Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak"— Előadás másolata:

1 Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
© A tananyag a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform szellemi terméke, bármilyen változtatás csak a Platform írásbeli engedélyével lehetséges. Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak Lelovics Zsuzsanna Kovács Ildikó Antal Emese Henter Izabella Turcsák Katalin Szász-Győző Zsuzsanna

2 Az egészség Mi az egészség? Mit tehetsz az egészséged érdekében?

3 Miért fontos a megfelelő táplálkozás?
Érezd jól magad! Ne légy beteg vagy elhízott! Nőj nagyra, legyél izmos! Ne fáradj el hamar! Jól fogjon az agyad!

4 Ne csak egyél, hanem táplálkozz!
Sokat és finomat szeretek enni! Ez nem baj. Fontos, hogy ügyelj a mennyiségre és összetételre!

5 Az ételek-italok legfontosabb összetevői
Víz Energia (Zsírok, szénhidrátok)‏ Építőanyagok (Fehérjék, ásványi anyagok)‏ Szabályozó anyagok (Vitaminok, ásványi anyagok)‏

6 Szervezetünknek energiára van szüksége
Nem mindegy, hogy mit „tankolunk”!

7 Energia „mérleghinta”
Amit megeszel és megiszol, abból van energiád, abból növekedsz és tested abból újul meg.

8 Napi energiaszükséglet
alapanyagcsere sport házi munka, tanulás Összes

9 Energiafelhasználás 1 óra testmozgás ~ fél liter üdítőital energiatartalma fél óra kocogás ~ 2–3 gombóc fagyi

10 A sportolás energiaigénye
Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Nem mindegyik ilyen!

11 Kiegyensúlyozott étrend

12 Hogyan épül fel a táplálkozási piramis?

13 Napi 5 étkezés Vacsora 20% Reggeli 20% Uzsonna 10% Tízórai 10% Ebéd
40%

14 Esztek-e ezen kívül is?

15 Mennyit együnk? Zöldségek, gyümölcsök naponta 3–4 alkalommal
Édességek, rágcsálnivalók ritkán Zsírok, zsíros ételek naponta maximum 7 dkg Tojás hetente 2 alkalommal Húsok, hal, szárazhüvelyesek naponta 1 adag Tej és tejtermékek napi 3 adagban Gabonafélék, burgonya napi 3–4 adagban Zöldségek, gyümölcsök naponta 3–4 alkalommal

16 Napi folyadékszükséglet
Felkelés után Reggelihez Délelőtt, szünetekben Ebédhez Délután Vacsorához Vacsora és lefekvés között 7-9

17 Mihez kell a só? Tested víztartalmának megőrzéséhez.
A mozgáshoz, izmaid működéséhez. Az ételek megemésztéséhez.

18 Sóból is megárt a sok Szereted a mogyorót? Válaszd a só nélkülit!
A paradicsomot, uborkát ne sózd! Élvezd az ételek természetes ízét! Az elkészült ételekben elég só van, ne tegyél rá többet!

19 A félkész- és készételek nagy része már tartalmaz sót!
NE sózd újra meg! Nagyon sós ételeket csak mértékkel fogyassz!

20 Egy címke = sok információ
Amikor legközelebb vásárolni mész, a polcról levéve olvasd el a termékek címkéjét! Mit tudsz meg róluk?

21 A címkék titkos INBÉ kódja
Ilyen feliratokat találhatsz az élelmiszereken Amennyiben az alsó sorban lévő számok kicsik, többet ehetsz belőle Amennyiben az alsó sorban lévő számok nagyok, kevesebbet ehetsz belőle

22 Miben segítenek az INBÉ kódok?
Abban, hogy a nap folyamán megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszereket fogyassz! Abban, hogyha odafigyelsz, nagykorodban is egészséges leszel!

23 Ne a tévére hallgass, ha eszel!
Ne azért vegyél vagy vetess meg szüleiddel egy élelmiszert, mert tetszett annak a reklámja!

24 Összefoglalás Emlékszel? Így kezdtük az órát: lehet, hogy mennyiségileg sokat és jóízűen eszel, mégsem biztos, hogy mindazt fogyasztod, amire szervezetednek szüksége van. Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz okosan!


Letölteni ppt "Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések