Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Enzimek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Enzimek."— Előadás másolata:

1 Enzimek

2 Az enzimek kémiai vonatkozásai
Minden enzim fehérje

3 Enzimek feladatai különböző szinteken:

4 Enzimek főbb hatásterületei
Táplálék lebontása Felépítő folyamatok Szabályozó folyamatok Védekező mechanizmusok

5 ENZIMEK TULAJDONSÁGAI
REVERZIBILIS REAKCIÓK DENATURÁLHATÓAK: magas hő, pH, ionerősség, oldószerek, stb. SPECIFIKUSAK KÉPZŐDÉSÜK GENETIKAILAG KONTROLÁLT

6 ENZIMEK ELŐNYEI NAGYOBB REAKCIÓSEBESSÉG 106-1012*
ENYHÉBB REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEK NAGYOBB REAKCIÓ- + SPECIFITÁS REGULÁLHATÓSÁG

7

8 Nyers ételek (tartósítás=enzimkárosítás)

9 A táplálék átalakulása az emésztés során
A tápcsatorna szakaszai: felső:  szájüreg, garat, nyelőcső középső:  gyomor, vékonybél alsó:  vastagbél 9

10 A szájüregben található enzimek:
alfa-amiláz (ptialin): szénhidrátbontó enzim, ami a keményítőt kisebb részekre bontja. A gyomor savas kémhatása megszünteti a hatását. maltáz: a malátacukrot szőlőcukorrá bontó enzim lizozim: a betegséget okozó, patogén mikrobák szaporodását gátolja (fogkrém).

11 A gyomorban található enzimek:
pepszin: a természetben előforduló csaknem minden fehérjét képes rendkívül erélyesen és gyorsan lebontani. kimozin, rennin: elsősorban a tej bontása (gyerekeknél).

12 Vékonybél Az emésztés és felszívódás döntően itt zajlik.
Hossza 6 méter, belső felületét 0,5-1,0 mm-es ujjszerű kitüremkedések, ún. bélbolyhok fedik. A bolyhokon mikrobolyhok találhatók, ezek összessége a kefeszegély. A bélfelület felnőtt emberben mintegy 250m2!!!!!!! 12

13 A hasnyálmirigy és vékonybél-enzimek:
laktáz: a tejcukrot galaktózzá és szőlőcukorrá bontó enzim szacharáz: a répacukrot (szacharózt) hasítja szét glükózra és fruktózra. lipázok: elsősorban a triglicerideket hidrolizálják. proteázok (tripszin): a fehérjékben található peptidkötések hidrolízise révén bontják le a fehérjéket kisebb peptidekre, majd aminosavakra. nukleázok: nukleinsavat bontó enzimek

14 Vastagbél Na, K és víz felszívódás
hossza kb. 1,5 méter Na, K és víz felszívódás a baktériumok által termelt vitaminok (K, B12, tiamin, riboflavin) felszívódása széklet: emészthetetlen rostokat, kevés fehérjét, zsírt, levált bélhámsejteket, emésztő enzim részeket, epefestékeket tartalmaz. 14

15 Új Intenzyme termékek

16 PAPAIN A papayában (Carica papaya) található fehérjebontó enzim a papain enzim. A saját súlyának harmincötszörösét kitevő mennyiségű hús megemésztésére képes. Hatékonyságát nem befolyásolja a tápcsatorna adott szakaszának kémhatása

17 PAPAIN HATÁSAI: gyulladáscsökkentő
rák elleni kezelések kiegészítéséhez cukorbetegség szövődményei ellen csökkentik a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat valósággal megtisztítja a bélfalakat

18

19 BROMELIN Az ananász (Ananas comosus), a Broméliafélék családjába tartozó növény. Az ananász növény termése és szára tartalmazza a bromelin nevű enzimet. Az 1950-es évek óta használnak különböző terápiás célokra.

20 BROMELIN HATÁSAI: segíti a fehérjeemésztést
gyorsítja az izmok regenerációját probiotikus hatást fejt ki csökkentheti a második szívinfarktus kialakulásának veszélyét rákellenes vegyületek termelését segítheti elő. hatásos lehet a visszértágulat kezelésében. heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulást tapasztaltak bromelin-terápiát követően. az immun-komplexek szintjét is csökkenti ami szklerozis multiplex esetén kedvező hatású.

21

22 GASTRO BALANCE gyomorégés reflux betegség gyomorfekély

23 GASTRO BALANCE A savlekötő készítmények jelentősen gyengítik az emésztőenzimek hatékonyságát! Proteáz enzimek a fehérjék bontását már a gyomorban elkezdik, majd a vékonybélben folytatják. A lipáz enzim, a zsírokat bontja. A zsírban oldódó tápanyagok, vitaminok a képesek lesznek felszívódni, hasznosulni. A szénhidrátokat bontó enzimek: az amiláz enzim a keményítő részleges bontását végzi. a glükoamiláz a keményítő molekulaláncának a végén hat. a celluláz alakítja át a cellulózt glükózzá, ezzel teszi lehetővé rostok lebontását.

24 GASTRO BALANCE Ásványi anyagok Növényi összetevők:
Kálium-hidrogénkarbonát, Nátrium-hidrogénkarbonát Magnézium-citrát Növényi összetevők: Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra L.) Gyomorfekély kezelésére régóta használják. A védekező mechanizmust stimulálva megakadályozza a fekély kialakulását. Gyulladáscsökkentő, köptető, görcsoldó szer. Kamilla (Matricaria chamomilla) gyógyítja a gyomor- és bélbajokat, gyulladásellenes, görcsoldó. Hatásos gyomor- bélhurut- és nyombélfekély esetén.

25

26 DIGEST MIX Táplálékunk fő összetevői a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, melyek lebontására csak enzimek segítségével vagyunk képesek. Sok embernél jelentkezik emésztési probléma a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása után, mivel az ezekben található rostokat nem vagyunk képesek lebontani. Ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja a tejcukrot (laktóz), képesnek kell lenni a lebontására, ami a laktáz enzimmel lehetséges. A proteáz enzimek képesek a fehérjék belső kötéseinek hasítására. A lipáz enzim, mely a zsírokat kisebb egységekre bontja.

27 DIGEST MIX A borsmenta (Mentha piperita) hatóanyagai gyorsan enyhítik a hányingert, hányást, a haspuffadást, a gyomor- és bélgörcsöt, valamint az idegi eredetű gyomorpanaszokat is. Megkönnyíti az epehólyagból az epe ürítését, görcsoldó és szélhajtó hatással rendelkezik. Az ánizs (Pimpinella anisum) a Földközi-tenger mellékéről származik, már az ókori Egyiptomban is használták. Étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják.

28


Letölteni ppt "Enzimek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések