Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A forrás. A forráspont Var. Bod varu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A forrás. A forráspont Var. Bod varu."— Előadás másolata:

1 A forrás. A forráspont Var. Bod varu

2 A víz melegítése Ha a vizet elkezdjük melegíteni, a vízben levő levegőből buborékok keletkeznek, amely a pohár fenekén és oldalfalain állapodnak meg. A buborékok felszabadulnak, és lassan a víz szabad felszínéhez emelkednek. Ezután vízgőz buborékok keletkeznek, amelyek a hőmérséklet emelkedésével növekednek, mert a buborékok belsejében növekszik a gőz nyomása. Amikor a víz hőmérséklete eléri a 100 °C-ot, a vízgőz nyomása a buborékok belsejében nagyobb lesz a folyadék szabad felszíne feletti légnyomásnál. A buborékok egészen a víz szabad felszínéhez jutnak, ahol megszűnnek, és a gőz a levegőbe szökik Ez a forrás

3 A forráspont és a forráshő
Azt a hőmérsékletet, ahol a folyadék forrni kezd, a folyadék forráspontjának nevezzük. A forrás addig tart, amíg a folyadék elegendő hőt vesz fel ahhoz, hogy állandó forrásponton folyékony halmazállapotból gázneművé változzon. Ezt nevezzük a folyadék forráshőjének. A forráspont a folyadék fajtájától és a folyadék szabad felszíne fölötti nyomástól függ. Azokat a folyadékok, melyeknek alacsony a forráspontjuk, szobahőmérsékleten gyorsabban párolognak. Ezeket illékony folyadékoknak nevezzük. Ilyen folyadékok például az aceton, benzin Az illékony, könnyen gyulladó folyadékokkal nem szabad nyílt láng közelében dolgozni

4 A forráspont függése a nyomástól
Ha a folyadék feletti nyomás nagyobb, akkor a folyadék magasabb forrásponton forr. A kuktafazékban a folyadék magasabb nyomáson, és ezáltal magasabb hőmérsékleten forr, mint a nyitott edényben. A vákuumos edényben, amelyekből a gőzt elszívják, a folyadék alacsonyabb hőmérsékleten forr, mint normálnyomáson


Letölteni ppt "A forrás. A forráspont Var. Bod varu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések