Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaGréta Oroszné Megváltozta több, mint 10 éve
1
A globális melegedés hatása az élelmiszeripari nyersanyagok minőségére és tárolási potenciáljára
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Budapest Név
2
Vonatkozó tanulmányok, megfigyelések
Fő vizsgálati területek Környezeti hatások felmérése és elemzése Élelmezés-biztonsági elemzések Leggyakrabban vizsgált hatások: Hogyan hat a globális melegedés a használható termőföld mennyiségére? Milyen hatással bír a változás a megtermelt élelmiszermennyiségre Általánosítható tapasztalatok: A melegedés erősödése várhatóan csökkenti művelhető területeket Számolni kell a termésmennyiség (termésátlagok) csökkenésével és a termelési költségek növekedésével
3
A globális felmelegedés várható általános hatásai
4
A klímaváltozás post-harvest tevékenységet érintő hatása
Érintett területek: A friss gyümölcs és zöldségellátás Szezonon túli tárolás (tárolási potenciál) A tartósítóipar nyersanyag ellátása Termelésbiztonság (extrém időjárási hatások) mennyiség, minőség, gazdaságosság Termelési szerkezetváltozás (borsó kukorica)
5
Az előadás célja Összefoglalni az aszály és a szárazodás eredményeként megjelenő hatásokat, melyek befolyásolhatják a post- harvest tevékenységet és az élelmiszeripari feldolgozást Felhívni a figyelmet azokra a fejlesztési és kutatási területekre melyek a globális felmelegedés hatásaként jelentőségüket és súlyukat tekintve várhatóan érintettek lesznek
6
Az emelkedő hőmérséklet biológiai hatásai a „post-harvest” területen
Érésbiológiai hatások termékminőségre gyakorolt érzékelhető és várható hatások eltarthatósági időt befolyásoló érésbiológiai szempontok Tárolási módszerek alkalmazására kifejtett hatások Gazdasági hatások energiafelhasználás szállítási feltétek változása –hűtőlánc igénye piaci hatások
7
Érésbiológiai hatás Az építő és lebontó folyamatok arányának eltolódása a fotoszintetikus aktivitás várható csökkenése a respirácós folyamatok intenztásnövekedése Érvényesül az Arrhenius-i kinetika hatása
8
Globális-hőmérsékletváltozás
A hőmérséklet éves átlagainak változása Gödöllőn között (Jolánkai et al., 2003)
9
Augusztus és szeptember hónapok hőmérsékleti adatai
maximum hőmérséklet átlaghőmérséklet
11
Az objektív mínőségmeghatározási módszerek igazolják:
Hőségnapokon a lebontó folyamatok domináns szerephez jutnak Csökken/ elmarad a szénhidrát gyarapodás Felgyorsul a savfogyás a termésben Felgyorsul a pektinanyagok bomlása és az állományváltozás Gátlódik a fedőszín kialakulása Csökken a tárolási potenciál Előrecsúszik az optimális szüretidő
12
Környezeti légállapot változása
A korai melegedéssel csökken az „inferrior” jellegű termékek egyszerű (szellőztetéses tárolásának) lehetősége A tárolt termékek jelentős minőségi veszteségével kell számolni Megnő a költségigényesebb hűtőtárolás iránti igény
13
Gazdasági hatások Költségnövekedés Piaci hatások
Külső hőterhelés Qe = A k (Tk-Tbe) + Ts Költségnövekedés hőterhelés növekedése miatt hűtési költségnövekedés hűtésigényes napok számának növekedése szállítási hűtésigény növekedés Piaci hatások tárolhatósági potenciál csökenése, csökkenő polcállóság bevételi veszteség a minőségvesztés miatt tárolhatósági csökkenés, piacvesztés
14
A jövő? Feladatok? Sürgető igény az érintett területek kutatására
Stratégiai területek meghatározása érésmenet és fajtakutatás erősítése, post-harvest tevékenységet érintő termelésmód kutatások támogatása, post-harvest műszaki fejlesztő és technológiai kutatások támogatása (hűtőlánc fejlesztés, tárolókapacitás igényfelmérés és fejlesztés) piac és agrárökonómiai kutatások (piacváltás, stb.)
15
Köszönöm figyelmüket!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.