Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor"— Előadás másolata:

1 dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve és a készülő Megvalósítás Terv dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

2 Az MNÉTP Stratégiai Kutatási Tervének kidolgozása
Az első Stratégiai Kutatási Terv 2005 októbere – 2006 márciusa között készült párhuzamosan az ETP Stratégiai Tervével azt felhasználva Ahhoz javaslatokat küldve A jelenlegi Stratégiai Kutatási Terv a régi felülvizsgált, aktualizált változata MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

3 A kidolgozás módszere (1)
1. Kiadás (2006) Az ETP Jövőkép dokumentum és Stratégiai Kutatási Tervezet magyar nyelvű ismertetésének előzetes szétküldése nyilvános megvitatása magyar prioritások kiválasztása, fő irányok, fő K+F+I területek kijelölése Vitaanyag megfogalmazása Több körös megvitatás, módosítás Irányító testület – kétszer Nyilvános szóbeli megvitatás Internetes megvitatás Nyilvános megvitatás MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

4 A kidolgozás módszere (2)
Elfogadás Széleskörű terjesztés elektronikusan. Ismertetés, megvitatás kb. 15 rendezvényen országszerte ( ) Felhasználható információ MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

5 A kidolgozás módszere (3)
2. Átdolgozott kiadás (2009) A módosított vitaanyag elkészítése Felhasznált fontosabb források: A évi K+F+I Stratégiai Terv ÉFOSZ – Élelmiszeripari ÁPB: „A magyarországi élelmiszeripar középtávú stratégiájának alapjai” FVM: Nemzeti Agrár Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia (tervezet) ETP Food for Life: Jövőkép dokumentum, Stratégiai Kutatási Terv, Megvalósítási Intézkedési Terv A 3 év alatt összegyűjtött javaslatok, észrevételek, tapasztalatok MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

6 A kidolgozás módszere (4)
Megvitatás az Irányító Testülettel és a Mirror Group-pal és módosítás 2 körben: 1 szóbeli, 1 Nyilvános vitára bocsátás és módosítás 2 körben megküldés valamennyi tagnak + Internet ezután a tervezett szóbeli megvitatásra már nem volt szükség megvitatás a KÉKI tudományos műhelyével Az Irányító Testület és a Mirror Group jóváhagyása „A Magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve ” Közzététel elektronikusan és nyomtatva Ismertetés 3 regionális rendezvényen és 3 további rendezvényen MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

7 Az MNÉTP küldetése Az innováció elősegítése és erősítése a magyar élelmiszer gazdaságban, elsősorban az élelmiszer-feldolgozó iparban összehangolt erőfeszítésekkel ezáltal hozzájárulva a magyar élelmiszer gazdaság sikeres fejlődéséhez versenyképességének javításához Új termékek, eljárások, szolgáltatások, rendszerek, piaci megoldások Az élelmiszerlánc mentén történő együttműködés lehetőségeinek kiaknázása nyers-, alap-, csomagolóanyag előállítás kapcsolódó tudományok, határterületek MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

8 Fogyasztói elvárások Élelmiszer-biztonság
Az étrend egészségre gyakorolt hatása Az egészségben eltöltött életszakasz meghosszabbítása Átláthatóság – az állítások bizonyíthatósága (pl. fajta, minőség, eredet, egészségvédő/egészségjavító hatás, bio, stb.) Érték arányos ár (az előnyök és az ár összhangja) Frissesség / hatékony, gyors árukezelés Hozzáférhető, széles választék – a kisebb kapacitású gyártók áruja is Fenntarthatóság, a káros környezeti hatások csökkentése MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

9 Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak-Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) Etika Fitness Élvezet Kényelem Egészség Európa Észak-Amerika Világ MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

10 A stratégia alapjai Az árverseny megnyerését a magyar élelmiszeripar erőforrásai és kapacitásai nem teszik lehetővé Az innováció: magasabb hozzáadott értékű, megkülönböztethető termékek értékarányos ár a magasabb ráfordítás elismertethető Az élelmiszerlánc mentén és a határ területekkel történő együttműködés lehetőségeinek kiaknázása MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

11 Megoldások Összpontosítás néhány fő területre:
élelmiszer-minőség és feldolgozás fenntartható fejlődés A tudás transzfer javítása (kiemelt fontosságú) Támogató területek élelmiszer-biztonság terméklánc-menedzsment az élelmiszer és a fogyasztó a táplálkozás és az egészség közegészségügyi vonatkozásai A K+F ráfordítás növelése és kiszámíthatóvá tétele állami vállalati az EU források megszerzése MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

12 „Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve (A magyar fő irányok vastagon szedve) Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

13 MNÉTP stratégia: Élelmiszer-minőség és feldolgozás (1)
Megkülönböztethetően előnyös tulajdonságú: nagyobb élvezeti értéket és kényelmet nyújtó; a hagyományos élelmiszerek tulajdonságait megőrző a magyar fogyasztó ízlésének jobban megfelelő és helyi az egészségtudatos étrendet segítő termékek fejlesztése MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

14 Élelmiszer-minőség és feldolgozás (2)
A feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése – a hatékonyság növelő és veszteség csökkentő módszerek és műszaki megoldások alkalmazása költségcsökkentés a minőség megőrzése mellett házon belül és az élelmiszerlánc mentén Szorosabb együttműködés a határterületekkel (ICT, gépipar, orvostudomány, logisztika, stb.) – a képességek és erőforrások kombinálása meghatározó szakértelemmé MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

15 MNÉTP stratégia: A fenntartható élelmiszer-termelés (1)
A fenntartható élelmiszer-termelés szempontjainak érvényesítése a feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése során A magyar élelmiszerekről kialakítandó kép: Természetes jellegű, hamisítatlan, környezeti szennyeződésektől mentes Kedvező természeti adottságok, válogatott nyersanyagok Szakértelem, gondosság MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

16 A fenntartható élelmiszer-termelés (2)
Az erőforrások hatékonyabb hasznosítása (víz, talaj, energia, nyersanyagok, csomagolóanyagok, melléktermékek, veszteség csökkentés) A termékpályák hatékonyabb irányítását segítő módszerek Együttműködés az élelmiszerlánc mentén :a hozzáadott érték növelésére, módszerek a mezőgazdasági technológiák fejlesztési eredményeinek integrálására MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

17 Kutatási terv alapstratégiái
A projekt végső célja nem lehet más, mint az ipar számára valóban hasznosítható, gyakorlati eredmények elérése A program célja elérése közben a gazdasági és környezeti szempontok mellett figyelembe vesszük a magyar munkahelyek megtartását, a Magyarországon értékesíthető termékek, illetve a döntően hazai nyersanyagra épülő vállalkozások, ezáltal a Magyarországon maradó jövedelem előnyben részesítését Szorosan együttműködés a nemzetközi piaci résztvevőkkel a magyarországi vállalkozások versenyképességének minél hatékonyabb növelése érdekében MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

18 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei (1)
Az innováció forrása, jellege és terjedése nem egységes a különböző iparágakban (legalább 4 fő csoport) – az élelmiszeripar a beszállító iparágak innovációját alkalmazza Az ICT, biotechnológia, elektronika, autó és gépgyártás, gyógyszeripar, stb. követelményeit és módszereit nem lehet az eltérések figyelembe vétele nélkül alkalmazni az élelmiszeriparban. Az élelmiszert elfogyasztjuk: a megfelelő mennyiségű, tápértékű, egészségtudatos étrendet segítő élelmiszert az egész népesség számára elérhetővé kell tenni Élelmiszer-biztonsági szempontok és aggályok; Eltérő nemzeti, helyi, egyéni ízlés – változatosság a fogyasztó gyakran elutasítja az áttörés jelegű változtatást MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

19 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei (2)
Egyedi összetétel, sok egyedi technológia, változó tulajdonságú nyersanyagok és késztermékek, Nem alkatrészek, nem csereszabatos technológiák Sokkal több adaptáció, kisebb lépéseken történő fejlesztés kell Néhány erősen innovatív vállalat, különösen a KKV-k tevékenysége csak a népesség kis részének ellátását biztosítja A már meglévő tudás széles körben történő átadása Kiemelten fontos a széleskörű tudás és technológia transzfer MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

20 Benchmarking az iparágak között
MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

21 A KKV-k és az innováció (1)
A KKV-k nem egységesek az innovációs viselkedés szempontjából Az igazán új technológiák kidolgozása és bevezetése iránt csak kis részük érdeklődik (EURAB 2005, Thomas 2000) az „igazi innovátorok” („technológiai úttörők”): 2-3% a „korai alkalmazók” („vezető technológiát alkalmazók”): 10 – 13,5% MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

22 A KKV-k és az innováció (2)
A többség nem szeret nagyobb kockázatot vállalni a már meglévő, mások által kipróbált tudást szereti átvenni; sikeres példákat követ; kedveli az egymástól tanulást – kollektív kutatás és tanulás; Ezek: a „korai többség” (20 – 35%) a „késői többség” és a „késlekedők” (együtt %) Az erősen innovatív vállalkozásokat ösztönző akciók és a hagyományos és K+F eredmény közlési módszerek csak az első két csoportra hatnak MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

23 Együttműködés az élelmiszerlánc mentén és a határterületekkel
Az eltérő, egymást kiegészítő erőforrások és képességek kombinálása A közvetlen lánc tagjai A különböző szakterületek, határterületek képviselői Az iparági szakmai társak között jobb meghatározó szakértelem A meghatározó szakértelem versenyelőnyt jelent Olyan meghatározó szakértelem kialakítása, amelynek egyénileg nincsenek birtokában (TRUEFOOD FP6, Gellynck 2008.) MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 23 23

24 Tudás transzfer a KKV-knak
A kutatási eredményeket át kell alakítani az ipar számára használható megoldásokra A KKV-knak anyanyelvükön kell tudást, információt átadni Elsősorban nemzeti szinten lehet őket bevonni (idő, költség, nyelvtudás) Elsőbbség a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásának – a már meglévő tudás gyakorlati hasznosítása és az új tudás létrehozása egyaránt fontos. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

25 Az innováció információ forrásai
Kereskedelmi szaksajtó Vevők Tudományos publikációk Vállalatok Kutató- intézetek Egyetemek Technológia Transzfer Versenytársak Saját K+F Tudományos konferenciák Beszállítók Internet MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

26 Tudás transzfer – Technológiai nyomó hatás
KKV1 (K+F)1 (K+F)2 KKV2 (K+F)3 KKV3 KKV4 (K+F)4 MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

27 Tudás transzfer – Az ipari igények húzóhatása és a közvetítők
(K+F)1 KKV1 M E D I A T O R KKV2 (K+F)2 (K+F)3 KKV3 KKV4 (K+F)4 Mediator = Technológia transzfer közvetítő MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

28 A megoldás: a közvetítők szerepe
Vállalatok Kutató- intézetek Egyetemek Technológia transzfer Saját K+F M E D I A T O R Mediator = Technológia transzfer közvetítő MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

29 A KKV-k innovációját támogató szolgáltatások
A sikeres innovációhoz nemcsak műszaki szakértelem, de üzleti ismeretek is szükségesek A KKV-k általában segítségre szorulnak A közvetítő/támogató tudás és technológia transzfer szervezetek szerepe – a kollektív szolgáltatás lehetősége a megfelelő KKV és a K+F partner összehozása; üzleti tervezés, projekt menedzsment; marketing; pénzügyi, pályázat kezelés, befektető keresés a K+F eredmény gyakorlati alkalmazása, piaci bevezetése; a szellemi tulajdon jogok védelme. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

30 A készülő Megvalósítási terv
Programok 5 évre Ütemterv Erőforrások Várható eredmény Költség MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

31 A fő K+F+I területekhez tartozó intézkedések leírásának szerkezete
A fő K+F+I terület megnevezése Az alkalmazási terület leírása Kiemelt témák (felsorolás) Fontosabb akadályok és korlátozó tényezők Mit kell tenni és miért? A kiemelt téma rövid leírása A fő kutatási feladat(ok) bemutatása MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

32 A fő kutatási feladat(ok) bemutatása
MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

33 Minőség és feldolgozás munkabizottság 1
Minőség és feldolgozás munkabizottság 1. Egészséges étrendet segítő vonzó termékek Csökkentett energia-, cukor-, só- és zsírtartalmú, magasabb rosttartalmú termékek kifejlesztése, amelyek legalább olyan élvezeti értéket és kényelmet nyújtanak, mint elődjeik, megőrzik a hagyományos élelmiszerek tulajdonságait, megfelelnek a hazai ízlésnek és az egészségtudatos étrendnek. fogyasztói elvárások megértése (marketingkutatás); termék- , technológiafejlesztés beleértve az élelmiszerbiztonsági szempontokat; a kifejlesztett egészséges termék kommunikációja a hazai táplálkozási ajánlások figyelembevételével MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

34 Minőség és feldolgozás munkabizottság 2. Hatékony étrend stratégia
Céltermékek fejlesztése a catering, közétkeztetés és meghatározott célcsoportok számára (idősek, gyerekek); vonzó érzékszervi tulajdonságokkal bíró új termékek és ételkoncepciók technológiájának fejlesztése. fogyasztói elvárások megértése (marketingkutatás); termék- és technológia fejlesztés a teljes ellátási lánc területén; a kifejlesztett egészséges termék kommunikációja a hazai táplálkozási ajánlások figyelembevételével MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

35 Minőség és feldolgozás munkabizottság 3
Minőség és feldolgozás munkabizottság 3. Nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek A nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek technológiájának fejlesztése a nyersanyag előállítástól a fogyasztó asztaláig a teljes élelmiszerlánc területén. hazai alapanyag-fajták, termesztéstechnológia, feldolgozási technológia; fogyasztói elvárások megértése (marketingkutatás); speciális értékek kommunikációja, termékek promóciója MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

36 Minőség és feldolgozás munkabizottság 4
Minőség és feldolgozás munkabizottság 4. Veszteségcsökkentő, hatékonyságnövelő módszerek Más iparágakban alkalmazott veszteségcsökkentő, hatékonyság-növelő módszerek alkalmazása a versenyképesség javítása érdekében. Költségcsökkentő stratégiák az élelmiszerfogyasztás egészének figyelembevételével. feldolgozás, csomagolás, logisztika; információ- és kommunikáció technológia, gépipar, automatizálási ipar MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

37 Fenntartható élelmiszertermelés munkabizottság Kiemelt kutatási témák (1)
A hatékonyság javítása, más ágazatokban (pl.: informatika, autógyártás, stb.) kidolgozott megoldások (pl. módszer a működési költségek elemzésére) adaptálása az élelmiszeriparban a.) a víz, energia és egyéb erőforrás felhasználás csökkentése, b.) a veszteségforrások csökkentésére, a hatékonyság javítására szolgáló módszerek kidolgozása és alkalmazása. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 37

38 Fenntartható élelmiszertermelés munkabizottság Kiemelt kutatási témák (2)
A magyar fogyasztó választási preferenciájának befolyásolása (Támogató terület: élelmiszer és fogyasztó) A melléktermékek és hulladékok képződésének megelőzése és élelmiszer és nem élelmiszer célú értéknövelő hasznosítása a hozzáférhető legjobb technológiák A lánc menedzsment módszerek alkalmazása a vállalatok között az együttműködés és a termékpálya kapcsolatok hatékonyságának javítására, beleértve a minőségirányítási, kockázat kezelési és marketing módszereket MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 38

39 Fenntartható élelmiszertermelés munkabizottság Kiemelt kutatási témák (3)
A termékpályák hatékonyabb irányítását segítő módszerek fejlesztése - a környezetet terhelő kibocsátások csökkentése A nyersanyagok, csomagolóanyagok és egyéb anyagok hatékonyabb felhasználása A fenntartható fejlődés meglévő módszereinek összegyűjtése és széleskörű ismertetése A nyersanyagok, csomagolóanyagok és egyéb anyagok hatékonyabb felhasználása és a fenntartható fejlődés szempontjából új összetevők alkalmazása. (Konkrétabb, specifikusabb megfogalmazás szüksége spl.: hosszabb eltarthatóság, frissesség megőrzése intelligens csomagolások MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 39

40 Technológia-transzfer, oktatás, hálózatépítés, kommunikáció munkabizottság Kiemelt kutatási témák
Az élelmiszeripari innovációt támogató szemlélet megerősítése A tudás és technológia transzfer és projekt megvalósítás hatékonyságának javítása Oktatás, képzés A nemzetközi hálózatokban való részvétel erősítése A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

41 Az élelmiszeripari innovációt támogató szemlélet megerősítése
Az élelmiszeripari innováció jelentőségét, módszereit népszerűsítő kampány Az élelmiszeripari vállalkozások oktatása az innováció menedzsment, élelmiszerlánc menedzsment és marketing módszerekre A hazai élelmiszeripari KKV-knál az innováció akadályainak felmérése és segédeszközök és megoldások kidolgozása ezek csökkentésére. Az ipar és a kutatás közötti rendszeres párbeszéd elősegítése és fenntartása MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

42 A tudás és technológia transzfer és projekt megvalósítás hatékonyságának javítása
A magyar élelmiszeripar tudás és technológia transzfer központjának létrehozása A csoportos, közösen finanszírozott kutatások rendszerének elterjesztése a hazai élelmiszeriparban Legjobb gyakorlat útmutatók kidolgozása A tudás menedzsment módszerek fejlesztése A beszállító iparágakkal és határterületekkel történő rendszeres innovációs együttműködés erősítése MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

43 Oktatás, képzés A nemzeti és hazai projektekben való részvétel elősegítése A tudás és technológia transzfer hatékony módszereinek oktatása az innovációt támogató, közvetítő szervezetek és a kutatók számára A K+F eredmények átadása az iparnak gyakorlati oktatások formájában A gyakorlati tapasztalatszerzés elősegítése a kutatók számára a vállalatoknál, a vállalti szakemberek számára a kutatásban Az ipar igényeinek felmérése a szakemberek elvárt közép- és felsőfokú képzettségére vonatkozóan MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

44 A nemzetközi hálózatokban való részvétel erősítése
Egyedi vállalati ötleteken alapuló nemzetközi projektek támogatása A nemzetközi K + F és innovációs hálózatokba való bekapcsolódás és részvétel támogatása Az ETP ”Food for Life” és nemzeti élelmiszer-technológiai platformjai és más szervezetek kapcsolatépítő, partnerkereső rendezvényein történő magyar részvétel támogatása Az ERA-NET-ekben való magyar részvétel támogatása MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

45 A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása
MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH


Letölteni ppt "dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések