Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aminosavak és fehérjék

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aminosavak és fehérjék"— Előadás másolata:

1 Aminosavak és fehérjék

2 Aminosavak….. Amino-és karboxil-csoportot tartalmazó molekulák
A fehérjék felépítő egységei az a-aminosavak közé tartoznak

3 Aminosavak….. Savas és bázikus tulajdonságuk is van
A két funkciós csoport egymásnak is képes protont átadni ikerion

4 Az élő szervezetek fehérjéit 20 féle a-aminosav alkotja, köztük csak az oldallánc szerkezetében van különbség Az oldallánc lehet apoláris vagy poláris sajátságú. A poláris oldallánc semleges, savas vagy bázikus jellegű.

5 Apoláris aminosav oldalláncok…..

6 Poláris aminosav oldalláncok…..

7 Aminosavak….. Vízkilépéssel kapcsolódhatnak egymással (kondenzáció)
peptidkötés (amidkötés) Dipeptid Polipeptid Fehérje (jellegzetes térszerkezetű makromolekula)

8 A fehérjék Jellegzetes térszerkezetű, sajátságos működésű makromolekulák Feladataik az élő szervezetekben: Enzimek (biokatalizátorok) Szállítófehérjék (pl. hemoglobin) Struktúrfehérjék (pl. haj, köröm) Izomfehérjék Immunfehérjék (ld.védekezés) Tartalék tápanyagok (pl. szójamagban) stb.

9 A fehérjék Működésükhöz megfelelő térszerkezettel kell rendelkezniük
Négyféle szerkezetszinttel jellemezhetőek: Elsődleges, másodlagos, harmadlagos és negyedleges szerkezet

10 A fehérjék elsődleges szerkezete
= az aminosavak sorrendjével (polipeptidlánc) Az R-csoportok sorrendje a lényeg, mert ez befolyásolja a többi szerkezeti szintet, vagyis megszabja a fehérje összes tulajdonságát így a funkciót is!

11 A fehérjék elsődleges szerkezete
Akár egy aminosav cseréje is megszüntetheti a működőképességet (pl. sarlóssejtes anémia) Sarló alakú vörösvérsejt Egészséges vörösvérsejt

12 A fehérjék elsődleges szerkezete
Mi rögzíti ezt a szerkezetet? N-vég (amino-vég) C-vég (karboxil-vég)

13 A másodlagos szerkezet
= a polipeptidlánc rövidebb-hosszabb részeinek térbeli elrendeződése Kétféle lehet: a-hélix b-redő Rögzítése: hidrogénkötések az NH- és a CO- csoportok között

14

15

16 Harmadlagos szerkezet
= a teljes polipeptidlánc térbeli elrendeződése Rögzítése: az R-csoportok közötti másodlagos kötések: Hidrogénhíd Diszperziós kölcsönhatás (van der Waals) Elsődleges kötések: Diszulfid-híd ( daueroláskor ) Ionos kötés

17 Harmadlagos szerkezet
Jellegzetes ~ : Globuláris alak (gömbszerű) pl. hemoglobin Fibrilláris alak (szálas alak) pl. haj, izomfehérjék

18 pepszin kollagén

19 Harmadlagos szerkezet
Megszabja a fehérje oldhatóságát Poláros oldalláncok a felszínen vízoldható fehérje Apoláros oldalláncok a felszínen zsírban oldható fehérje (pl. sejthártyában)

20 Negyedleges szerkezet
Csak akkor van, ha a fehérje több polipeptidláncból (alegységből) áll = az alegységek a térbeli kapcsolódása Rögzítés: R-csoportok közötti kötések

21 Fehérjék denaturációja
= a térszerkezet elvesztése Következmény: a funkció elvesztése Lehet: Reverzibilis (megfordítható) Irreverzibilis

22 Fehérjék denaturációja
Okai: fizikai vagy kémiai behatások Fizikai: UV-sugárzás Radioaktív-sugárzás Kémiai: pH Nehézfémek sói (réz, cink, ólom stb) Fertőtlenítőszerek Formaldehid stb.

23 Fehérjék denaturációja
Minden fehérje más-más hatásra érzékeny Legérzékenyebbek az enzimfehérjék (ezeknek a denaturálódása halálhoz vezethet!) Érzéketlenek a struktúrfehérjék (pl haj) Prion (szivacsos agyvelőgyulladás, kerge marhakór kórokozója)

24 A fehérjék csoportosítása
Összetétel alapján: Egyszerű fehérje (protein) Összetett fehérje (proteid)

25 Hemoglobin… ….és a hem

26 inzulin prion

27 Keratin, azaz a haj Citokróm


Letölteni ppt "Aminosavak és fehérjék"

Hasonló előadás


Google Hirdetések