Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szőlészet, borászat szabályozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szőlészet, borászat szabályozása"— Előadás másolata:

1 Szőlészet, borászat szabályozása
Szőlő terület: 3,4 mill ha Termésátlag: hl/ha Éves bortermelés: 158 mill hl

2 Szabályozás célja Feleslegek ne keletkezzenek
Hatásosabb intézkedés legyen az intervenciónál Kisebb export támogatás A termelők versenyképességének növelése Egyensúly a kereslet és a kínálat között Borpiac támogatása a vegy és élelmiszeripar miatt

3 Történet A 60-as években a közös borszervezet megalakítása
Közös nyilvántartások 70-es évek közepén ültetvénytelepítés korlátozása 2001. évben intervenciós intézkedések:borlepárlás, tárolás,kivágás, export támogatása

4 Szabályozás területei
Áruk szabad mozgása teljeskőrű versenysemlegesség Borpiaci egyensúly helyreállítása ( általában az asztali borokra)

5 Szőlőkataszter, készlet és termésnyilvántartás
Folyamatos nyilvántartás a szőlőtermő területekről Tízévente: statisztikai alapfelmérés: fajta neve, tőkék kora kitettség, fekvés sor és tőtáv öntözés, támrendszer, alany termőképesség

6 Éves időközi felmérés Szükséges a döntések előkészítése miatt
Szőlő, must és bortermésről éves jelentés

7 Szőlőfajták Tagállami jogkör
Átmeneti időszak az elnevezésekkel kapcsolatban

8 Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások, analitikai módszerek
Zónák szerint szabályozzák az eljárásokat Mustjavítás Savhozzáadás Savtompítás Kénezés Pezsgő és likőrbor technológia

9 Minőségi borok Nem halmozódnak a készletek
Kevés szabályozás vonatkozik rá Támogatja a borok minőségivé tételét Főleg nemzeti szabályozás van Szabály az üvegre, címkére

10 Export Alkoholtartalom alapján
Kiegészítés a közösségi ár és a világpiaci ár között Célországtól is függ a támogatás mértéke

11 Támogatás vonatkozik Asztali bor Likőrbor Szőlőlé Szőlőmust exportra

12 Minősítés Alapelvek, konkrét előírás nincs Magyarországi előírások:
Szaporítóanyag Telepítés ellenőrzés Borminősítés Minőségi borok minősítése forgalombahozatal előtt

13 Piacszabályozási intézkedések
Asztali borok termelői árának támogatása Ez biztosítja a termelők megélhetését

14 Szőlőmust felhasználásának támogatása
Must versenyhelyzetének támogatása Szőlőléhez felhasználható legyen Augusztus 1-ig értesíteni a hatóságot, hogy mennyi szőlőt szeretnének ilyen módon feldolgozni Készleteket nyilván kell tartani

15 Magántárolás Javítani a piaci árakat Bortermelők vehetik igénybe
Az ár fedezi a tárolási és a kamatköltségeket Vonatkozik: must, sűrítmény, asztali borok

16 Lepárlás Célja a gyenge borminőséget adó nagy hozamú szőlő termelésének szankcionálása Szeszfőzde kap támogatást

17 Lepárlás fajtái Kötelező: borkészítés melléktermékei
Kötelező: nem borszőlőből készült bor Borpiacot támogató lepárlás: finomszesz, egyéb élelmiszeripari alapanyagok vagy üzemanyagnak adják el harmadik országba

18 Borászati melléktermékek kötelező lepárlása
Kisebb kipréselés legyen A melléktermékek másra ne legyenek használhatók Helyette egyes tagországokban a kötelező kivonás ellenőrzött körülmények között A lepárló üzem fizet a beszállításért a termelőnek

19 Termelési potenciál szabályozása
Termő terület növekedésének megakadályozása (2010-ig tilalom a borszőlőre) Termelésből történő végleges kivonás támogatása (a hely meghatározása a tagállamok kezében) Termőterület szerkezeti átalakítása (kivágott ültetvények helyére)

20 Bor jövedéki adójának szabályozáa
Nagy a szabadságuk a tagállamoknak Jövedéki adó lehet 0

21 Szőlész borász szakmai szervezetek
Megalapításuk célja: biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében; Ösztönözni a kínálati oldal koncentrációját és a tagok által előállított termékek forgalomba hozatalát; Csökkenteni a termelési költségeket és stabilizálni a termelői árakat; Ösztönözni a környezetkímélő termesztéstechnológiai és termelési módszerek, valamint hulladékfeldolgozási technikák alkalmazását különösen a víz, a talaj és a táj védelme, a biológiai sokszínűség megóvása és/vagy elősegítése érdekében

22 A szakmai szervezetek a következő intézkedéseket hajtják végre
- termelés és a piac ismeretének és átláthatóságának javítása; termékek forgalomba hozatalának koordinálásában való részvétel különösen piackutatás és piaci tanulmányok készítése által; a közösségi szabályozással összhangban álló típusszerződések kidolgozása; a termelési potenciál teljesebb kihasználása;; megfelelő információk szolgáltatása és kutatások végzése, amelyek révén a termelést, a piaci igényeket, a fogyasztói ízlést és elvárásokat jobban kielégítő termékek irányába lehet elmozdítani, különösen a termékminőség és a környezetvédelem tekintetében;

23 Folytatás olyan módszerek kidolgozása, amelyek elősegítik a növényvédőszerek és egyéb környezetterhelő anyagok használatának csökkentését, valamint biztosítják a termék jó minőségét és a víz- és talajvédelmet; olyan módszerek és eszközök kidolgozása, amelyek segítségével a termék minősége a termelés, a borkészítés és a forgalomba hozatal összes szakaszában javítható; az ökológiai gazdálkodás, az eredetmegnevezések, a minőséget igazoló címkék és a földrajzi jelzések nagyobb felhasználása és védelme; az integrált termesztés vagy egyéb környezetkímélő termesztési módok használatának ösztönzése.


Letölteni ppt "Szőlészet, borászat szabályozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések