Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaVince Rácz Megváltozta több, mint 10 éve
1
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia 2009. június 21-23. Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra? A HiPro szójadara előnyei sertések takarmányozásában Zsarnóczay Sándor, Pig-DATA Kft. – Danisco Animal Nutrition
2
A HiPro szójadara gazdasági előnye a gyakorlatban
3
Tápanyagok Feldolgozás (extrahálás) Ár Termelési eredmények A HiPro szójadara beszerzési-döntések alapja
4
Miért a HiPro szójadara? Következetesen magasszínvonalú extrahálási standard Magas ny.fehérje (min. 47,5 %) és lizin (min. 2,98 %) szintek Alacsony rosttartalom (max. 3,3 %) Magas energiaszint - (A)ME baromfi:2525 kcal/kg vagy 10.55 MJ/kg - ME sertés:3385 kcal/kg vagy 14.15 MJ/kg Optimális gyártástechnológia - Ureáz-aktivitás 0.01-0.2 pH emelkedés - Fehérje oldhatóság 0,2 % KOH oldatban: 73–87 % - PDI
5
HiProII. osztályúDiff. Nyersfehérje, %47,5 - 4944-464 Nyerszsír, % min.0.50.50 Nyersrost, % max.3,3-3,57,03,5 Nedvességtart., % max.12,012,00 Az USA Olajosmagfeldolgozók Szövetségének általános előírásai szójadarára (NOPA)
6
Nyersfehérje %-os eloszlása 26357 HiPro minta analitikai vizsgálata alapján Átlag: 47,49 %, 1 SD 0,81
7
Olajosmag darák aminosav tartalmának összehasonlítása 44% szójadara HiPro szójadara Gyapotmag dara Canola Arginin3.43.84.62.34.623.5 Lizin2.93.21.72.31.81.7 Metionin0.650.750.520.70.421.5 Cisztin0.670.740.640.470.730.7 Triptofán0.60.70.50.40.5 Hisztidin1.11.31.1 111 Leucin3.43.82.42.63.72.6 Izoleucin2.52.61.31.51.82.1 Fenilalanin2.22.72.21.522.2 Treonin1.721.31.71.21.5 Valin2.42.71.9 2.3 Naprafor- gódara Földimo- gyoró dara Repcemag dara
8
elégtelen hőkezeléstúlságos hőkezelés optimális hőmérsékleti tartomány Fehérje és aminosav emészthető- ség Hőkezelés hatása a fehérjék és aminosavak emészthetőségére ill. antinutritív anyagok koncentrációjára Antinutritív anyagok koncentrá- ciója
9
elégtelen hőkezeléstúlságos hőkezelés Optimális hőmérsékleti tartomány Fehérje és aminosav emészthetőség Minőségbiztosítás: hőkezelés hatása a fehérjék és aminosavak emészthetőségére ill. az antinutritív anyagok koncentrációjára Antinutritív anyagok koncentrációja Idő: 25 - - - 20 ------------------ 5 2 -------- 1 Ureáz:.3.02 - - - - - 0 0,2 % KOH: 70 85 - - 90 PDI: - - - 30 15 - -
10
A helyes extrahálás táplálóanyag-megőrző szerepe Elégtelen-Antinutritív tényezők Hőkezelés tripszin inhibitorok lektinek lipoxygenázok (Ureáz teszt) Túlzott-A fehérjék denaturálódnak HőkezelésA lizin tönkremegy (KOH fehérjeoldhatósági teszt)
11
Szójadara ajánlott minőségellenőrzésére alkalmas eljárások összefoglalása Teszt Időigénye (perc) Szükséges szaktudás PontosságJó értékek Ureáz index20alacsonyátlagos0,02 – 0,30 0,2 % KOH oldhatóság 20 alacsony/ átlagos 70-85% (70%) PDI10 alacsony/ átlagos jó15-30% (< 45%) TIA (Tripszin Inhibitor Aktivitás) > 24 óramagasjó< 5 mg/g Festés (cresol piros) <10alacsonygyenge 5,0–6,5 mg/g
12
Összefoglalás: 1.Szójatermékek széles skálája áll a takarmányipar rendelkezésére. 2.A szója jellemzőire nagy hatással van a származási ország és az al- kalmazott hőkezeléses technológia. 3.A fehérje és az aminosavak emészthetőségét ill. az antinutritív anya- gok koncentrációját megfelelő hőkezelési eljárással optimálisan lehet befolyásolni. 4.A minőségbiztosítási eljárások segítségével megállapítható a hő- kezelés foka ill. a recept emészthető táplálóanyagainak variabilitása. 5.Az előadásban említett tesztek közül egyet mindenképpen érdemes rendszeresíteni az üzemben és a kapott adatokat használni kell a recept formulázás során is, továbbá ezek segítségével kialakítható a GMP (Megbízható Termelési Eljárások) alapjai is.
13
A jobb minőségű fehérjehordozó annak magasabb tonnánkénti ára ellenére megjutalmazza a számoló, igényes szakembert, aki nemcsak brojlert, hanem hasznot akar „termelni”. - Dr. Németh Boldizsár -
14
A HiPro és II. osztályú szójadara fontosabb beltartalmi paraméterei (%) Beltartalmi paraméterII. osztályú szójadaraHiPro szójadara Szárazanyag88 ME baromfi MJ/kg9,8210,55 ME sertés MJ/kg13,4614,15 Nyersfehérje44-4647,5 min. Nyersrost5,603,30 max. Lizin2,802,98 min. Metionin0,620,67 Treonin1,721,87 Triptofán0,74 Kálcium0,290,27 Teljes foszfor0,27 Kálium2,001,98
15
Szójadara energiaszintek HiProII. osztályúKülönbség Baromfi (A)ME MJ/kg 10,559,820,73 Sertés ME MJ/kg 14,1513,460,69
16
Hogyan számoljunk?
17
Számolás valós ileális emészthetőségen alapuló adatokkal Emészthető lizin, treonin, metionin és triptofán értékekre.
18
Miért célszerűbb emészthetőség alapján számolni? Különböző alapanyagok aminosavai eltérő módon hasznosulnak. Pl. a szójadarák lizinje 85-91% mértékben emészthető… (a csak húsliszté 70-75%-os!) A „tradícionális” formulázás ezt nem veszi figyelembe. A tradícionális módon formulázott táp hatékonysága nem az elvárt szinten alakul… Emészthetőség alapján az alapanyok egymáshoz való viszonyítása sokkal objektívebb, az így formulázott táp termelés- és költség hatékonysága kedvezőbb…
19
HiPro, II.o. szójadara, árpa, búza és kukorica fontosabb aminosavainak valós ileális emészthetősége (%) – monogasztrikus gazdasági haszonállat fajok % nyers- fehérje lizinmetionintreonintriptofán HiPro89,1091,5091,9587,7091,50 II.o.86,5088,9090,6085,2587,00 Árpa79,7076,9584,7577,8079,65 Búza88,4075,9583,9576,3081,20 Kukorica 86,2078,8590,6582,3582,00
20
Sertés- és brojler-szükségletek az előző adatok felhasználásával és az alábbi források ajánlásával: ileális emészthetőség alapján NRC, Degussa, INRA, AFZ, ITCF, ADISSEO, Ajinomoto, AmiPig és SwinePro
21
MIN. - MAX. ME Kcal/(MJ) /kg Nyers- rost % Nyers- fehérje % Emészt. Lizin % Emészt. Metionin % Emészt. Treonin % Emészt. Triptofán % Brojler starter 3150 (13,17) Max. 3,0 Min. 21,5 Min. 1,10 Min. 0,45 Min. 0,69 Min. 0,17 Brojler nevelő 3200 (13,38) Max. 3,5 Min. 20,0 Min. 0,98 Min. 0,37 Min. 0,64 Min. 0,16 Brojler befejező 3250 (13,59) Max. 3,8 Min. 18,0 Min. 0,86 Min. 0,35 Min. 0,57 Min. 0,15 Malac starter I. 10 kg alatt 3400 (14,21) Max. 3,0 Min. 23,5 Min. 1,30 Min. 0,50 Min. 0,75 Min. 0,28 Malac starter II. 10-19 kg 3350 (14,00) Max. 3,3 Min. 22,0 Min. 1,20 Min. 0,45 Min. 0,70 Min. 0,25 Malac starter III. 20-30 kg 3300 (13,80) Max. 3,6 Min. 20,5 Min. 1,10 Min. 0,40 Min. 0,67 Min. 0,21 88% szárazanyagra, kész-táp etetése alapján (DEGUSSA+AVENTIS, 2001)
22
Mi állapítható meg? A HiPro szójadara használata a magasabb ára ellenére is gazdaságosabb alapanyag a II.o. szójadarához viszonyítva. A HiPro szójadarát alkalmazva a recept rosttartalma alacsonyabb, így nagyobb valószínűséggel biztosítható a takarmány jobb emészthetősége, továbbá a nyersfehérje sem korlátoz(!). Vagyis a takarmány-fajlag 1 kg vágósúly előállításához előnyösebben alakul(hat)!
23
Mi a tanulság? A HiPro (ha a nyersfehérjét nem korlátoztuk) minden esetben kiváltotta a II.o. darát a receptekben. A nyersfehérje korlátozása esetén is a HiPro nagyobb arányban került be a receptekbe. A HiPro így is, úgy is gazdaságosabb emészthető aminosav forrás, mint a II.o. dara.
24
ÖSSZEFOGLALVA: Ma az állattartóknak minden meg-takarított fillér(!) számít! Bebizonyítottuk, hogy – a legtöbb esetben – egy drágább alapanyag használata költség- hatékonyabb lehet, mint a hasonló kategóriájú, de olcsóbb alapanyag! A HiPro szójadara nemcsak gazdaságo- sabb, de az állatok számára is könnyebben emészthető takarmány alapanyag!
25
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.