Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Nevelés és társadalom Neveléselmélet VII. Kárpáti Andrea

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Nevelés és társadalom Neveléselmélet VII. Kárpáti Andrea"— Előadás másolata:

1 1 Nevelés és társadalom Neveléselmélet VII. Kárpáti Andrea karpatian@t-online.hu

2 2

3 3 „Nemzetköziesedés” nagy gazdasási szervezetek szerepenagy gazdasási szervezetek szerepe multicégek terjeszkedésemulticégek terjeszkedése multimédia hatásamultimédia hatása távoktatás fejlődésetávoktatás fejlődése modellkeresésmodellkeresés

4 4 1. Demográfiai viszonyok expanzió a II. vh. utánexpanzió a II. vh. után mára csökkenés és az átlagéletkor növekedésemára csökkenés és az átlagéletkor növekedése life – long learning (pedagógia +gazdaság)life – long learning (pedagógia +gazdaság)

5 5 1. Demográfiai viszonyok expanzió Mo. isexpanzió Mo. is ’80-as évektől demográfiai csökkenés’80-as évektől demográfiai csökkenés iskolák száma nőiskolák száma nő kettősség a ’90-es évektőlkettősség a ’90-es évektől

6 6 2. Pénzügyi nyomás erősödése ’72-es olajválság’72-es olajválság hosszú távú gondolkodáshosszú távú gondolkodás value for moneyvalue for money minőségbiztosításminőségbiztosítás eredményesség, hatékonyságeredményesség, hatékonyság mennyire eredményes a magyar oktatás?mennyire eredményes a magyar oktatás? (IEA, PISA)

7 7

8 8 Feladat 1. Írd le a grafikonnal szemléltetett folyamatot, ha y-nal egy járműnek a középponttól mért távolságát mérjük! ?

9 9 Feladat 2. Az alábbi grafikon egy versenyautó sebességváltozást mutatja, amikor egy vízszintes pálya második körét futja. Melyik pályán fut az autó?

10 10 Mintafeladat a PISA 2000 vizsgálatból... Az ózon képződését az alábbi képregény segítségével szemléltetjük. Tegyük fel, hogy van egy nagybácsid, aki szeretné megérteni a képregény jelentését. Az iskolában azonban semmilyen természettudományos oktatást nem kapott, és nem érti, hogy a képregény szerzője mit próbál elmagyarázni. Azt tudja, hogy a légkörben nincsenek kis emberkék, ezért azon töri a fejét, mit jelenthetnek itt a képregényben. Azon gondolkodik, mik ezek a különleges O, O2, O3 jelek, és miféle folyamatot ábrázolnak a képek. Tételezzük fel, hogy bácsikád tudja,...... Az ózon képződését az alábbi képregény segítségével szemléltetjük. Tegyük fel, hogy van egy nagybácsid, aki szeretné megérteni a képregény jelentését. Az iskolában azonban semmilyen természettudományos oktatást nem kapott, és nem érti, hogy a képregény szerzője mit próbál elmagyarázni. Azt tudja, hogy a légkörben nincsenek kis emberkék, ezért azon töri a fejét, mit jelenthetnek itt a képregényben. Azon gondolkodik, mik ezek a különleges O, O2, O3 jelek, és miféle folyamatot ábrázolnak a képek. Tételezzük fel, hogy bácsikád tudja,......hogy az O az oxigén jele,...hogy az O az oxigén jele,...hogy mik az atomok és a molekulák....hogy mik az atomok és a molekulák. Írd le a képregény magyarázatát a nagybácsid kérésére!Írd le a képregény magyarázatát a nagybácsid kérésére! Magyarázatodban az atomok és molekulák kifejezéseket a 4. és 6. sorokban leírtak szerint használd!Magyarázatodban az atomok és molekulák kifejezéseket a 4. és 6. sorokban leírtak szerint használd!

11 11 A PISA eredmények okai: A szülők foglalkozása erősen meghatározza az iskolai teljesítménytA szülők foglalkozása erősen meghatározza az iskolai teljesítményt A különbség az iskolák közt, s nem az iskolákon belül vanA különbség az iskolák közt, s nem az iskolákon belül van

12 12 3. Az irányítás átalakulása: Hatalmassá nőtt az oktatási rendszer, nem lehet hagyományosan irányítaniHatalmassá nőtt az oktatási rendszer, nem lehet hagyományosan irányítani Centralizálás decentralizálásCentralizálás decentralizálás a felelősség helyi szintre kerüla felelősség helyi szintre kerül a diákok egyre inkább megjelennek az irányításbana diákok egyre inkább megjelennek az irányításban

13 13 Magyarországon: Törvény1963. 1985. 1990.1993.1995.1996.1999.2002.2003. Tanterv 1978. központi, előíró 1995. NAT 1. 1999. KET 2003. NAT 2.


Letölteni ppt "1 Nevelés és társadalom Neveléselmélet VII. Kárpáti Andrea"

Hasonló előadás


Google Hirdetések