Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa 2011. október 19.
2
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Kiemelt szerep a csont- és fogképzésben, illetve erősítésben (99% extraellurális) Kiemelt szerep az ideg- és izomműködésben Fontos szerep a véralvadásban Napi kalciumszükséglet: 8-10 éves korban: mg Felnőtteknek: mg Várandósoknak: mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: mg
3
Legfontosabb kalciumforrások
Tej, tejtermékek Zöld leveles zöldségek Gyümölcsök (banán, bogyós gyümölcsök) Halak, olajos hal konzervek Olajos magvak (szezámmag, dió)
4
Kiegyensúlyozott táplálkozás
Táplálkozási piramis: 2011- es ajánlás napi 0,5 liter tej vagy tejtermék (alacsony zsírtartalmú is lehet)
5
Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők I.
Élelmiszerek Só Koffein Szénsavas üdítőitalok Alkohol Oxálsavat tartalmazó élelmiszerek (Pl.: rebarbara, csokoládé, spenót, sóska) Fitinsavban gazdag élelmiszerek (Pl.: búzakorpa, barna rizs, sárgaborsó, szója)
6
Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők II.
D vitamin hiány Mozgás szegény életmód Dohányzás Táplálkozási zavarok (anorexia) Felszívódási zavarok
7
Néhány élelmiszer kalcium tartalma 100 grammban
Tehéntej, teljes 148 mg Tehéntej, fölözött 160 mg Trappista sajt 109 mg Bakonyi barna kenyér 30 mg Petrezselyem zöld 1000mg Burgonya téli 9 mg nyári 7 mg Karfiol 26 mg Banán 110 mg Körte 15,7 mg Szilva 16 mg Csirkemell 5 mg Sertés hús közepes zsírtartalmú 13,2 mg Napi ajánlás: 8-10 éves korban: mg Felnőtteknek: mg Várandósoknak: mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: mg
8
Milyen tejet igyunk? A kalcium tartalmat nem befolyásolja a tej zsírtartalma. Hőkezelés nem változtatja meg a kalcium tartalmat.
9
Köszönöm figyelmüket!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.