Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Étkezési szokások az ókori Hellászban
2
Az ókori Hellász elhelyezkedése
3
Az étkezések reggeli: borba mártott kenyérből vagy péksüteményből állt
ebéd: gyümölcsöt, sajtot és édes tésztaféléket ettek, hozzá bort ittak vacsora: ez volt a legtöbb fogásból álló, legbőségesebb étkezés
4
Általános ételek
5
Kenyér 72 féle kenyeret ismertek péksüteményeket is készítettek
kedvencük a kovásztalan pogácsa volt, ezt „nasiként” is fogyasztották
6
Gyümölcsök legkedveltebb a füge, a szőlő, a datolya és a gránátalma volt frissen, borba áztatva, sütve és aszalva is fogyasztották kedvelték a csonthéjasokat is
7
Zöldségek sok hagymát, fokhagymát fogyasztottak
ezenkívül: káposzta, lencse, borsó, spárga zöldbab, tök, uborka és gomba salátaként, levesben, pürésítve vagy főzve ették
8
Húsfélék legkedveltebb hús a marha volt
ezenkívül ettek juhot és bárányt is kedvelték a szárnyasokat (tyúk, liba) is disznóhúst csak ritkán ettek
9
A tenger gyümölcsei sok halat fogyasztottak
legkedveltebb a polip, az angolna és a kagyló volt legolcsóbb a papagájhal, legdrágább a kékúszójú tonhal volt halásztak még: vörös márnát, tokhalat, kardhalat, osztrigát és polipot
10
Italok először kizárólag tejet és vizet ittak
később megjelent a bor is ismerték a külön fehér- és vörösbort, illetve a rosét is a bort krátérben higították
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.