutenin alegységek szintézise – a gliadinokéhoz hasonlóan – két, eltérő sebességű szakaszban zajlik, a két szakaszt rövid stagnálás választja el egymástól.

9 Köszönöm a figyelmet! Köszönetnyilvánítás: Dr. Lásztity Radomir Dr. Baticz Orsolya Dr. Király István Guóth Adrienn


Letölteni ppt "A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, 2007. február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity."

Hasonló előadás


Google Hirdetések