Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK."— Előadás másolata:

1 ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK

2 OLDATOK Az oldatok oldószerből és oldott anyagból állnak.
Az oldószer:folyadék (többnyire víz) Az oldott anyag:lehet szilárd (cukor, só),folyadék (ecet,alkohol), gáz (szén-dioxid) Az oldódás mindig hőváltozással jár.

3 OLDHATÓSÁG Az oldhatóság 100g telitett oldat összetételét jelenti.Azt is meg kell adni,hogy milyen hőmérsékleten telitett az oldat. A kálium-klorid oldhatósága 40 fokon 28,5g.Mit jelent ez? Megoldás:100g oldat 40 fokon 28,5g anyagot képes feloldani.

4 OLDATOK ÖSSZETÉTELE Tömegszázalék= Oldott anyag tömege oldat tömege
.100

5 PÉLDAMEGOLDÁS Reggeli teánkat cukorral édesitjük.Ha egy csésze tea tömege 180 g, és két kockacukrot teszünk bele,melynek tömege 20 g akkor hány tömegszázalékos az oldat amit megiszunk? Megoldás: 2og 10t% .100= 20g+180g

6 PÉLDAMEGOLDÁS Hány g sót és hány g vizet tartalmaz a 300g 15t%-os oldat? A 15t% azt jelenti,hogy: 100g oldatban 15g oldott anyag van TEHÁT 300g oldatban ? oldott anyag van Megoldás:45g.

7 A KEVERÉKEK TIPUSAI Oldat pl:limonádé Szuszpenzió:pl.rostos gyümölcslé
Emulzió:pl tej Hab:pl:tejszinhab Füst:pl.cigarettafüst Köd:pl:kölnipermet Gázelegy:pl.levegő

8 Nevezd el a keverékek tipusait!
Olaj és víz keveréke: emulzió Kölnipermet: köd Szénpor és víz keveréke: szuszpenzió Zsircseppek a tejben: emulzió Gyárkémény füstje: füst Tejszinhab: hab Rostos gyümölcslé: szuszpenzió

9 KEVERÉKEK SZÉTVÁLASZTÁSA
A keverékek összetevőinek szétválasztása eltérő fizikai tulajdonságaikon alapul,mint például olvadáspont, forráspont,oldódás. Legfontosabb elválasztási eljárások: -szűrés -bepárlás -kristályositás -desztillálás

10 Min alapul a következő keverékek szétválasztása?
Tengervizből só Az aljárás alapja:az oldószer párolgása Az eljárás neve: BEPÁRLÁS

11 Réz- szulfát oldatból a tiszta viz
Az eljárás alapja: az összetevők eltérő forráspontja. Az eljárás neve:DESZTILLÁLÁS

12 Réz-szulfát oldatból a réz szulfát kristály
Az eljárás alapja:az oldhatóság eltérése hideg és meleg vizben. Az eljárás neve:KRISTÁLYOSITÁS

13 Vizből a szénpor Az eljárás alapja:a részecskék méretének különbsége. Az eljárás neve:SZŰRÉS


Letölteni ppt "ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések