Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!"— Előadás másolata:

1 GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
- A hizlalást befolyásoló tényezők (belső: fajta, egyed, kor, ivar; külső: takarmányozás, falkalétszám, elhelyezés, stressz) - Hizlalási módok (tőke, sonka) - A hízók takarmányozása - A hízók elhelyezése

2 A sertés hizlalása az elválasztástól függően történhet: — két fázisban
malacnevelés 6-8 hetes korig, 15—20 kg-os testtömeg, hizlalás a vágótömeg eléréséig három fázisban a malacnevelés 28—32 napos korig, 6—10 kg testtömegig a malacok utónevelése, 80 napos korig, 25—30 kg testtömegig, hizlalás a vágótömeg eléréséig, 100—110 kg testtömeget160—190 napos korára éri el

3 Etetett takarmányok szerint
A sertéshízlalás a sertéstartás legkönnyebben folytatható tevékenysége. A hízósertések elhelyezése általában fűtetlen istállóban db/rekesz méretben történik. Ismeretes ennél kisebb és nagyobb létszám is, de a leghatékonyabb az említett méret. Etetéstechnika lehet ad libitum önetetés, adagolt etetés a végtermék minőségi követelménye határozza meg a takarmányozási szisztémát Etetett takarmányok szerint extenzív, félintenzív intenzív hizlalásról

4 Extenzív hizlalás a klasszikus sertéshízlalás alapult erre a módszerre, ahol a hosszú hizlalási idő alatt az állatok fokozatosan növelik testméretüket ma már általában a mangalica hizlalása során alkalmazzák a hizlaldában etetett takarmány beltartalma mérsékelt (10-11 MJ energia, % em. fehérje) naponta átlagosan g súlygyarapodás Ennél a módszernél cél az olcsó takarmányozás, és a nagy súlyra való (150kg) hizlalás

5 A hízlalás kezdeti szakaszában
Félintenzív hizlalás Átmenetet képez az extenzív és az intenzív hízlalás között Általában ezt a módszert használják hazánkban is. A hízlalás kezdeti szakaszában (30-70 kg élősúly) koncentráltabb takarmányt (nevelő táp) etetnek (13,5 MJ energia, % em. fehérje), a sertések ebben a szakaszban még nem termelnek jelentősebb mennyiségben zsírt növekedési erély viszont nagy A befejező szakasz a táp beltartalmát csökkentik, a költséges takarmányozás ne drágítsa a hízlalási tevékenységet A keveréktakarmány beltartalma mérsékelt, 12 MJ energia és 11,5-12,5% em. fehérje

6 Hazánkban ritkábban alkalmazott technológia,
Intenzív hízlalás Hazánkban ritkábban alkalmazott technológia, általában a kis vágósúly érdekében végzett hatékony hizlalási módszer A takarmányozás egyfázisú koncentráltabb keveréktakarmánnyal A táp beltartalma 12,5-13,5 MJ emészthető energia és % emészthető fehérje A hízlalás során végig ad libitum önetetést alkalmaznak, a kis súlykategóriában (40-80 kg) nem kell számolni elzsírosodással

7

8

9

10


Letölteni ppt "GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések