Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kazároktól a volgai bolgárokig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kazároktól a volgai bolgárokig"— Előadás másolata:

1 A kazároktól a volgai bolgárokig
A magyar őstörténet régészete 2012/2013, 1. félév

2 Burdas A kazároktól a volgai bolgárokig (a Volga jobb partján) Burdas földje a hazar s bulkar között fekszik; köztük s a kazárok között tizenöt napi távolság van. A kazár királynak engedelmeskednek; tízezer lovas vonul közülük harcba. … Földjük kiterjedt; erdőkben laknak; a bulkar s a bağanakiya ellen támadásokat intéznek; kitartóak és erélyesek. … Kellemes arcuk, tekintetük és testük van. … Ha egy lány közülük felserdül, az engedelmességet apjának felmondva azt a férfit szemeli ki magának, akit akar, míg végre a kérő (a lány) apjához megy, megkéri a kezét és feleségül veszi tőle, ha ugyan (a lány) akarja. (←Mordvin szokás?) Vannak tevéik, marháik és sok mézük. Vagyonuk java részét menyétbőrök képezik. Kétféle fajtájuk van: az egyik a halottakat elégeti, a másik eltemeti. A föld egyik síkságát lakják, erdőik fájának legnagyobb része hilinğ. Vannak szántóföldjeik is. … Országuk kiterjedése hosszában és széltében tizenkét nap.

3 A besenyőktől a volgai bolgárokig
(a Volga bal partján) Mağgariya A bağanakiya országa s a bulkariya közé tartozó ’skl vidékei között van a mağgariya határai közül a legelső határ. A mağgariya a törökök egyik fajtája. Főnökük mintegy húszezer főnyi lovascsapat élén nyargal. A főnökük neve kndh. E név királyuk címe, mert a rajtuk uralkodó férfi neve Ğlh s a mağgariya közül mindenki arra fülel, amit harc és védelem dolgában, valamint egyebekben ğlh-nak nevezett főnökük parancsol nekik. Sátraik vannak; a fűvel s a termékenységgel együtt vándorolnak. Országuk kiterjedt, annak egyik határa a Rum-tengeréig terjed. E tengerbe két folyó szakad; az egyik a Ğayhun-nál nagyobb; lakóhelyeik a két folyó között terülnek el. Amint a tél beáll, mindegyikük a két folyó közül a hozzá legközelebbfekvő felé igyekszik, s azt a telet ott tölti, halakat fogdosva benne. Téli tartózkodási helyük ott a legmegfelelőbb a részükre. A mağgariya országa fában és vízben bővelkedik, földjük nedves: sok szántóföldjük van.

4 volgai bolgárok burtaszok Lugovszkoje Itil

5 Lugovszkoje (Galkin, L. L
Lugovszkoje (Galkin, L. L.: Nomadischer Grabfund von jenseits der Volga. ActaArch 1983, 379–383.) Lelőhely: Szaratovi terület, Rovnói járás Lelőkörülmények: korábbi kurgánba másodlagosan beásva T: NY-DNY–K-ÉK

6 Lugovszkoje

7 Szubotca Lugovszkoje Bolsije Tigani

8 A szamarai Volga-könyöknél

9 Szamara környéki leletek/1 – Nyemcsanka, 116 km (8 –10. sz.)
Türk Attila 2010: 290. kép)

10 Szamara környéki leletek/2 – Palimovo
Türk Attila 2010: 294. kép)

11 Zsinórdíszes edények a Szamara könyéki lelőhelyekről
Türk Attila 2010: 293. kép)


Letölteni ppt "A kazároktól a volgai bolgárokig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések