Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étkezési szokások az ókori Hellászban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étkezési szokások az ókori Hellászban"— Előadás másolata:

1 Étkezési szokások az ókori Hellászban

2 Az ókori Hellász elhelyezkedése

3 Az étkezések reggeli: borba mártott kenyérből vagy péksüteményből állt
ebéd: gyümölcsöt, sajtot és édes tésztaféléket ettek, hozzá bort ittak vacsora: ez volt a legtöbb fogásból álló, legbőségesebb étkezés

4 Általános ételek

5 Kenyér 72 féle kenyeret ismertek péksüteményeket is készítettek
kedvencük a kovásztalan pogácsa volt, ezt „nasiként” is fogyasztották

6 Gyümölcsök legkedveltebb a füge, a szőlő, a datolya és a gránátalma volt frissen, borba áztatva, sütve és aszalva is fogyasztották kedvelték a csonthéjasokat is

7 Zöldségek sok hagymát, fokhagymát fogyasztottak
ezenkívül: káposzta, lencse, borsó, spárga zöldbab, tök, uborka és gomba salátaként, levesben, pürésítve vagy főzve ették

8 Húsfélék legkedveltebb hús a marha volt
ezenkívül ettek juhot és bárányt is kedvelték a szárnyasokat (tyúk, liba) is disznóhúst csak ritkán ettek

9 A tenger gyümölcsei sok halat fogyasztottak
legkedveltebb a polip, az angolna és a kagyló volt legolcsóbb a papagájhal, legdrágább a kékúszójú tonhal volt halásztak még: vörös márnát, tokhalat, kardhalat, osztrigát és polipot

10 Italok először kizárólag tejet és vizet ittak
később megjelent a bor is ismerték a külön fehér- és vörösbort, illetve a rosét is a bort krátérben higították


Letölteni ppt "Étkezési szokások az ókori Hellászban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések